Putin ställning är kraftigt försvagad – helgens myteri visar att ingen har egentlig kontroll över Ryssland. Analys

Vi behöver dig
i kampen
för ett krisprogram
mot arbetslöshet, nedskärningar, sänkta reallöner
_______________________________

 

Ingress
Putin ställning är kraftigt försvagad efter helgens myteri.
Det som hände i Ryssland från fredag kväll och under ett dygn framåt var en närmast extrem uppvisning i hur regimen, och i sista hand Putin, saknar egentlig kontroll över situationen i landet. På fredagens kväll förklarade ledaren för Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, ”krig” mot det ryska försvarsministeriet. Detta ställde frågan om ifall ett inbördeskrig skulle bryta ut. Wagnergruppen är nämligen en, av den ryska staten finansierad, militär styrka bestående av legosoldater. Denna militära formation har bland annat kämpat, sida vid sida, med de reguljära ryska styrkorna i Ukraina.

Putins ställning har försvagats. Först och främst i ögonen på den ryska befolkningen och speciellt då i ögonen på alla de som är emot kriget men, som under lång tid, inte har vågat föra fram sin kritik öppet. Men Putins ställning har även försvagats, kanske ohjälpligt, i ögonen på hans viktigaste utländska allierade. Vi tänker på Kina och Iran. Dessa staters ledare måste idag ställa sig följande frågor:
*kan Putin och hans regim verkligen föra kriget till ett acceptabelt slut,
* vågar vi koppla vår prestige till en regim som uppvisar sådana upplösningstendenser som den ryska?

Men eländet för Putin, efter denna extrema helg, tar inte slut där. Skulle det finnas en intern opposition mot Putin inom själva det ryska etablissemanget, bland personer med verklig ekonomisk och militär makt, kommer deras position att ha stärkts i förhållande till presidenten efter helgens myteri. Putins uppenbara svaghet måste ha uppmuntrat en sådan opposition, om den existerar, att agera. Detta speciellt om kriget skulle börja gå ännu sämre för Ryssland. De kommande veckorna får utvisa om Putin överlever helgens händelser.

Men en sak kan slås fast: Även om Putin skulle sitta kvar den 1 augusti är hans position mycket försvagad.

 

Del ett
Underkände hela motivet till invasionen. Wagnergruppens ledare Prigozjin förklarade alltså ”krig” mot det ryska försvarsministeriet på fredagens kväll. Denne siktade främst in sig på försvarsminister Sergej Sjojgu och chefen för Rysslands generalstab Valerij Gerasimov. Wagnergruppens ledare ville ha bort dessa båda. Förutom deras inkompetens som krigsledare anklagade han militärledningen för att ha dödat mängder med soldater ur Wagnergruppen genom våldsamma angrepp på dessa – dock utan att presentera bevis. Men det allra mest häpnadsväckande var att Prigozjin underkände hela den ryska regimens motiv för att angripa Ukraina! Och detta var naturligtvis även en krigsförklaring mot president Putin själv.

 

Del två
Efter detta följde de extrema händelserna slag i slag:
– Prigozjin förde bort ett okänt antal soldater ur Wagnergruppen från Ukraina och gick sedan in i Ryssland. Där tog de kontroll över den ryska staden Rostov-na-Donu. I Rostov-na-Donu befinner sig hela den militära ledningen för Rysslands krigföring i Ukraina. Wagnergruppen hindrade inte dessa från att fortsätta att leda kriget. Men det uppstod ännu en extrem situation. Det är uppenbart att den ryska militära ledningen blev en sorts gisslan för Wagnergruppen.

– Wagnergruppens ledare påbörjade sedan vad han kallade för en ”marsch för rättvisa”. Målet var Moskva! Prigozjin påstod att Wagnergruppen var 25 000 man stark och han uppmanade dessutom soldater ur den reguljära ryska armén att ansluta sig. Detta var en uppmaning till uppror. Han förklarade även att han och hans soldater var beredda att dö för sin sak.

