Socialpolitikern Hanna Lundin Jernberg (L) uppmanar Sveriges socialtjänster till DOMSTOLSTROTS i syfte att inskränka umgängesrätten

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten

____________________

Politiker kan inte använda lagen då det passar, och sedan uppmana till Domstolstrots då det inte passar

 

Ingress
I ett blogginlägg uppmanar Hanna Lundin Jernberg (L) socialtjänsterna ”runtom” i Sverige till Domstolstrots! Hanna Lundin Jernberg inleder sitt blogginlägg med att referera en artikel i Västerbottens-Kuriren rörande en dom i Kammarrätten. Artikeln i VK handlar om en förälder som, bland annat, fått sin umgängesrätt med sina barn begränsad. Detta efter beslut av socialtjänsten, samt av socialpolitikerna i Individ- och familjenämnden (IFN), i Umeå kommun. Beslutet att begränsa förälderns umgängesrätt till sina barn har dock hävts efter ett beslut av Kammarrätten. Domen i Kammarrätten om att ge föräldern rätt att träffa sina barn har inte överklagats av socialpolitikerna i IFN och har därför vunnit laga kraft. Trots det hade föräldern, vid tidpunkten för nätartikeln i VK (27/8), ännu inte fått träffa sina barn. Detta trots att det då hade gått nästan en hel månad sedan domen vunnit laga kraft.

Det är mot bakgrund av att socialtjänsten i Umeå (vid tidpunkten för Hanna Lundin Jernbergs blogginlägg) ännu inte hade efterföljt Kammarrättens beslut att låta föräldern träffa sina barn som Lundin Jernbergs uppmaning till Domstolstrots ska bedömas. Lundin Jernbergs uppmaning till Domstolstrots påminner inte endast om rättshaveri. Det är även ett försvar av hennes eget agerande och av socialtjänstens agerande.

 

Del ett
Vem är Hanna Lundin Jernberg (L)? Hon är vice ordförande i IFN i Umeå (en nämnd som tidigare kallades Socialnämnden). IFN har både rätt och skyldighet att, med stöd av lagen, bland annat genomföra tvångsomhändertaganden av barn. Detta innebär att vårdnaden fråntas föräldrarna och övertas av samhället, exempelvis genom placering i SiS ungdomshem eller i HVB-boenden. Och ett sådant tvångsomhändertagande hade skett, med hjälp av LVU (Lagen om vård av unga), i den artikel i VK som föranledde Hanna Lundin Jernberg att uppmana Sveriges socialtjänster till Domstolstrots.

Hanna Lundin Jernberg är en verklig makthavare. Hon tillhör ett fåtal politiker som sysslar med myndighetsutövning. Lundin Jernberg är en del av det myndighets-Sverige som socialtjänsten och socialpolitikerna i IFN tillhör när de, med lagens hjälp, genomför tvångsomhändertaganden.

Det är unikt att en person, i hennes position, uppmanar Sveriges socialtjänster att syssla med Domstolstrots. Och det dessutom offentligt.

Hanna Lundin Jernberg har, genom sin offentliga uppmaning till Domstolstrots, mer än de flesta enskilda individer bidragit till att undergräva förtroendet för socialtjänsten – i Umeå och på andra ställen i Sverige. Risken är att många nu ställer sig följande frågor:
a) är Hanna Lundin Jernberg en rättshaverist?
b) består hela IFN i Umeå av rättshaverister?

 

Del två
Vad ska en socialtjänst göra om den inte håller med om en dom (i exempelvis Kammarrätten) som återger föräldrar umgängesrätten till sina barn? Det finns naturligtvis andra vägar än rättshaveristens uppmaning till Domstolstrots.

Om socialtjänsten anser att en domstol har fattat ett felaktigt beslut måste socialtjänsten fatta ett nytt beslut – som då inte får vara detsamma som det beslut domstolen har upphävt. Vill socialtjänsten stoppa en förälder från umgänge kan den, exempelvis, i sitt nya beslut fastställa att föräldern får träffa sitt barn – i närvaro av en stödperson! Detta beslut kan då föräldern antingen acceptera eller, återigen, överklaga.

