Sedan 2020 har NATO ny global roll – hjälper USA inringa Kina. Krigsrisken förtigs av regeringar, militär o media. Svenskarna omyndigförklaras

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten

____________________

Jag tänker återpublicera ett blogginlägg jag skrev den 27/5-2022 – fast under den nya rubriken ovan. Men först Ett Förord.

 

Ett Förord
Det är svårt att veta vilken känsla som kommer att överväga när det avslöjas att samhällets olika eliter – de politiska och mediala, de militära och ekonomiska –  tillsammans har agerat för att undanhålla hela den svenska befolkningen sanningen. Den sanning som undanhålls är att Sverige går in i ett NATO vars nya globala roll utmanar Kina – vilket i sin tur ökar krigsrisken för Sverige och svenskarna. Det är denna brutala sanning som samhällseliterna undanhåller – vilket innebär att de i praktiken omyndigförklarar befolkningen i Sverige.

Blir det hatet mot det politisk-militära etablissemanget för att detta, odemokratiskt, har utsatt befolkningen för en ökad krigsrisk som kommer att överväga. Eller blir det föraktet mot media, för dess tystnad om den ökade krigsrisken, som kommer att överväga. Oavsett vilket: Den ”kinesiska mur” som samhällseliterna strävar så hårt efter att bygga mellan svenskarna och sanningen – den muren kommer att rämna.
Det kan ta ett tag: Men då sanningen om den ökade krigsrisken och insikten om den medvetna mörkläggningen tränger igenom kommer hat och förakt att drabba samhällseliterna. Och då kommer någon ny ”kändis” från samhällseliterna återigen att fälla det bevingade uttrycket: ”Vi såg det inte komma”.

Men andra såg det komma.

 

Här kommer mitt blogginlägg från i maj ifjol

 

”Ingress
Samtidigt som Sverige ansöker om medlemskap i Nato har det, sedan en tid tillbaka, utformats planer på att ge Nato en fundamentalt ny, global, roll. Sedan grundandet 1949 har kärnan i Nato (North Atlantic Treaty Organization) varit att om någon medlemsstat i Europa eller Nordamerika utsätts för ett väpnat angrepp ska detta betraktas som ett angrepp på alla. Och den angripna staten ska då bistås av alla övriga Nato-medlemmar (artikel 5). Det är på denna drygt 70-åriga beskrivning av Natos roll för USA och Kanada samt för medlemsstaterna i Europa som den nya svenska säkerhetspolitiska rapporten (Ds 2022:7) bygger. Det är denna rapport som påstås visa att Sverige måste gå med i Nato.

 

Del ett
USA mobiliserar Nato +4 mot Kina
Men sedan 2020 har den USA-ledda militäralliansen Nato tagit konkreta steg för att expandera sitt inflytande långt utanför både Europa och Nordamerika! Ett tydligt exempel på detta är hur Nato, i denna stund, fördjupar sina kontakter med Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland. Denna expansion från Natos sida, bland annat i Asien och Stillahavsområdet, har redan fått ett namn. Namnet är ”NAC +4”.

NAC är beteckningen på Natos ”styrelse”. Och +4 utgör beteckningen för Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland. I december 2020 deltog för första gången representanter för dessa fyra länder i ett möte tillsammans med Nato-ländernas utrikesministrar. På Natos egen hemsida kallas detta för en ”milstolpe” i Natos utveckling. På samma hemsida sägs också att Natos relationer med dessa fyra stater spelar en nyckelroll för den global attityd som är central i Natos ”2030 agenda”!

Innebörden av detta är att USA nu mobiliserar Natos övriga medlemsländer – tillsammans med Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland – i sin kraftmätning med Kina!

Och det är i detta nya, och ”globala”, Nato som Sverige har ansökt om medlemskap. Men varför ska riksdagspartier, militärer och media berätta för svenskarna om detta; varför uppträda anständigt?

 

Del två
Bedrägeriet mot svenskarna
Om denna fundamentalt nya roll för den USA-ledda militäralliansen – eller globala attityd som är central i Natos ”2030 agenda” – nämns inte ett enda ord i den säkerhetspolitiska rapport som ligger till grund för Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

Inget av detta har varit hemligt för något av de åtta riksdagspartierna. Inget av detta har varit hemligt för militären eller för media. Det samlade etablissemanget i Sverige har alltså medvetet undanhållit de planer och konkreta steg som redan har tagits för att på ett fundamentalt sätt förändra Natos roll i världen, för svenskarna.

-Tror någon att stödet för ett svenskt medlemskap i Nato skulle vara lika stort om planerna på att använda militäralliansen som en del i USA:s kraftmätning med Kina hade kommit ut?
-Varför har varken V eller MP, som påstås vara emot ett medlemskap i Nato, brutit den tystnad kring Natos nya roll som måste betecknas som ett rent bedrägeri mot svenskarna?

 

Del tre
Sverige del av kraftmätning USA-Kina

Ett krig, militärt eller i handelskrigets form, mellan USA och Kina är kanske möjligt att undvika. Men en sak är säker: USA förbereder sig inför kraftmätningen med Kina som en världsmästare i tungviktsboxning förbereder sig inför en titelmatch. USA:s nedgång, i kombination med Kinas starka uppgång, hotar den världsordning där USA ensamt har kunnat dominera världen sedan Sovjetunionens upplösning 1991. Det är i denna situation – där USA och Kina står öga mot öga främst i Asien, Afrika och Latinamerika – som Sverige ansöker om medlemskap i Nato!