Kommentar: En större utmaning mot Putin och den övriga ryska statsledningen är svår att föreställa sig. Utmaningen blir ännu mer extrem med tanke på att Ryssland befinner sig i krig!

 

Del tre
I detta läge talade Putin till det ryska folket. Detta var på lördagens morgon. Putin sade bland annat följande i sitt tal:
* att Wagnergruppens ledare Prigozijin ska ”gripas”,
* att deras aktion var ett ”väpnat uppror”,
* att detta utgjorde ett ”högförräderi” och ett ”knivhugg i ryggen”,
* att Wagnergruppens soldater hade ”lurats att delta” i detta och måste sluta lyda Prigozjins och andra Wagnerledares order.

 

Avslutning
Förhandlingslösning via Lukasjenko.
Konvojen med soldater från Wagnergruppen tog sig väldigt långt. De var 20 – 40 (uppgifterna varierar) mil från Moskva då det meddelades att en förhandlingslösning hade uppnåtts. Bakom denna stod, till Putins stora förnedring, ledaren för Vitryssland (Belarus) Lukasjenko. Denne betraktas allmänt som Putins ”puppet”. Uppgörelsen verkar ha bestått i att Wagnergruppens soldater inte ska bestraffas samt att Prigozijin tilläts lämna Ryssland.

Dessa händelser är så extrema att de måste få ett efterspel. Vilket efterspelet blir kommer troligen att visa sig med tiden. Kanske redan under de kommande veckorna. Men Putin är försvagad – kanske ohjälpligt.

PS. Se även mina svar på kommentarerna. DS.

 

4 kommentarer

  1. brorson

    Ännu vet ingen hur detta kommer att sluta. Men jag tror att svenska bedömare, bland dem Carl Bildt, som drömmer om revansch för det svenska nederlaget vid Poltava 1709, har förblindats av sina egna önskedrömmar om ett svagt och nu ännu svagare Ryssland. Jag tror tror tvärtom att den ryska militärledningen, vars högstas befälhavare är Vladimir Putin, har stärkts av att Prigorsjin har fegat ur och tappat ansiktet inför sina egna anhängare och kommer att få något slags asyl i Belarus – varifrån han kan fortsätta att styra sina legoknektar utanför Europa.

    Det räcker inte att ha militär kontroll över ett territorium, om det är så stort som den ryskkontrollerade delen av Ukraina. Man måste ha någon form av stöd. åtminstone tolerans eller motvillig passivitet, av civilbefolkningen. Detta äventyrades av Wagnergruppens brutalitet och krigsförbrytelser. Den ryska militärledningen måste få kontroll över Wagner-soldaterna, som alltså måste acceptera ryska reguljära befäl. Wagner-soldaterna har ju dock en stridsvana, som nyrektryerade ryska soldater saknar. Konflikten mellan Prigorjsin och den ryska militärledningen hade pågått en längre tid och eskalerat under veckorna före Progorsjsn desperata drag.

    Det hade kanske lyckats om han nöjt sig med att ta kontroll över Rostov. Men marschen mot Moskva samtidigt som Kadyrovs tjetjenska styrkor närmade sig Rostov, var ett ödesdigert misstag. Hade Wagnergruppen nått fram till Moskva, hade ingen av dem överlevt. Men Putin ville ha deras lojalitet. Han ville inte ha dem döda. Prigorsjin hade sannolikt räknat med att hans gästspel hos det ryska militärhögkvarteret i Rostov skulle utlösa ett myteri inom den ryska officerskåren. En desperat mans felkalkylering.

