Kommunens resepolicy bör STOPPA LYXRESOR – inte begränsas till HUR politiker och tjänstemän reser

Yttrande- och tryckfriheten
måste försvaras. Arbetarpartiet
behöver Dig i denna kamp – som hårdnar

_______________________________

 

I går antog Umeå kommunfullmäktige en resepolicy som innehöll en vägledning för vilka färdsätt som tjänstemän och politiskt förtroendevalda ska använda när de reser i tjänsten. Denna resepolicy syftar till att begränsa kommunens kostnader och minska kommunens klimatpåverkan, förbättra de resandes hälsa samt öka trafiksäkerheten. Arbetarpartiet anser att denna del av kommunens resepolicy blev acceptabel.

Det som däremot, enligt mig och AP, saknas i kommunens resepolicy är en vägledning om vilka resor som ska respektive inte ska genomföras. Denna brist var skälet till att vi föreslog att resepolicyn skulle återremitteras. Återremittera betyder ungefär att skjuta upp beslutet i ett ärende i syfte att göra en, eller flera, förändringar i det beslutsunderlag som är tänkt att antas.

Arbetarpartiet ville alltså återremittera resepolicyn för att denna skulle kompletteras med en vägledning för vilka resor som överhuvudtaget ska, eller inte ska, få genomföras. Tyvärr fick vi inte stöd för vårt yrkande om återremiss.

I samband med vårt yrkande om återremiss delade vi ut en kort beskrivning av varför vi anser att det behövs en vägledning till vilka resor som ska, och som inte ska, genomföras. Du kan läsa denna beskrivning här nedan. Beskrivningen säger en del om varför vi anser att det är viktigt att vissa resor inte genomförs – på bekostnad av umebornas skattemedel.

 

Utdelad beskrivning

”Bakgrund

Resor som inte ska företas
I mitten på 1990-talet började ledande politiker och tjänstemän att resa bland annat till Kina. Detta väckte uppmärksamhet. Idag har Umeå kommun både sex vänorter och sex samarbetsorter. Vänorterna representeras av de rosor som brukar delas ut efter att mötena med kommunfullmäktige har avslutats. Samarbetsorterna har varit väldigt anonyma. Anonymt är också vinsterna med, samt redovisningen av, vinsterna med vänorter och samarbetsorter.
De sex samarbetsorterna är följande:

1.Guanajuato, Mexiko,
2.Qufu, Kina,
3.Xián, Kina,
4.Lanzhou, Kina,
5.Seychellerna,
6.Komatsu, Japan.

Arbetarpartiet anser att det resande som samarbets- och vänorterna genererar utgör en dålig förebild. Vi anser att Umeå kommun, bland annat därför, ska avbryta samarbetet med alla sex samarbetsorter snarast möjligt under våren 2023. Motivet för att avbryta samarbetet med de tre kinesiska samarbetsorterna kan vara att Umeå inte ska driva en egen utrikespolitik. Kina utsätter bland annat uigurerna i Xinjiangprovinsen för brutala övergrepp. Därmed faller tre samarbetsorter bort. När det gäller Seychellerna gör Vingresor gör följande reklam: ”Seychellerna består av över hundra öar, har en hisnande vacker och orörd natur och dessutom ett klimat som är behagligt året runt”. Det behöver knappast sägas mer. Alla sex samarbetsorter måste bort.

När det gäller de sex vänorterna bör det oftare redovisas, inför kommunfullmäktige, vilken nytta dessa gör. Om någon nytta inte kan redovisas för de sex vänorterna anser vi att deras antal bör bantas ned. Vi anser dock att antalet rosor som förgyller fullmäktiges möten bör kvarstå.

Återigen: Arbetarpartiet yrkar på att resepolicyn ska återremitteras i syfte att på ett mer utförligt sätt ge vägledning för vilka resor som ska, och inte ska, företas.”

4 kommentarer

 1. Tomas

  För en som knegat inom äldreomsorgen i Umeå kommun är det provocerande hur politiker kan ”unna sig” denna typ av resor. Att det saknas konkreta utvärderingar för vilken nytta resorna ger Umeå kommuns invånare gör inte saken bättre. Men det lär väl bero på att det inte finns nån konkret nytta att redovisa, och det blir ju både pinsamt och avslöjande att sätta det på pränt i ett offentligt dokument…

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Tomas 2/2-2023
   Ja. Det ÄR verkligen både provocerande och pinsamt att vissa kan ”unna” sig resor både hit och dit samtidigt som det aldrig krävs några utvärderingar. Det provocerar knegarna och är pinsamt för resenärerna i stadshuset.

 2. Hassan

  Håller helt med Dig Jan!
  Dokumentet skall inte kunna kringås och ska även gälla alla kommunala bolag och deras styrelser!!
  Ta bort alla betalkort och se till att alkoholpolicyn skärps!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.