Är Bostadens chockhöjning av priset för p-platser en sorts kompensation för ”låga” hyreshöjningar – eller en föraning av vad som komma skall?

Ska du bidra till
en djupare förändring måste du
även engagera dig under de 1460 dagarna
mellan valen.

__     __     __

 

Ingress
Det senaste året har inneburit en rad chocker för många människor. Inflationschock, bensin- och dieselprischock, elprischock, o.s.v. På många orter ställs folk nu inför en hyreschock, då både privata och allmännyttiga fastighetsägare flaggat för hyreshöjningar på uppåt 10 procent för nästa år. Till detta kommer lågkonjunktur och hotande arbetslöshet. Mot bakgrund av krav på hyreshöjningar på tio procent  är det positivt att AB Bostaden i Umeå kräver hyreshöjningar på 2 procent för nästa år.

Men med detta sagt har AB Bostaden ändå lyckats chocka sina hyresgäster. Detta genom att, under förra veckan, presentera väldiga höjningar av priserna för parkeringsplatser. Höjningarna motsvarar i många fall mer än en fördubbling av månadskostnaden! Även om höjningen, för befintliga hyresgäster, inte börjar gälla förrän 2024 har detta uppfattats som en krigsförklaring av bilägande hyresgäster inom AB Bostaden.

 

Del ett
Låt oss börja med att ge några exempel på hur prishöjningen drabbar bilägande hyresgäster inom AB Bostaden:
* Den som idag har en parkeringsplats utan tak men med motorvärmarstolpe på exempelvis Ålidhem, Tomtebo eller Umedalen betalar ca 210 kr/mån. Efter höjningen blir priset istället 450 kr/mån. Detta motsvarar en höjning med 114 procent.
* Den som idag har en parkeringsplats i ett kallgarage, med motorvärmarstolpe, i en mer centralt belägen stadsdel som Öbacka betalar idag ca 320 kr/mån. Efter hyreshöjningen blir priset istället 850 kr/mån. Detta motsvarar en höjning med hela 165 procent!

 

Del två
AB Bostaden bidrar till att dra upp prisnivån. Enligt uppgift i Västerbottens-Kuriren har Bostaden tittat på vad parkeringsplatser kostar hos andra hyresvärdar. Dels i Umeå, dels på andra orter. Bland de exempel som ges finns bland annat den privata fastighetsägaren Heimstaden (som köpte ca 1600 lägenheter av Bostaden år 2017). Även Heimstaden erbjuder sina hyresgäster parkeringsplatser med motorvärmare utan tak. Men priset för en sådan parkeringsplats hos Heimstaden på Carlshem är endast 290 kr / mån! Motsvarande plats hos Bostaden kommer att kosta 450 kr/mån med det nya prissystemet.

AB Bostaden bidrar alltså till att dra upp prisnivån på parkeringsplatser i Umeå i jämförelse med exempelvis den privata hyresvärden Heimstaden.

 

Del tre
Det är också olyckligt att AB Bostaden motiverar prishöjningen med att detta utgör ”en del av det ansvar som Bostaden tar för framtidens hållbara Umeå”. Då AB Bostadens marknadschef intervjuades av VK (22 nov) sa ha följande: ”en del i prisjusteringen är att jobba med andra hållbara mobilitetslösningar”. Men i detta sammanhang bör det nämnas att chockhöjningen även gäller för Bostadens laddplatser för elbilar…

Sanningen är att prishöjningen, som hela den politiskt valda styrelsen i AB Bostaden är enig om, motiveras med att det gått nästan 15 år sedan priserna på parkeringsplatser höjdes.

 

Avslutning
Det hade varit bättre om AB Bostaden genomförde eventuella prishöjningar på sina parkeringsplatser gradvis. Detta för att inte ytterligare chocka sina hyresgäster, som alltså redan tyngs av chockhöjda bränslepriser, dyrare el, allmän inflation, hotande arbetslöshet, o.s.v. Eventuella prishöjningar bör också göras på ett sådant sätt att AB Bostaden inte bidrar till att dra upp prisnivån på parkeringsplatser jämfört med privata fastighetsägare som Heimstaden.

Jag skrev i början att det är positivt att AB Bostaden kräver hyreshöjningar på 2 procent under 2023 och inte på tio procent. Det tror jag alla håller med om.