    Det kan nog ha funnits ett missnöje inom den ryska officerskåren med Putins (som det visat sig efteråt) alltför försiktiga agerande i början av kriget .Det var ju långt ifrån någon ”fullskalig” invasion, som svenska Nato-anhängare har lurat sig själva att tro.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från brorson 25/6-2023
      Ditt stöd för Putin har fördunklat ditt omdöme. Det borde vara uppenbart att detta har underminerat Putin. Prigozjin har:
      a) ”förklarat krig” mot den högsta militära ledningen i Ryssland,
      b) pekat ut försvarsministern och generalstabens chef som två som måste bort,
      c) påstått att militärledningen har dödat en väldig mängd Wagnersoldater,
      d) förklarat att hela anfallskriget var byggt på lögner – det mest illojala som tänkas kan i Putins ögon,
      e) självsvåldigt dragit bort trupper från kriget i Ukraina – vilket är desertering,
      f) tagit den militära ledningen för Rysslands krig i Ukraina som gisslan i Rostov vid Don – högförräderi,
      g) marscherat mot Moskva och därmed utmanat hela den officiella ryska maktapparaten,
      h) sluppit det straff Putin lovat honom för väpnat uppror, förräderi och uppmanande av andra att också göra myteri.
      Alla Putins kritiker på hemmaplan och hans allierade i Kina och Iran ser säkert situationen med klarare ögon: Putin har tappat kontrollen!

      • brorson

        Det är inget fel på mitt omdöme, men jag kan ha gjort en felaktig bedömning. Det är skillnad mellan omdöme och bedömning och det framgår ju av min första kommentar, där jag skrivit att ingen vet hur detta kommer att sluta och av mitt ordval ””jag tror”. Jag vågar påstå att det inte är något fel på mitt omdöme, eftersom jag inte söker uppdrag för något av Tid-partierna och ej heller för något annat parti. Jag erkänner gärna att det är oerhört svårt att göra riktiga bedömningar av något som rör Ukraina p.g.a bristen på opartisk information. Och i gamla historieböcker behandlas Ukraina som en del av Ryssland / Sovjetunionen, och inte ens har kostats på ett eget kapitel.

        Jag har svårt att se att Putins ställning har försvagats av att han har blivit av med sin mest besvärliga bråkmakare ”på hemmaplan” efter fängslandet av Navalny. Och detta utan att förlora kontrollen över legosoldaterna i Afrika, vilka i formell mening kommer att fortsätta att ta order av Prijgorzin .Men det kommer i fortsättningen att vara order, som har godkänts av Putin. Det kommer Lukasjenko, vars gäst Prigorzin kommer att vara, se till. Omn det är sant, vilket det troligen är, att hela farsen i lördags skedde nästan helt utan blodspillan, tyder det på perfekt disciplin inom den ryska krigsmakten, inte på motsatsen.

        En ukrainsk röst (enligt Omni): ”Det som hände i Ryssland i går kommer förmodligen att gå till historien som det löjligaste försöket till myteri någonsin”, säger Jurij Sak, rådgivare till Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov.” Enligt samma ta?sperson kommer spektaklet i Ryssland inte att göra någon skillnad på slagfältet i Ukraina,l åtminstone inte från ukrainsk sida. Naturligtvis vägar jag stå för min åsikt, som trots allt bara är en gissning, att ingenting skulle bli bättre, att världen skulle bli mycket farligare att leva i, om Putin tvingas bort från makten i Ryssland. Kan du nämna namnet på någon bra kronprins?

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar på brorsons andra kommentar 25/6-2023
          Det är din brist på kritik mot Putin som grumlar ditt omdöme varav dina be-dömningar blir fel.
          * Det som hände kan kallas för fars. Men det visar definitivt på en sak – Putin saknar kontroll över Ryssland. Och detta kommer Kina och Iran att notera. Lita på det.
          * Någon kronprins till Putin vill jag inte utse. Putin är en högernationalist och militarist. Det system han står för blev fel redan då Sovjetunionen föll samman. En kron-prins betyder endast en annan person från samma nationalistiska och militaristiska höger. Det enda som en kron-prins sprungen ur detta system skulle innebära är ännu mer förtryck för att återupprätta den respekt (rädsla) för statsmakten som Putin har förlorat genom att ”sitt” misslyckade krig.
          * Det system som existerar i Ryssland kan endast störtas genom en revolution underifrån. Då kan det förhoppningsvis framträda flera prinsar och prinsessor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.