Ett sådant tillvägagångssätt följer rättsstatens principer.

 

Del tre
Det agerande som Hanna Lundin Jernberg säger sig stödja lämnar föräldern fullständigt rättslös. Det agerande hon säger sig stödja är inte förenligt med de principer som ska gälla i en rättsstat. Jag vet inte, i skrivande stund, om socialtjänsten i Umeå har fattat ett nytt beslut, efter att Kammarrätten upphävde det tidigare beslutet, och därmed agerat i enlighet med rättsstatens principer. Så kan ju vara fället.

Det jag däremot vet är att Hanna Lundin Jernberg bland annat skriver följande i sitt blogginlägg (28/8): ”… För uppenbart kan socialtjänsten trotsa domar om umgängesrätt…” och sedan fortsätter hon ”om barnet är i fara”.

Detta sätt att resonera lämnar föräldern fullständigt rättslös.

Hanna Lundin Jernberg stöder en ordning som gör det möjligt för socialtjänsten, och för socialpolitikerna i IFN, att agera som om de var enväldiga. I hennes värld behöver endast den myndighet hon själv är en del av påstå ”barnet är i fara” och sedan kan de strunta i lagen.

 

Avrundning
Håller övriga ledamöter i IFN i Umeå med Hanna Lundin Jernberg? Frågan måste få ett svar. Om exempelvis ordförande Andreas Lundgren och moderaten Igor Hell, tillsammans med socialtjänstens chefer och handläggare, håller med Lundin Jernberg innebär detta inget mindre än en sorts krigsförklaring riktad både mot föräldrar och mot rättsstaten. Om övriga ledamöter i IFN inte håller med måste detta komma fram – och det mycket snart.
Det går inte att tiga sig ur detta. Skulle övriga ledamöter i IFN, och socialtjänstens chefer och handläggare, försöka tiga sig ur det dilemma som Lundin Jernberg försatt dem i innebär detta att de sluter upp bakom sin vice ordförande. Jag hoppas dock att den attityd som Lundin Jernberg uppvisar inte speglar attityden hos alla partier i IFN och hos alla chefer inom socialtjänsten

Till sist: Hanna Lundin Jernberg (L) har inte de politiska insikter som krävs för myndighetsutövning. Hon bör avgå. Hon bör även JO-anmälas.

 

 

 

43 kommentarer

  1. Gracchus

    Man kan inte referera till en allmän fara och bara skita i lagen. Om man ska agera för att inskränka en rätt på det sättet måste man veta om att ett specifikt brott planeras och det handlar om en omedelbar fara.

    Men det verkar som att HLJ tror att bara man säger att man vill skydda barn får man göra vad man vill. Vad är det för liberal värdering? Varken rättsstatens principer eller en rimlig balansering av individers rättigheter tas i beaktande. När hon har makten finns det större inslag, som många makthavare, av att det är tyrannens oemotsagda och oifrågadatt makt och beslut som lockar.

    Hoppas det övriga ledarskapet tar avstånd från HLJs sätt att tänka.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Gracchus kommentar 3 sept 2023
      Jaså, romaren igen. Jag hoppas också att det övriga ledarskapet tar avstånd från Hanna Lundin Jernbergs sätt att tänka.

    • hannalun

      Givetvis ropar inte socialtjänsten ”allmän fara” och trotsar lagen. Exempelvis går det att genom LVU kringgå ett umgängesbeslut. Såklart ska det användas endast vid fara och inte lättvindigt. Läs gärna min replik på Jans blogginlägg på min blogg.

      • Johan

        Det behövs inte ens läsas någon inlägg, det räcker bra med vad du skriver ovan.

        Det saknas ur rättssäkerhetsperspektiv principiell skillnad mellan ”ropar inte socialtjänsten ”allmän fara” och trotsar lagen” och eventuell formalia som nödgas gås igenom, INKLUSIVE nya uppgifter.

