Jag har dröjt med svaret till HLJ. Aldrig har så många hört av sig. Jag börjar mitt svar med att upprepa min syn på HLJ:s agerande – och lite till

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten

____________________

 

Uppdaterad 10/9-23

 

Ibland blir det inte som man tänkt sig.

Jag hade tänkt svara på Hanna Lundin Jernbergs blogginlägg – där hon försökte förklara sin uppmaning till Domstolstrots – i torsdags. Men jag har dels deltagit i förberedelserna inför en konferens, dels har jag blivit kontaktad av många personer som haft saker att säga rörande socialtjänsten och deras agerande – både i Umeå och på andra platser. Båda dessa inslag har varit av karaktären ”nu eller aldrig”. Mitt svar kommer därför under helgen. Men jag kan i alla fall upprepa min syn på Hanna Lundin Jernbergs agerande – och lite till.

Jag har alltså, sällan eller aldrig, blivit kontaktad av så många människor som har velat tala med mig om sina erfarenheter av socialtjänsten. Både i Umeå och på andra ställen. Vissa en bra bit bort.

Tillbaka till Umeå.
Kärnan i det jag skrev, med anledning av Hanna Lundin Jernbergs blogginlägg den 28 augusti, handlade om två saker:

1. Vice ordföranden (HLJ) i IFN i Umeå uppmanar socialtjänsterna ”runtom i Sverige” att trotsa domar!
Eftersom Hanna Lundin Jernbergs utgångspunkt var den artikel i VK som handlade om att Kammarrätten upphävt ett beslut som HLJ själv varit med om att fatta så handlade hennes uppmaning bland annat om att rättfärdiga sitt eget agerande. I sitt blogginlägg den 28 augusti talar HLJ både i egen sak samt uttalar sig generellt.

2. En socialförvaltning, och/eller politisk nämnd, som fått sitt beslut om att inskränka en förälders umgängesrätt upphävt kan fortsätta att begränsa förälderns umgängesrätt med sitt barn – under förutsättning att:
a) socialtjänsten / politikerna i nämnden fattar ett nytt beslut – som föräldern i sin tur ska kunna ta strid emot genom att överklaga,
b) det nya beslutet inte är likalydande som det beslut som, exempelvis, Kammarrätten har upphävt.

Om socialtjänsten / IFN  inte fattar ett nytt beslut blir föräldern rättslös.

I sitt inlägg den 28 augusti visar HLJ ingen som helst förståelse för det brutala i sin uppmaning till Domstolstrots.
HLJ förstår inte …
a) det övergrepp mot lagen,
b) det övergrepp mot lagens andemening,
c) det övergrepp mot enskilda

… som hennes uppmaning till Domstolstrots innebär.

HLJ identifierar sig uppenbart, helt och hållet och med hull och hår, med socialtjänsten = med institutionen.

Hanna Lundby Jernberg bryr sig alltså inte om det limbo som föräldern hamnar i då en socialtjänst DRAR  UT  PÅ  TIDEN  med att fatta ett nytt beslut. För detta är exakt vad socialtjänsten kan göra i syfte att knäcka en förälder.

Det är svårt att fatta beslut när det gäller utövandet av makt. Det är svårt att klara av att hitta rätt balans mellan vad som är förenligt med en rättsstat och vad som utgör rättslöshet. Det är svårt att hamna rätt då man kläms mellan (ibland) bristfälliga föräldrars strävan efter umgänge med sina barn och samhällets skyldighet att försöka garantera barns säkerhet. Detta är verkligen svårt för både socialsekreterare och för socialpolitiker.

Men det är inte svårt för just Hanna Lundby Jernberg (L).
Hon strävar inte efter rätt balans. Hon har löst det hela genom att, helt och hållet, identifiera sig med INSTITUTIONEN.

 

 

13 kommentarer

  1. Medborgare/Pappa i Umeå

    Tack Janne med ännu ett blogginlägg om vad vice ordf i Umeå Kommuns Individ och familjenämnd Hanna Lundin Jernberg (L) håller på med.

    Att Hanna Lundin Jernberg uppmanar till Domstolstrots!, det är ju Helt Horribelt!, hur kan Liberalernas högsta ledning acceptera att de har politiker i Sverige som beter sig så illa?

    Så länge vice ordf i nämnden Hanna Lundin Jernberg (L) Och ordförande i nämnden Andreas Lundgren (S) , Ahmed Hersi (Mp) och några fler politiker till, i Umeå Kommuns Individ och familjenämnd motsätter sig en Extern Helt Opartisk Rättssäker utredning; på Umeå Kommuns Socialtjänst, så kommer denna fruktansvärda kafka-mardröm på Umeå Kommuns Socialtjänst att fortsätta.