Vi får hoppas att detta inte är en sorts ”fint” som döljer planer på en chockhöjning även av lägenhetshyrorna under 2024.

13 kommentarer

  1. Frank Pettersson

    Och så är det mycket irriterande med Bostadens påklistrade låtsas-omsorg av miljön! De klappar sig själva på axeln och menar att prishöjningar på parkeringsplatserna bidrar till användande av andra transportsätt. Dyrare p-platser = fler åker buss. Så vi som bor i hyresrätt ska fixa klimathotet genom att högavlönade personer/politiker försämrar vår ekonomi! Undrar hur många i Bostadens styrelse som själva åker buss till jobbet. Hans Lindberg (s) och Anders Ågren (m) gör det knappast i alla fall…/ Hyresgäst hos Bostaden sedan 1992.

    • Kim

      De två kommunalråden har ju lite tight lön, så det är tufft att ha råd med busskort.
      Men tack och lov har de ju råkat få tag i centrala boenden så de kan gå.

  2. Björn

    Jag har också kollat priser på parkeringar och riksbyggen tar runt 350 kr för motorvärmarplats. Förstår inte riktigt var de har hittat sina nya priser, jämför de med Stockholm?

    • Kim

      Det finns fler som hyr ut. I deras pressmeddelande togs fler lokala upp. Snabbkollade och Bostaden ligger högt, men inte högst i Umeå.
      Min gissning är dock att ett antal privata som idag ligger lite lägre snabbt hänger på.

  3. Björn

    Ursäkten om att det är för att värna miljön är inte logisk. De som har motorvärmare har också gamla bilar som behöver värmas upp för att minska tiden för de värsta utsläppen som sker just när bilen är kall. Det är också de som har minst pengar att röra sig med och störst risk att de byter till parkeringsplats utan motorvärmare för att hålla nere kostnaden. Vilket i sin tur leder till sämre miljö. Det är inte så att de har råd att köpa en elbil, de som hade råd att göra det har redan gjort det såklart.

    Så grattis umeåbor. Vår ”omställning” kommer iaf bli att byta till parkering utan motorvärmare och förpesta luften ännu mer. Det blir säkert fint på luftmätningen i stan.

    Jag förstår inte varför just bostadens kunder ska betala för samhällets omställning, medan man ser alla villor med flera bilar och skotrar på gården samt vedeldning som uppvärmning. Att bo i hyresrätt är det aboslut miljövänligaste vi kan göra.

  4. Kenth

    Även vid dåliga tider borde Hyresvärdar skämmas att fortfarande gå på
    som en ångvält när det gäller göra sina årliga vinster.
    Skall vi Medborgare måsta skära ner på livskvaliteten tycker man att
    Hyresvärdar också norde få skära ner lite också men de som vanligt
    bryr sig inte utan bara fortsätter håva in pengar av sina hyresgäster.
    Edit: Umeå är ju stort och i behov av lägenheter men hur skulle det se ut
    om det började gapa tomma lägenheter och p-platser lite här o där.

  5. Jonsson

    Det är en viktig fråga du ställer.
    Bostadens styrelse agerar på ett oroande sätt.
    Så att de driver upp inflationen. Samtliga fastighetsägare brukar till slut följas åt i hyreshöjningar. Tyst från Hyresgästföreningen?
    Man behöver inte spekulera i hur vi och våra styrande lever och färdas. Vi är ju alla varor på Internet. Merinfo vet därför också vad som finns i garagen på diverse adresser. Ofta är det make, maka, sambo som återfinns i bilregistret för den som är Snövit och klimatfin.
    Journalistiken kan göra mer, ställa fler frågor.
    Om Bostaden är en del av demokratin, då frågar de sina kunder, *hyresgäst* är ett skumt epitet, innan de kräver cykling av gammal som ung. Bostaden måste nu bygga fler cykelförråd?Baktanken är väl annars att ta väck parkeringar och förtäta bostadsområdena?

  6. Barbro

    Anledningen till att Bostaden inte flaggat för hyreshöjning 2023 handlar inte om annat än att man sitter med ett 2-årigt avtal som sträcker över 2023. Smällen lär väl komma till 2024…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.