        Domstolsprocessen, med allt den ska representera med avseende på juridisk kompetens blir med ett sådant synsätt meningslös per definition och det är i sig olagligt.

        ”Såklart ska det användas endast vid fara och inte lättvindigt” Vem avgör det? Du behöver givetvis inte svara eftersom du redan gjort det i föregående text.

        Är det en socionom med 3 års utbildning eller är det en samling experter med 5 år och mera? Är det en lokal myndighet som tolkar lagar, eller är de fortfarande domstoilar? Frågorna vänder sig främst till andra läsare av min kommentar där hopp om insikt är större.

        Att när som helst kunna övverrida domstolsbeslut utan anledning, är utåt sett samma sak som att måsta ha en anledning man själv äger tolkningsföreträde till. Därför är dina förklaringar ovan meningslösa.

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar på kommentar från Johan 27/9-23
          Du får gärna besvara Hanna Lundin Jernberg på min blogg – men är det inte bättre att du svarar på hennes blogg?

  2. Tomas

    Framtiden kommer visa om det finns politiker med ryggrad i IFN, eller om alla är ”slavar” under nån slags ”kåranda”.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Tomas kommentar 3 sept 2023
      Det har du absolut rätt i. Detta är ett verkligt test på förekomsten av en kåranda inom IFN / socialtjänsten – och av hur stark denna kåranda i så fall är.

    • Johan

      Hej,

      Jag undrar hur ni kommer fram till att det är ”kåranda”?

      Visst kan det vara så, men vad gör man med den informationen? Vad är det som gör kårandan dålig i detta fallet?

      Kåranda i någon form finns väl alltid, men vad är det då i detta fall och liknande som gör att kårandan gått bortom gängse norm, moral och lag?

      Där kan man börja. Samt ställa sig frågan om man tror det är annars i andra kommunder och viktigare ändå, varför man i så fall tror något sådant.

      • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

        Svar på kommentar från Johan 27/9-23
        Det faktum att de två visselblåsarna som slog larm om missförhållanden på socialtjänsten i tur och ordning blev a) utbytta, b) avstängda, c) utköpta, visar på just förekomsten av en kåranda. Under denna process blev de två (med mina ord /Jh) förvandlade till icke-personer. Tidigare kollegor vågade, nämligen, inte tala med dem – inte öppet i alla fall – på grund av pressen från vissa av cheferna. Detta är tyder inte endast på förekomsten av en kåranda. Det tyder även på att denna kåranda var destruktiv.
        De som arbetar under hårt press, och tvingas ta många svåra beslut, kommer nästan alltid att utveckla en kåranda. Detta gäller exempelvis inom polisen – det är främst därifrån begreppet kåranda kommer. En kåranda kan både vara nödvändig, och bra, fram till en viss punkt. Men då den inre sammanhållningen, mot omvärlden, går för långt brukar det som en gång var positivt slå över till något negativt. Och då detta väl har skett, i kombination med ett auktoritärt ledarskap, riskerar sunda reaktioner (som visselblåsning) att kunna framställas som om visselblåsarna är ”förrädare” mot, i första hand, cheferna. På en arbetsplats, med ett auktoritärt ledarskap, kan sedan cheferna sprida denna attityd (”förrädare”) till andra arbetskamrater. Och då blir visselblåsare isolerade, utfryst och icke-personer.

  3. Adde

    På fråga a, svarar jag: Ja. Och på fråga b: Ja.
    Om man hängt med lite i det som skrivits i media, där soc, soc chefer, direktör K.L mf hävdar att de inte går emot domar tex. Så bekräftar H.L.J nu att det är faktiskt precis så de jobbar!
    Illa mkt illa!
    Hanna Lundin Jernberg och resten av IFN bör avgå samt ta soc ledningen och chefer med sig! Det räcker nu!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Addes kommentar 3 sept 2023
      Ja. Det sannolika är att attityden hos HLJ speglar en attityd hos flera politiker och chefer som har med socialtjänsten att göra – men förhoppningsvis inte alla.

