Sverige bör fortsätta medla för fred – demokratin kräver folkomröstning om Natomedlemskap. S-rådslag antyder att partiet lägger sig för Moderaterna

De åsikter jag för fram har två syften. Jag vill bidra till en
ökad allmänbildning samt göra Arbetarpartiets (AP)
ståndpunkter kända. I övrigt:

Försvara yttrande- och tryckfriheten

 

Ingress
Rysslands regim bär skulden för den ohyggliga tragedi som utspelas i Ukraina. Om detta råder ingen tvekan. Det borde inte heller råda någon tvekan om att de nödvändiga fredsförhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland är Sveriges sak. Hittills har främst Israel och Turkiet agerat medlare. Men dessa båda länder är uppknutna till USA. Turkiet genom Nato, och Israel genom andra militära samarbeten. Sverige, däremot, är alliansfritt och bör så förbli. Sverige har även en tradition att vara stolt över när det gäller medlaruppdrag. Denna tradition bygger till stor del på just Sveriges alliansfrihet, det vill säga på att landet inte är medlem i Nato.

 

Del ett
Låt oss nämna två exempel där Sverige fyllt medlarens roll. I början av 80-talet medlade Olof Palme i kriget mellan Irak och Iran. Detta var ett verkligt regionalt storkrig. Under 90-talet medlade Carl Bildt i samband med de krig som följde på Jugoslaviens uppsplittring. Dessa resulterade i folkmord. Båda medlaruppdragen var av största vikt.
Det finns olika uppfattningar om hur framgångsrika Palme respektive Bildt var som medlare. Men poängen med att nämna deras medlaruppdrag är att dessa speglar det förtroende som Sverige åtnjöt internationellt. Detta bidrog till att Palme och Bildt fick ansvaret att medla mellan dödsfiender. Förtroendet byggde till stor del på Sveriges alliansfrihet. Sverige står nu inför ett val: antingen ett Nato-medlemskap, eller en medveten strävan efter en medlarroll. Vi anser att Sverige ska välja medlarrollen.

 

Del två
Tillfällig majoritet för ett svenskt Nato-medlemskap? Angreppet på Ukraina, i kombination med skrämselpropagandan om att även Sverige står på Putins matsedel, har skapat en (tillfällig?) majoritet för ett svenskt Nato-medlemskap. Efter att ha sneglat på opinionssiffrorna har moderatledaren Ulf Kristersson meddelat att han ska föra Sverige in i Nato om det finns en majoritet för detta i riksdagen efter valet.

Det var bra att Moderaterna tog bladet från munnen. Äntligen får den svenska utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken diskuteras öppet. Hittills har metoden varit att föra Sverige in i Nato via de små stegens tyranni. Vi tänker på Värdlandsavtalet och ständiga samövningar med Nato.

 

Del tre
Frågan om Nato är lika viktig som EU och EMU. Det enda sant demokratiska vore att genomföra en folkomröstning även när det gäller Nato – för eller emot ett svenskt medlemskap.

Det s.k. ”rådslag” som Socialdemokraterna nu ska genomföra utgör en varning för varje Nato-motståndare. Så kallade ”rådslag” är en klassisk metod för S-ledningen att köra över exempelvis tidigare kongressbeslut. ”Rådslag” inom S antyder att socialdemokraterna kan komma att lägga sig för Moderaterna – och det relativt snart. Jag har ingen kristallkula. Men jag upprepar: Rådslag är en klassisk metod för S-ledningen att svika tidigare kongressbeslut och köra över både medlemmar och väljare. 

 

Del fyra
Vi hävdar inte att ett land måste vara alliansfritt för att kunna medla. Men vi hävdar att alliansfriheten har spelat en viktig roll i att Sverige har fått viktiga medlaruppdrag. Sverige kommer inte att göra någon skillnad som Natos medlemsland nr 31. Sverige kan däremot göra en positiv skillnad, i strävan efter fred, som ett fortsatt alliansfritt land som medvetet söker medlaruppdrag i en situation där konflikterna i världen ökar. En framtida ödesfråga lyder: Vem ska medla mellan USA och Kina?

 

Avrundning
Ska Sverige välja medlarrollen krävs bland annat följande:
* en bibehållen alliansfrihet
* inga leveranser av pansarskott till krigförande parter
* en egen utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik
* ett fortsatt försvar av små staters oberoende som Ukraina
* idogt arbete mot den inledda kapprustningen

 

 

4 kommentarer

  1. Basic Rules

    Det är bråttom nu med Nato anslutning, skriker Moderaterna, men det finns ingen anledning till panikartade beslut i krigshysterins namn – Sverige är inte Ukraina !
    I sinom tid ska i så fall en folkomröstning hållas, då fred och stabilitet uppnåtts i Ukraina, först då kan detta komma upp. Neutraliteten tjänar oss bäst, egoistiskt men sant. Vi har enbart ansvar för det egna landet och ska inte bli USA:s puppets likt Tyskland.
    Nej till Nato !

