Vännäs Motormuseum är fantastiskt – en plats att besöka även för icke-motorintresserade – och öppet 12.00 – 16.00 varje dag.

Igår besökte jag, och kvinnan jag är gift med, återigen Vännäs motormuseum. Med var också min dotter. Vännäs motormuseum är en fantastisk skapelse – oavsett om du är motorintresserad eller inte. Det handlar om fordon som har motorer – men också som konst och historia!

                                                                                                   Foto: Ms Lee

 

Museet är inhyst i en före detta flyghangar som byggdes 1927 och som användes av flygvapnet fram till efter slutet av andra världskriget. Efter ett verkligt förnämligt arbete av ideella krafter kunde den första utställningen av olika motorfordon hållas år 1993. Vid varje besök på museet slås jag av av tre saker:
a) de fantastiska bilarna, motorcyklarna och alla övriga utställningsobjekt,
b) de hela miljöer som föreningens medlemmar har skapat,
c) den enorma arbetsinsats som ligger bakom alla delar och detaljer utstrålar en verklig kärlek som man sällan känner i samband med en utställning.

Jag blir alltid lika imponerad.

Då jag var tonåring, och även senare, hade jag två bilder i min plånbok. Båda bilderna var på motorcyklar. Den ena var på en Indian. Den andra på en Norton. De var mina två drömmotorcyklar. Norton har jag kunnat se på Umeås gator. Och jag hade till och med beställt en sådan, som dock aldrig kom. Men en gammal Indian hade jag aldrig sett i verkligheten innan jag besökte Vännäs motormuseum. Där finns idag hela två exemplar av denna, så vackra, motorcykel. Här handlar det verkligen om konst.

Igår (tisdag 5/7) såg jag bland mycket annat en Harley Davidson med sidovagn från år 1920. Det är sannolikt det exemplar av denna HD som innehåller mest originaldelar – i hela världen! Helt otroligt. Där finns också ett par fina exemplar av Husqvarnas verkligt klassiska båge Silverpilen. En begagnad sådan, årsmodell 1958, blev faktiskt min första motorcykel. Året var 1969 och jag var sexton år fyllda. Så där skulle jag kunna fortsätta, båge för båge, bil för bil, båtmotor för båtmotor, o s v. Men det ska jag inte göra. Det jag däremot ska göra är att upplysa mina läsare om, och rekommendera, detta verkligt fina utflyktsmål så nära Umeå.

En Husqvarna Silverpil. Bild Wikipedia.

Vännäs motormuseum ligger ”på” Vännäs Läger. Det är öppet 12.00 – 16.00 alla dagar, vardag som helgdag, fram till och med söndagen den 21 augusti. Ta chansen och besök detta fantastiska museum med sin ständigt föränderliga utställning – om fordon som motorer, konst och historia.

 

PS. Motormuseet hyllar ”Grus-Kalle” med både bild och bil. Det är mycket fint gjort. DS.

 

3 kommentarer

  1. Carola

    Jag kan på tal om detta tipsa om ” Boken om Grus- Kalle, skriven av sonen Jonas Brändström. Glad sommar!

  2. Hans-Inge Smetana

    Roligt du skriver om museet. Och roligt träffas där. Det är fantastisk kultur inbyggt i väggarna. Gör som jag gå med i föreningen. Man kan vara fullvärdig medlem eller stödmedlem. Kostar 250 respektive 100 kr/år. Då kan man vara där varje torsdagskväll också om man vill och förstås gratis inträde hela året.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Hans-Inge Smetana 27/7-22
      Tack ska du ha. Och tack för tipset! Jag ska gå med – och jag uppmanar andra att göra detsamma.
      Vänliga hälsningar,
      Janne H

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.