  4. Helene

    Så bra skrivet av dig Jan! Och så viktigt att detta kommer fram till ytan. Vi som på olika sätt utsatts för socialtjänsten känner igen allting. Men när vi försöker få gehör för våra erfarenheter av rena lagbrott och rättsosäkra bedömningar mm Så viftas vi bort som rättshaverister och desinformatörer.
    Nu visar H.L.J att ”den som sa det han va det”.
    Ja hon och resten av IFN bör rimligtvis avgå och ta resten av cheferna med sig! Något annat vore inte rimligt alls.
    Heja AP att ni tar detta så viktiga ämne på allvar!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Helene 3/9-23
      Ja. Det går inte för politiker att använda sig av lagen när det passar och uppmana till domstolstrots då lagen inte passar.

  5. TonyIomi

    Du lever som du lär och det är suveränt. Uppfriskande att se en tuff, rakryggad kommunpolitiker! Fortsätt så, du och AP behövs för oss vanliga knegare.

    ”If you’re going to kick authority in the teeth,
    you might as well use both feet”. Keith Richards

  6. Johan Eriksson

    Ja, Hanna L J visar att hon är totalt inkompetent. Hur kan man vara så extremt korkad och påstå att socialtjänsten inte behöver följa domar från en domstol?? Att vi har sådana här folkvalda politiker är skrämmande.
    Detta verkar ju dock vara det sätt man resonerar på i Umeå kommun. För ett antal månader sedan var det en artikel i VK med rubriken” Nej, det är inte domstolstrots” där socialdirektör Karolina Lundqvist och verksamhetschef Vivianne Dannelöv försöker hävda att socialtjänsten inte trotsar domar bara för att man inte följer domarna!!!!! Öhh…..hål i huvudet.
    Ja, du har helt rätt att Hanna L J borde avgå och att hon tar med sig typ, Andreas Lundgren och ett antal chefer. Det behövs en människor och en ny socialtjänst och en ny IFN. Den nuvarande är korrupt och håller på implodera totalt.

  7. Roger

    ”I am the law” sa Sylvester Stallones karaktär i filmen Judge Dredd. Inspirationskälla till Hanna Lundin Jernberg månntro?
    Skämt åsido är detta oerhört allvarligt. Övriga ledande politiker inom Individ- och familjenämnden är SKYLDIGA att redovisa huruvida de håller med ”HLJ” eller inte. Allt annat är tjänstefel.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Rogers kommentar 3/9-23
      Du har helt rätt. Moraliskt sett är övriga ledande politiker inom IFN skyldiga att redovisa huruvida de håller med HLJ eller inte.

  8. Kristofer

    Låter som socialtjänsten agerar kriminellt enligt brottsbalken och det bör prövas i Tingsrätten under 20 kap 1 §. Förvaltningen ska inte tro att de står utanför lagen. Politiker som använder sin plattform för att uppmanar till brott bör lagföras. Det är dessutom för deras eget bästa för om inte lagen stod mellan dem och arga föräldrar skulle inget kunna rädda dem.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Kristofer 3 sept 2023
      Du har rätt. ”Förvaltningen ska inte tro att den står utanför lagen”. Men det tror jag att cheferna vet. Dessa skulle aldrig göra det misstag som denna politiker HLJ har gjort – att offentligt uppmana till Domstolstrots. Däremot har visselblåsare avslöjat grova övertramp från vissa chefer. Men dessa har skett i det fördolda, eftersom de som begått övertrampen VET att de gör fel. Men det gör fel I ALLA FALL.

      • Jan Sjöström

        Hej Jan!

        Vad gäller: ”Jag tror att cheferna vet”

        Jag har i min ägo flertalet upptagningar från samtal med nu aktuella
        chefer.

        Citat ur ett av de dessa visar med full tydlighet att obstruktionen är
        total samt ständigt återkommande.

        E x: Utdrag ur samtal rörande behov av beslut i fråga där en L V U
        åtgärd blivit konsekvens. Åtgärden vidtagen utan formella beslut.

