Sveriges ambassad i Irak stormades åter på uppmaning av Muqtada al-Sadr – vars anhängare även stormat och lamslagit Iraks parlament

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten

____________________

 

Ingress
Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad har åter stormats. Detta på uppmaning av Muqtada al-Sadr. Vem är då denne makthavare i Irak? Han är ledare för en väpnad milis. Målet för Muqtada al-Sadr är att omvandla Irak till en shiaislamsk diktatur efter iransk modell.

 

Del ett
Anhängare till Muqtada al-Sadr stormade parlamentet i Irak i fjol sommar och förhindrade därmed det politiska arbetet i Iraks parlament (se citat ur DN-artikel nedan).

Muqtada al-Sadr tillhör de viktigaste maktspelarna i Irak. Detta, och hans tidigare stormning av det irakiska parlamentet, gör att jag inte tror att stormningarna av den svenska ambassaden har skett spontant. Tvärtom: jag är övertygad om att dessa stormningar ingår i det maktspel som Muqtada al-Sadr bedriver i Irak och främst syftar till att stärka denne maktspelares position bland shiamuslimer inom och utanför Irak.

 

Del två
Jag har tidigare skrivit att Arbetarpartiet aldrig skulle bränna varken Koranen eller Bibeln eller någon annan liknande skrift. AP strävar efter enighet i kampen för mer resurser till bl a sjukvård och äldreomsorg. Vi strävar även efter enighet i kampen mot Sveriges inlemmande NATO – vi säger alltså Nej till utplacering av USA:s kärnvapen och Nej till NATO-trupper i landet. Vi strävar även efter enighet för att stoppa kryperiet för Turkiets president Erdogan.
Att bränna skrifter som Koranen, eller Bibeln, skulle skapa splittring och försvårar Arbetarpartiets strävan efter enighet i försvaret av den svenska välfärdsstaten och i kampen för ett Sverige som står oberoende från stormakten USA.
Däremot försvarar vi den svenska yttrande- och tryckfriheten – både mot USA/Nato och Turkiets Erdogan.

 

Avslutning
Med ovan sagda: Jag tror inte att stormningarna av den svenska ambassaden i Bagdad har skett spontant. Jag är övertygad om att stormningarna ingår i det maktspel som Muqtada al-Sadr bedriver på hemmaplan – som ett led i att omvandla Irak till en teokratisk diktatur med Iran som förebild.
___          ___          ___

 

DN 30 augusti 2022

”Iraks huvudstad Bagdad har skakats av explosioner, raketbeskjutning och skottlossning. Ett trettiotal människor har dödats under det senaste dygnet. Våldet följer på en djup politisk kris där den mytomspunne maktspelaren Muqtada al-Sadr har huvudrollen. Omvärlden väntar oroligt på shialedarens nästa drag … Under sommaren har hans supportrar ockuperat det irakiska parlamentet vilket omöjliggjort debatter och sessioner …

Erik Ohlsson
Saeed Alnahhal ”

8 kommentarer

  1. Björn

    Även om jag inte delar din politiska åskådning så tycker jag du är riktigt skärpt, och har många sunda inlägg.
    I Natofrågan så håller jag med dig fullständigt,samt att det är skandalöst hur Sverige beter sig i sin iver att bli medlem i nämnda ”klubb” .
    Man kryper inte för en mer eller mindre diktatur, oavsett anledning.

  2. Frank Pettersson

    Håller med. Man ska också komma ihåg att de som stormade ambassaden var ett hundratal – av Iraks 44 miljoner invånare. En liten minoritet. På samma sätt är det 2-3 personer – av Sveriges 10 miljoner invånare – som bränt koranen. De flesta, både i Irak och i Sverige, oroar sig mest över sina barns framtid, jobb, mat, sjukvård etc. Just såna problem som nuvarande ledare, både i Irak och Sverige, inte kan erbjuda en lösning på.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Frank Petterssons kommentar 21/7-2023
      Det var en väldigt liten minoritet. Bara centrala Bagdad beräknas ha en befolkning på drygt 6 miljoner invånare.
      Irak har aldrig hämtat sig efter de våldsamma bombningarna av landets infrastruktur 1991, som inte hade något militärt syfte, utan syftade till att underminera Saddam Husseins politiska position – men som drabbade hela Iraks befolkning. Detta kastade Irak årtionden bakåt i utvecklingen.
      Till detta kom USA:s invation och ockupation 2003. Detta krig bidrog till det interna kaos i Irak som utgjorde jordmånen för Islamiska Statens/Daesh framväxt och framgångar – med nya krig och fruktansvärda folkmord som följd. Så du har alldeles rätt: ”De flesta … oroar sig mest över sina barns framtid, jobb, mat, sjukvård etc.”

  3. Messerschmitt

    Intressant om koran-brännaren:
    https://www.expressen.se/nyheter/koranbrannaren-salwan-momika-finns-ett-pris-pa-mitt-huvud/
    För er som inte har pramium: Han kommer från en kristen minoritet i Irak. Han var ledare för ett irakiskt parti som ville skapa en autonom region för kristna och yazidier i Irak. I Sverige är han medlem i SD och siktar på att bli invald i riksdagen. ( Dessutom dömd för olaga hot – vilket gör honom till en exemplarisk kandidat för SD)

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Messerschmitts kommentar 21/7-2023
      Han låter faktiskt som en kandidat för SD – om inte Nya Centern hinner lägga beslag på honom först.

  4. Gracchus

    Vi måste klara av att stå upp för rätten att häda. Men vi ska samtidigt inte i onödan alienera muslimer eller andra religiösa grupper när ett sammarbete över gränserna behövs för att försvara saker som välfärdssamhället

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Gracchus kommentar 21/7-2023
      Vi, både svenska och romerska, anhängare av ett sekulärt samhälle måste klara av att det då och då stormar kring yttrande- och tryckfriheten. Det råder dock full religionsfrihet i Sverige. Detta har exempelvis inte en bloggare som Lennart Holmlund förstått. Han anser i sin okunnighet tror att koranbränningar handlar om religionsfrihet. Holmlund har inte förstått att debatten handlar om ifall koranbränningarna handlar om hets mot folkgrupp – eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.