Stort tack till våra valarbetare och väljare! Plus en första kommentar till Arbetarpartiets valresultat i Umeå kommun

Ska du bidra till
en djupare förändring måste
du även engagerar dig under de 1460
dagarna till nästa val.

__     __     __

 

Vi vill rikta ett stort tack till alla våra valarbetare som gjort stora insatser under årets valrörelse. Och ett stort tack till alla väljare som bemött oss med en sådan värme då vi varit ute och valarbetat. Här följer några första kommentarer kring vårt valresultat.

Vi återkommer också med kommentarer kring resultatet i riksdagsvalet. Men åter till Umeå kommun:

1. Vi klarade vår huvudmålsättning. Arbetarpartiet valdes åter in i Umeå kommunfullmäktige!

2. Med största sannolikhet har vi blivit större än Kristdemokraterna. Våra röster i valdistriktet Holmsund Västra har felaktigt redovisats under kategorin ”övriga partier”. Men då detta retts ut kommer vi alltså, med största sannolikhet, att ha gått om KD.

3. Vi var nära, väldigt nära, att ta ett tredje mandat – från Liberalerna – i den Centrala valkretsen. Skillnaden handlar om färre än 70 röster.

Uppdatering 14/9: Detta stämmer inte. De sju utjämningsmandaten gör att vi skulle behöva fler än 70 väljare för att ta ett mandat från Liberalerna. Det får bli i valet 2026.

4. Med alla valkretsar räknade, utom de sena poströsterna, ser vi ut att hamna på nästan 3 000 röster, vilket motsvarar 3,5 procent av rösterna i Umeå (vi fick 3,58 procent år 2018).

Kommentarer:
Det hade varit roligt med ett tredje mandat. Men huvudsaken för oss var att ta bli återvalda. Och det blev vi. Vi har nu valts till Umeå kommunfullmäktige för nionde gången (första gången var 1991). Detta visar att dagens Arbetarparti har en fast förankring i Umeå kommun. Vi har skapat en unik tradition, eller närvaro, bland umeborna för att vara ett parti som inte bara är ett lokalt utskott av ett riksdagsparti. Ingen kan förneka Arbetarpartiets folkliga stöd lokalt.

AP gick väldigt mycket framåt i valet 2018. Då ökade vårt röstetal, i absoluta termer, med nästan 40 procent! I årets val lyckades vi, mot alla odds, återupprepa 2018 års valresultat. Utgångsläget var nämligen mycket svårt. Faktorer som corona-pandemin, Ukrainakriget och ett monumentalt fokus på regeringsfrågan inför detta val har, tillsammans, dragit bort uppmärksamheten från ALL kommunalpolitik. AP har verkligen tvingats kämpat hårt för att sätta de kommunala frågorna i centrum. Det har varit krävande.

Därför är vi idag både nöjda, och stolta, över att vi har lyckats försvara vår valframgång från 2018.

Återigen: ett stort tack till alla valarbetare, väljare – och allierade!

 

 

Gå med i AP.
Arbetet mellan valen
är viktigast.

 

4 kommentarer

 1. Carola

  Jag kan bara instämma, två mandat vunna! Det gör mig väldigt glad! Och att ta ytterligare mandat kan vara knepigt då det handlar om två olika valkretsar. Arbetarpartiet är politikens svar på legenden James Brown. ( The hardest working man in showbuisness..)

 2. Joachim

  Grattis bästa AP, ni behövs i den lokala politiken. Kan Janne ge en kort förklaring kring det här med två
  valkretsar fungerar? Det finns ju 65 mandat, tillhör visst många av dessa de två olika valkretsarna, hur ser fördelningen ut i så fall?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Joachims kommentar 14/9-22
   Det har under årtionden funnits två valkretsar i Umeå. Fram till att det infördes en spärr på tre procent var dessa två valkretsar helt oberoende av varandra. Umeå var inte en kommun i samband med valet utan två, helt separata, kommuner. Valkretsarna hade lika lite med varandra att göra i samband med kommunvalet som Vindeln, Vännäs och Umeå.
   Den ena valkretsen/kommunen var Umeå Centrala, den andra valkretsen/kommunen var Umeå Omland. Hade ett parti otur kunde det få hela 1800 röster totalt sett men hamna utanför Umeå kommunfullmäktige eftersom partiet fått tre röster för lite i båda valkretsarna (930 istället för 933 i CU, respektive 870 istället för 873 i UO). Ett annat parti som endast hade 934 väljare totalt sett, men som hade turen att dess väljare bodde i rätt valkrets, kunde få ett mandat fast med långt färre väljare (933 i CU respektive 1 OU)!

   Då tre-procentsspärren infördes inför valet 2018 infördes även 7 stycken utjämningsmandat. Detta innebär att de båda valkretsarna numera HAR en viss kontakt med varandra. Jag missade att nämna detta i det blogginlägg som du läst. Jag har korrigerat detta i efterhand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.