        Barnet omhändertogs, placerades således helt utan en verifierbar
        utredning samt helt utan nödvändiga formella beslut.

        I svaromål klargör enhetschef: Att aktuellt beslut fattats av henne,
        men kommer inte att delges part. I fråga om agerandet är i enlighet
        med lag och regel – nås jag av beskedet att det är hon och ingen
        annan som har beslutet i sin hand. I fråga möjlig överprövning nås
        jag av ett mycket kraftfullt svar. Hon bestämmer vad rättsvårdande
        instans har för åsikt i hennes ärende hanteringen!

        I V O kritik utges i ärendets hantering. I återkoppling ställs frågan i
        eller om hennes inställning i saken ändrats – nås jag av svaret att
        kritik från ”bokstavskombinationerna” endast utgör en åsikt.

        Min konklusion efter många år i sak och situation är att inget av en
        större betydelse förändrats. Förvaltningsmyndighet Umeå Kommun
        är i sin huvudsak omedvetna om att myndighets uppdrag kommer
        ur regelverk i skydd för demokratins likhet inför lag.

        Att regelmässigt avstå dessa i skydd till parti / egen personlig åsikt
        är vår demokratis död. Jag är övertygad om att nuvarande ordning
        i framförallt barnavårdsfråga behöver en rättssäker process helt fri
        från nuvarande kommunala strukturer.

  9. Upprörd!

    Så bra att ni uppmärksammar detta, de är ju otroligt att hon kan utala sig på de sättet och tro att de är okej!

    Var just inne på hennes blogg och läste hela inlägget, finner inga ord!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Upprörd! den 3 sept 2023
      Jag förstår att du är upprörd. HLJ är ett skolexempel på en politiker som utgör en del av det myndighets-Sverige där LVU utgör ett av instrumenten – men som inte drar sig för att uppmana socialtjänsterna ”runtom” i Sverige till Domstolstrots då det passar hennes syften. Denna dubbelmoral måste uppmärksammas. Och kritiseras.

  10. Johan

    Vill tipsa dig Jan och alla bloggläsare om att tidningen :
    Epoc Times som förra veckan (V. 34 nr 34) skrivit en mycket avslöjande artikeln om socialtjänsten i Umeå, dess chefer och ansvarig politiker.
    Den artikeln måste ha skakat om både nämnden och socialtjänstens chefer rejält!!
    Hanna L J uttryckte sig starkt kritisk mot sin egen nämnd och dess kompetens och Bore Sköld
    (V )berätta sanningen om alla turer kring Andreas Lundgrens (S) rökridåer för att mörka oegentligheterna inom nämnd/ socialtjänsten i Umeå som pågått under de senaste två åren. Det var tydligt att det finns stora sprickor i nämnden och att saker håller på att hända.

    Det är inte bara Hanna LJ som bör avgå även Andreas Lundgrens förtroende för sedan länge förbrukat. Bore Sköld tack för ditt mod att stå upp för sanningen!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Johan 3 sept 2023
      Jag tror på att det finns sprickor i nämnden då någon i nämnden AGERAR. De som gång på gång håller med om att det finns problem (i tidningsintervjuer och i privata samtal) men som aldrig anmäler en avvikande mening då det är skarpt läge är inte trovärdiga. De pressas mellan exempelvis missnöjda föräldrar å ena sidan och den kollegialitet som finns politiker emellan (i fullmäktige och i nämnden) å andra sidan, men i slutänden sluter de upp bakom nämndens ordförande och cheferna. Det är först när en opposition OPPONERAR som den gör skäl för namnet. Kom ihåg: ”Words are cheap”.

      • Johan

        Helt sant!!
        Nu vill vi se handling Bore Sköld inte bara ”rätt”uttalande i tidningen. Bore du blir inte trovärdig om du inte rakt igenom går från ord till handling i din politiska roll, vilket gäller övriga oppositionen också!

        Nu vill vi se politiker som vågar vara rakryggade och stå för sanning och rätt istället för att fortsätta klia Andreas Lundgren på ryggen.