Den ena utgångspunkten för den säkerhetspolitiska rapporten är läget runt Östersjön med betoning på vad Finland gör. Den andra utgångspunkten är att världshistorien började den 24 februari i år. Detta är så inskränkt att det vore komiskt om det inte vore så tragiskt. Sverige går alltså med i ett Nato som i praktiken håller på att försvinna. Genom sin ansökan har Sverige, i bästa fall, valt sida i ett nytt kallt krig. I värsta fall har Sverige valt sida i ett framtida tredje världskrig – ekonomiskt och/eller militärt.

 

Avrundning
Rätten till en tredje ståndpunkt
Under alla omständigheter har etablissemanget i Sverige – riksdagspartier, militärer och media – medvetet undanhållit befolkningen att inträdet i Nato innebär att landet inte bara kommer att bli en frontstat mot Ryssland. Sverige kommer även att bli en frontstat mot Kina.

Kampen mot detta Nato-bedrägeri måste fortsätta.
Striden för rätten till en tredje ståndpunkt – att varken stötta USA och Nato, eller Kina och Ryssland, har bara börjat.”

 

 

 

6 kommentarer

  1. brorson

    Sverige vill delta i utvecklingen av framtidsvapen. ”Nato arbetar hårt för att ligga på teknikens framkant för att ha övertag på det framtida slagfältet, säger försvarsminister Pål Jonson (M).— Vi tror att detta kan vara en stark markör för det svenska Natomedlemskapet”, (TT Nyhetsbyrån 6 juni)

    Vi kanske inte bara bidrar till utvecklingen av vapen för det framtida slagfältet? Vi kanske också erbjuder vårt land som det framtida slagfältet? Var annars? Någonstans måste väl det slagfältet ligga? Det är i så fall ingen ny tanke. Strax före andra världskriget hade brittiska och franska militärer planer på att använda det glesbefolkade Nordskandinavien som slagfält i ett kommande krig mot Sovjetunionen – med Tyskland som allierad? Lägg märke till att Jonson talar om ”övertag på det framtida slagfältet”, inte om avskräckning eller dylikt, hur krig ska undvikas .Kolla för resten var han har fått sin utbildning.

  2. Basic Rules

    Du har väldigt kloka OCH faktabaserade inlägg, finns en oberoende partipolitkiskt att framföra/demontrrera mot tyvärr Väst aggressiva agenda?
    Tidigare sen många år var jag stark anhängare av Nato och Eu, men började jag efterhand inse vilka lögner och odemokratiskt man agerar –
    Allt i den liberala demokratins namn.
    Demokrati ja men fan inte liberal !
    Basic

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Basic Rules andra kommentar 7/7-2023
      Precis. ”Allt i den liberala demokratins namn”.
      Min uppfattning är denna: USA:s ekonomiska-militära-politiska eliter kan helt enkelt inte acceptera en multipolär värld där makten och inflytandet delas. Då USA:s utveckling är långsammare än Kinas måste USA bromsa Kinas utveckling med våld – ekonomiskt och/eller militärt. Därför har USA antagit en strategi i förhållande till Kina (som idag har en större industriproduktion än USA – även om den ofta är mindre sofistikerad) som kallas ”containment” (inneslutning).
      Men USA klarar inte av att genomföra denna strategi av inneslutning av Kina på egen hand. Därför mobiliserar USA nu övriga NATO-länder – samt Japan, Nya Zeeland, Australien, Sydkorea och (informellt) även Taiwan – till något som kallas NAIPTO (North Atlantic Indo-Pacific Treaty Organization. Detta begrepp kommer i sinom tid att bli känt liksom uttrycket ”ett 360-gradigt perspektiv” = hela världen.
      Det handlar om en aggressiv mobilisering av ekonomiska och militära krafter från USA:s sida för att bevara den unipolära världsordning där USA är, och förblir, nummer 1.
      Jag är naturligtvis ingen anhängare av Kinas styrelseskick. Men Kina har inte, varken i modern tid eller historiskt, försökt erövra andra länders territorium. (Taiwan är en del av Kina – enligt Kinas sätt att se det – och kriget med Vietnam 1980 berodde på att Kina ville ”bestraffa” Vietnam för att detta land i sin tur hade angripit Kambodja).
      OM det skulle utbryta en väpnad konflikt mellan USA och Kina är det sannolikaste skälet att USA har hittat på en ursäkt för att kunna angripa Kina i syfte att förhindra att Kina går förbi USA ekonomiskt och på andra sätt.
      Mot denna bakgrund anser jag att Sverige ska hålla sig utanför det nya kalla krig som växer fram framför våra ögon – ett kallt krig som snabbt kan bli varmt. Mycket varmt. Detta kräver att Sverige håller sig utanför NATO.

  3. brorson

    ”EU:s syn på Taiwan-frågan måste vara att vi håller fast vid idén om Ett Kina och följaktligen inte stöder Taiwans självständighet, skriver Carl Bildt på Twitter. Samtidigt varnar Emmanuel Macron Europa för att ta ställning.– Vi får inte trassla in oss, säger han.” (SVT-Nyheterna 12 – 13 april 2023).

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på brorsons andra kommentar 7/7-2023
      Sverige, lett av sådana som Carl Bildt, utgör numera ett av de mest aggressiva och mest korkade länderna i Europa.

      • brorson

        Jag tolkar Bildts uttalande så att han inte vill sätta krokben för ett framtida icke-. kommunistiskt Kina, som böjer sig för USA. Han kanske också hoppas att USA ska kunna vända Kina mot Ryssland? Det tror jag inte alls kommer att ske. Företrädare för Kina gör tvetydiga uttalanden för att vinna tid. tror jag. De vill nog helst ha en fredlig erövring av Taiwan, men utesluter inte en militär sådan och rustar för det. Och ju mer beroende Ryssland blir av Kina, desto….!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.