  2. Peter

    Det är tragiskt att Sossarna försöker köra över sina egna medlemmar med så kallade rådslag som du beskriver.

    Men vi har ju också en Krigshetsare i form utav Peter Hultqvist som länge försökt få in Sverige i Nato.
    Då det bland annat var genom Hultqvist som Sverige skrev under Värdlandsavtalet och vi närmade oss Nato utan någon vidare debatt.
    Även om Sverige redan sedan 1950talet haft samarbete med USA så skulle ett förhastat medlemskap i Nato göra det mer tydligt att vi inte är neutrala.

    Därför så är det viktigt att det pratas mer om detta så att inte Sverige röstas in i Nato smygvägen innan riksdagsvalet till hösten vilket skulle vara demokratisk katastrof.
    I stället så måste det till en riktig folkomröstning i samband med valet.

    Jag hoppas också att Svenska folket klarar av att tänka själva och att dom inte är för påverkade utav den skrämsel propaganda som media drivit.

  3. Christer

    Skrämmande att se hur en del svenskar fortfarande tror på att allt ordnar sig ”bara man är snäll själv”. Det är hög tid att ta den ryska björnen på fullt allvar och inser att de inte kommer att ge sig och vara nöjda bara för att de slagit sönder och våldtagit Ukraina färdigt .
    Även om Ukraina just nu faktiskt verkar kunna försvara sig relativt bra så måste vi inse fakta, de kan inte hålla emot hur länge som helst.
    De i vårt land som än håller kvar vid sina moskvavänliga sympatier och motsätter sig NATO-medlemskap måste också vara beredda på att snart hamna under Putins styre, men det är väl antagligen vad de vill. Kommunismen har aldrig bidragit till något gott, och kommer naturligtvis inte göra det den här gången heller. Putin och hans kommunistiska Sovjetdrömmar måste stoppas omedelbart och det är tydligt att det endast finns en väg att gå, in i NATO fortast möjligt, allt annat är bara verklighetsfrånvarande drömmar.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Ett sent svar på Christers kommentar 14/4-22
      Christer tillhör de som tror att Putin är kommunist. Detta är pinsamt okunnigt.
      1. Putins Ryssland är ett ovanligt rått KAPITALISTISKT land. Efter att Sovjetunionens upplöstes 1991 privatiserades de statliga tillgångarna på ett fruktansvärt destruktivt sätt – men kapitalistiskt blev Ryssland. Men detta har inte Christer förstått.
      2. Putin är definitivt INTE kommunist. Putin angriper nämligen Lenin och bolsjevikerna för att det var dessa som skulle ha hittat på den ukrainska identiteten (det var dessa som ERKÄNDE den ukrainska identiteten – vilket Putin inte gillar). Putin är alltså ANTI-KOMMUNIST. Hans viktigaste allierade är den rysk-ortodoxa kyrkan. Dessa samband fattar inte Christer. Skulle han fatta något av verkligheten skulle inte världen bli så barnsligt förenklad som sådana personer som han vill ha den.
      3. Det nya Nato, som Sverige ska gå med i, är ett Nato som kommer att få en helt ny roll i världen. Denna roll blir ”global”. Denna USA-ledda militärallians siktar nu på att utmana Kina i bland annat Asien, Stilla havet och i övriga världen. Detta genom att inkorporera länderna Australien, Sydkorea, Nya Zeeland och Japan. Den som tror att detta öka Sveriges säkerhet – att bli en frontstat både i förhållande till Ryssland OCH Kina – har ingen förståelse för vad en kraftmätning mellan USA och Kina skulle kunna innebära.
      4. Framför allt: Varför har inte det svenska folket fått kännedom om de praktiska stegen som tagits för att ge Nato en helt ny roll? Svaret är enkelt: Då skulle stödet för ett svenskt Nato-medlemskap sjunka.
      5. Det som varje demokratiskt sinnad person i Sverige borde vara för är en folkomröstning. Utan en folkomröstning kommer inte ett medlemskap i Nato att bli legitimt = folkligt förankrat. Men Christers aggressiva typ av argumentation, okunnig argumentation, lämnar ingen öppning för en folkomröstning. Christer-typerna vrålar ”kommunist” då de möter motstånd. Okunskap är deras stil. Och denna, okunskapen, är de stolta över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.