        Bore;

        ” ibland måste man göra saker även om det är farligt, annars är man ingen människa utan bara en lort”, Astrid Lindgren

    • En tacksam person

      Ja, den var bra skriven och intressant med interjuven med en av visselblåsarna, fd socialhandläggaren som uppmärksammats i VK tidigare.

  11. Jan Sjöström

    Hej!

    Obstruktion mot folkets vilja genererat av eget särintresse
    blir synonymt med det tjänstemannavälde som indirekt
    kommer ur vår demokratis brist på ansvar.

    Dårens sista försvarstal i egennyttans anarki är i allt – i vår
    vilja! Vi folket, har placerat nämndens deltagare i deras
    av immunitet präglade torn.

    Att avkräva politiken ett ansvar fungerar inte, vi folket måste
    förstå att vi är de skyldiga. Funktion kommer ur respekt för
    regel, att avstå respekt ger den dysfunktion vi åter och
    återigen tvingas konstatera.

    Rättvisa för de utsatta kan bara bli aktuellt när folkets vilja
    respekteras. En demokrati byggd på det envälde I F N nu
    kontinuerligt manifesterar är folkets motpol.

    Systemet sluter sig – obekväma med uppståndelsen gör
    regel otydlig. Nämnden, politiken är fega. Rädda individer
    är trasiga människor som gör vad dom kan för att skydda
    sin gärning.

    Vi behöver alla lägga prestige och egennytta åtsidan, tillse
    medial uppmärksamhet i direkt nytta för de utsatta d v s
    mycket kraftiga skadestånd för de autokrater som nu aktivt
    väljer bort respekt för demokratins regelverk.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Jan Sjöström 3/9-23
      Denna kommentar tar upp en rad frågor som jag inte har tagit upp i mitt blogginlägg. Jag väljer att publicera kommentaren – utan egna kommentarer till innehållet.

  12. Britta

    Smygdiktatur ska stävjas och aldrig tillåtas. Barn har rätt till rättvisa och det ska ingen socialtjänst ta ifrån dem. Tusen tack, AP att ni synliggör smygdiktatur som drabbar våra minsta och vår framtid. Umeå socialtjänst chefer med IFN bör avgå. Vi har ett land att skydda, ett land uppbyggt på demokratisk och rättsstatlig grund.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Britta 4/9-23
      Denna kommentar tar upp en rad frågor som jag inte har tagit upp i mitt blogginlägg. Jag väljer att publicera kommentaren – utan egna kommentarer till innehållet.

  13. Medborgare/Pappa i Umeå

    Det är Många barn med behov av hjälp och stöd som har vägrats/motarbetats få hjälp/Rätt hjälp av Umeå Kommuns Socialtjänst chefer , det är Många drabbade barns föräldrar som har blivit utsatta för fruktansvärda kränkningar/härskarteknik /negativa särbehandlingar och även Hot, av inblandade på Umeå Kommuns Socialtjänst.

    Tydligen har ca 25 Socialsekreterare Socialtjänstens ifo avd, sedan 2021 slutat. Många av dessa har tydligen ”flytt” därifrån pga dessa inblandade chefers fruktansvärda ledarkultur/agerande!

    Jag och flera andra drabbade barns föräldrar, har vädjat länge till Hanna att sätta stopp för denna fruktansvärda Jätteskandal på Umeå Kommun Socialtjänst, som Hanna (L) Och övriga Politiker i Umeå Kommuns Individ och familjenämnd är ytterst ansvariga för; men Hanna har nonchalerat oss alla föräldrar, som har vädjat till henne!

    Majoriteten av Politikerna i Umeå Kommuns Individ och familjenämnd har motsatt sig en Extern Helt Opartisk, Rättssäker, utredning på Umeå Kommuns Socialtjänst.

    Dessa politiker i nämnden, säger att det är gjort en utredning,via Umeå Kommuns upphandlade partner för företagshälsovård, Feelgood.
    Men!;
    Den ”utredningen” är varken Rättssäker eller Opartisk.

