Jag lämnar INTE politiken i Umeå. Artikeln i Folkbladet 21/6 var bra, men rubriken blev FEL. Politik bedrivs på torg, i bloggar och … via fullmäktige

Vi behöver dig
i kampen
för ett krisprogram
mot arbetslöshet, nedskärningar, sänkta reallöner
_______________________________

 

Uppdaterat sommartips
I går kväll gick ett program i Svt 2 som heter ”Summer of soul”. Kolla efter reprisen! Året var 1969 och 300 000 människor framförde och lyssnade på soul, gospel och blues under ett antal helger i Harlem, New York. Film- och ljudmaterialet spelades in 1969 och låg sedan, osett och ohört, under 50 år. Fantastisk musik och ett ovärderligt tidsdokument.

 

Ingress
Jag gick upp i talarstolen i kommunfullmäktige för sista gången då Umeå kommuns budget antogs den 19 juni. Men detta innebär inte att jag lämnar politiken – vare sig i Umeå eller någon annanstans. Skälet att jag lämnar fullmäktige är att båda mina knän måste helrenoveras. Jag har tidigare berättat att jag ifjol genomgick en, framgångsrik, operation för att bli kvitt prostatacancer. Men även om canceroperationen var framgångsrik – dagens prover är som de ska, viktiga nerver kunde sparas – betyder det inte att ingreppet saknar bieffekter. Alla som har gått igenom en sådan operation vet vad jag talar om. Det blir bättre och bättre – men det kan ta tid.

Då man sitter på jobbet och läser eller skriver, samt vistas i hemmet, går det att organisera livet så att bieffekterna är under kontroll. I gymmet, då man exempelvis gör marklyft, kan det bli besvärligt. Det handlar, kort sagt, om ett urinläckage. Den som då måste gå med kryckor, under två perioder, kommer att få ta i som i ett gym. Med en ständig känsla av oro. Detta vill jag inte uppleva. Min plan var att sitta kvar i fullmäktige perioden ut. Men så blir det alltså inte.

Men att lämna Umeå kommunfullmäktige innebär alltså inte att jag lämnar politiken – vare sig i Umeå eller någon annanstans.

 

Del ett
Jag tog plats i Umeå kommunfullmäktige i november 1991. Jag var borta under två år – från november 2020 till oktober 2022 – utan att någon utanför fullmäktige märkte detta. Den som är
a) partiordförande för AP i Sverige,
b) politisk sekreterare för fullmäktigegruppen i Umeå,
c) deltar i utformningen av partiets politik
d) framhåller vad Arbetarpartiet står för – både i denna blogg, i Umebladet, i vår rikstidning samt på Umeås båda torg – har inte lämnat politiken. Och allt detta kommer jag att fortsätta med.

 

Del två
Man får ju aldrig med allt man vill säga i en intervju. Mina framtidsplaner fick inte utrymme. Men så är det. Artikeln Folkbladet 21 juni var bra – mycket bra till och med. Däremot blev rubriken i nätupplagan (20/6) fel. Helt fel. Där stod det: ”Jan Hägglund lämnar politiken i Umeå: Det känns snopet”.

Men detta stämmer alltså inte alls.

 

Avslutning
Däremot har jag lämnat Umeå kommunfullmäktige. Jag vill understryka att jag tänker utnyttja tiden på kryckor efter knäoperationerna till att förbereda stormningen av Bastiljen.

Men stormningen av Bastiljen gjordes ju den … typ 14 juli 1789, i Paris, säger då den historiskt kunnige. Näsvist. Precis. Men Bastiljen i Umeå återstår att storma. Och den som vill storma Bastiljen i Umeå behöver inte sitta i kommunfullmäktige. Inte alls.

Liberté, égalité, fraternité

2 kommentarer

  1. Line 'em up...

    ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”
    Eller hur är det man säger?

    Keep on rocking!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till ”Line ém up…” 30/6-2023
      I´ll keep on rockin´. Sure as hell. And turn on your television set 23.20 and go see that goddam´ movie I told you about.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.