    Nu har Hanna Lundin Jernberg uppmanat till domstolstrots!!; vad kommer Hanna Lundin Jernberg uppmana härnäst till?

    Jag är en av de Många drabbade barns föräldrar, en helt vanlig Pappa/Medborgare i Umeå.

    Jag kämpar för Alla de Många drabbade barnen, Och jag kämpar för Alla de Många drabbade barnens föräldrar!
    Jag utsätts för en hemsk Hämnd från dessa inblandade chefer på Umeå Kommuns Socialtjänst, pga jag har vågat berätta den hemska Sanna Faktabaserade sanningen om dessa inblandade chefer.

    Tack Ni Socialsekreterare på Umeå Kommuns Socialtjänst som följer Socialtjänstlagen/barnkonventionen. Ni är guld värda!
    Det är ju helt Fruktansvärt att inblandade chefer har stängt av Och har utsatt flera av Er bra Socialsekreterare på Umeå Kommun för svåra repressalier; pga dessa bra Socialsekreterare har velat följa Socialtjänstlagen/Barnkonventionen!

    Tack även till dig Jan Hägglund/ Arbetarpartiet, för att Du/Ni bryr Er om alla Umeå Kommuns Medborgare.

    /Medborgare i Umeå och drabbad Pappa.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Medborgare/Pappa i Umeå 3/9-23
      Denna kommentar tar upp en rad frågor som jag inte har tagit upp i mitt blogginlägg. Jag väljer att publicera kommentaren – utan egna kommentarer till innehållet.

  14. brorson

    Jag har skrivit flera kommentarer, som ni kanske bör läsa, till Hanna LJ:s inlägg 30 augusti. Det är utifrån min egen erfarenhet som nämndeman i en domstol, som har till uppgift att godkänna / fastställa eller avslå/upphäva myndigheternas beslut. Det är ytterst sällsynt att en domstol inte godkänner/ upphäver ett beslut om tvångsomhändertagande av barn. Jag har inte varit med om det, trots att jag vid ett tillfälle själv reserverade mig mot majoritetens beslut. Som överklagades till kammarrätten, som dock inte gick på min linje. Samma kammarrätt fick strax efteråt svidande kritik från en barnläkare för att ha gått på socialnämndens linje i ett liknande ärende. En liten seger för mig, men det var ju för sent.

    Nu kritiseras en annan kammarrätt för det tragiska fallet med 3-åriga ”Lilla hjärtat”, som dog av vanvård och amfetamin, sedan rätten låtit föräldrarna, som var grava missbrukare, få tillbaka vårdnaden av barnet. Många domare (utbildade jurister) tror på fullt allvar att alkohol och narkotika är ”självmedicinering” mot någon psykisk sjukdom. Så det var ingen överraskning för mig att just knarkare fick tillbaka vårdnaden. Hade de varit nyktra och skötsamma, hade barnet fortfarande varit tvångsomhändertaget. Detta alltså skrivet av en f.d. nämndeman, som själv har dömt i mål om både tvångsomhändertagande av barn, tvångsvård för både missbrukare och psykiskt sjuka. Jag lägger skulden huvudsakligen på domstolarnas tillämpning av förvaltningsprocesslagen, som styr domstolarnas arbete. Lagtrotsande myndigheter kan fortsätta att bryta mot exempelvis LVU-lagen.

    Missbrukare är otroligt talföra, när de är nyktra, och slipper alltför ofta tvångsvård. Jag lyckades dock vid ett tillfälle övertala rättens övriga ledamöter att en man, som arbetade med motorsågen i påverkat tillstånd – ensam i sin egen skog – behövde tvångsvård. Det var ju så hälsosamt, menade hans advokat, som nu är domare i en av våra högre domstolar, medan jag menade att han utsatte sig för livsfara med motorsågen. Fick senare veta att han hade placerats på ett vårdhem för missbrukare, där knarket flödar. Till vilken nytta?

  15. Johan Eriksson

    Detta är ett svar till Hanna L J:s replik på ditt inlägg. Jag är tveksam om hon kommer publicera mitt svar, därför skriver jag även här.

    ”Du misstolkar och använder selektiv hörsel. Du hör vad du vill höra av Mikael Törns uttalande.
    Du är farlig för att du i egenskap av politiker uttalar sig generellt om att socialtjänsten ska utöva domstolstrots. Socialtjänsten har i YTTERSTA nödfall möjlighet att mycket restriktivt förhindra umgängen när uppenbar risk för våld/övergrepp kan ske vid umgängestillfället. Din uppenbara brist på kompetens och rätt erfarenhet synliggörs mycket tydligt i dina inlägg och personligen skrämmer det mig att du är vice ordförande i IFN. Avgå.”

  16. Johan Eriksson

    Jag var tvungen att kommentera även detta om att JO inte granskar folkvalda kommunpolitiker på HLJ:s blogg. Tänkte att jag skriver mitt svar till henne här också, om hon inte skulle publicera.

    ”Förövrigt så säger du att JO inte granskar folkvalda kommunpolitiker. Det är visserligen sant… men JO kan dock granska sådant som de kommunala nämnderna gör. Om politikern (du i detta fall) i fråga agerade som en representant för en av de kommunala nämnderna är det möjligt att JO kan utreda ett eventuellt klagomål.
    Du är ju i högsta grad en representant för individ- och familjenämnden. Inte sant?”

  17. brorson

    HLJ har inte besvarat någon av mina kommentarer till inlägget på hennes blogg den 30 augusti. Hon har däremot i ett inlägg idag besvarat J H, som har helt rätt. HLJ uppmanar till grovt myndighetsmissbruk, och bör åtalas, om hon själv har gjort det, som hon faktiskt har gjort det, som hon har uppmanat sociala myndigheter runtom i landet att göra. Agerandet bör dessutom anmälas till JO, eftersom det för myndighetsutövning mot enskild.

    HLJ blandar ihop olika domstolstyper och hänvisar dessutom till en ”expert” på en statlig myndighet, som enligt grundlagen (RF 11 kap 3 § samt 12 kap 2 §) inte ens har rätt att uttala sig i frågan, eftersom det gäller tolkning och tillämning av en lag. HLJ har inte ens besvarat mitt påpekande att hennes EGEN tidigare partiledare, Nyamko Sabuni, har uppmärksammat att fel görs vid tvångsomhändertaganden av barn, och har föreslagit att besluten flyttas från de kommunala nämnderna till en annan instans. Stödjer HLJ Sabuni, eller tycker hon att det var rätt att hon mobbades bort från partiledarposten?

    Trots min allvarliga kritik mot förvaltningsrätterna, tycker jag att alla frågor om förlädrars umgänge med barn ska flyttas från tingsrätterna till förvaltningsrätterna, som trots allt har bättre kompetens i dessa frågor än tingsrätterna. de får Dessutom tror jag att förvaltningsrätternas kompetens kommer att förbättras om mer att göra och kan specialisera sig, inte minst inom ämnet socialrätt. Felet med nuvarande tällämpning av förvaltningsprocesslagen, är att en myndighet, som begär ett tvångsomhänertagande av en person som inte har begått ett brott, inte alls behöver bevisa att åtgärden är befogad. Utan kan påstå vad som helst, Vilket är en himmelsvid skillnad jämfört med åklagares bevisbörda i brottmål.

    Vad gör då förvaltningsrätterna? De sysslar med ren laglighetsprövning. Bevisning och laglighetsprövning är inte samma sak. Har Momika bränt en helig skrift? Strunt i det. Oavsett om han har gjort det eller ej, så är det förargelseväckande beteende.
    .

    • Johan

      Sk laglighetprövning är enligt beskrivning då per definition meningslös för parter i målet, där det finns parter i målet som är oense om det skedda.

      Nu tror jag denna tolkning är oriktig, eftersom om den INTE vore det skulle väl NÅGON advokat ha påpekat att det inte är ide att inge bevis?

      Med det sagt så är förvaltningsrätterna ändå rättsosäkra eftersom de knappast ens gör det de ska göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.