    Hanna Lundin Jernberg och Andreas Lundgren låtsas nu att Feelgood har gjort en Rättssäker utredning på Umeå Kommuns Socialtjänst, de flesta med kunskap vet om att det är INTE Än gjord en Rättssäker Opartisk utredning på Umeå Kommuns Socialtjänst.

    Det är Många barn drabbade av denna fruktansvärda kafka-mardröm på Umeå Kommus Individ och familjenämnd/Umeå Kommuns Socialtjänst, det är även Många drabbade barns föräldrar som har drabbats svårt av denna kafka-mardröm.

    Det är ju Politikerna i Umeå Kommuns Individ och familjenämnd som är Ytterst ansvariga för Umeå Kommuns Socialtjänst!
    Politikerna i Umeå Kommuns Individ och familjenämnd bör/måste Omgående avgå/ bytas ut, det tycker jag och Många fler drabbade barns föräldrar/fler Medborgare.

    Politikerna I Umeå Kommuns Individ och familjenämnd har I flera års tid vetat om vad som dessa inblandade chefer på Umeå Kommuns Socialtjänst ifo avd har ställt till med, dock har Individ och familjenämnd låtit denna mardrömskafka fått fortsätta!

    Vad tycker du Jan/Arbetarpartiet, bör Hanna Lundin Jernberg/politikerna i Umeå Kommuns Individ och familjenämnd omgående avgå/bytas ut ?

    /Medborgare och drabbat barns Pappa.

  2. Ingrid

    Hanna Lundin Jernberg har även hon läst artiklarna om Umeå socialtjänst tidigare anställda beskriver en ganska hemsk arbetsmiljö och även att det finns beställningsjobb och att barn blivit omhändertagna fast de kanske inte skulle blivit omhändertagna. Det går inte lämna in en utredning som inte innehåller starka skäl för ett omhändertagande så på beställningsjobb och där skälen egentligen inte är så starka så i dessa utredningar står det lögner för att passa in i socialtjänstlagen. Saknar HJL den pedagogiska förmågan att ta in det eller är hon delaktig i beställningsjobb/ utan skäl tillsammans med socialtjänsten? Hon börjar sitt inlägg med att vara offer och skulle läsaren inte falla för det så avslutar hon inlägget med, My way or the high way. Båda är uttryck för härskarteknik, särskilt i ett och samma inlägg. Funkar inte det ena funkar det andra.Domstolstrots, det är att göra drabbade även barnen i detta fall totalt rättslösa. Föräldrar äger inte sina barn men det gör inte någon annan vuxen heller. Vad tycker barnen i detta fall om socialtjänstens val av domstolstrots? Enligt barnkonventionen ska barnen fått uttala sig i frågan.

  3. Adde

    Det blir mer och mer tydligt att Umeå Kommun har ett stort problem med H.L.J, IFN och socialtjänsten. Verkar dock inte som att någon tänker ta tag i detta. Nämnden tiger i vanlig ordning. Jag har inte sett att vare sig Igor Hell (M) eller Andreas Lundgren (S) uttalat sig om Hanna Lundin Järnbergs galna uttalande/uppmaning. Ingen i IFN har mig veterligen kommenterat detta. Således får man förmoda att de håller med H.L.J
    Och då har vi ett riktigt stort problem, då ska hela nämnden avgå. Är min åsikt.

    Att de så totalt struntar i rättssäkerhet är oacceptabelt. Sen det limbo som föräldern hamnar i då vi har en socialtjänst som drar ut på tiden  med att fatta ett nytt beslut, i syfte att knäcka en förälder. Är barbariskt beteende, tortyr. De knäcker även många barn som även dom hamnar i ett limbo. Att detta förekommer i hela Sverige gör det ju faktiskt ännu allvarligare!
    Visar på att vi har ett systemfel och en sjuk myndighetskultur. Minst sagt frustrerande att dessa människor som innehar sån stor makt över andras liv, sitter säkra och tillåts fortsätta med detta. För det går inte anmäla dem någonstans. JO, IVO är tandlösa. Och om jag förstått det rätt så kan varken politiker eller tjänstemän ställas till svars såsom vi vanliga människor kan bli. Någonting är riktigt på tok!

  4. Helene

    Att HLJ själv varit med om att fatta beslut i ärendet gör inte saken bättre precis… Så hennes uppmaning handlade bland annat om att rättfärdiga sitt eget agerande…. Det är föga förvånande, men det gör saken än lite värre. Sen har jag inte sett att någon av hennes kollegor i nämnden uttalat sig. Då får man förmoda att de håller med henne. Eller har de sin vana trogen tänkt tiga ihjäl även detta tro. Jag hoppas innerligt att de i nämnden inte kommer undan med detta. Att socialtjänsten i Umeå är så obrydda om rättssäkerhet är horribelt! Vi som sett det på nära håll vet ju om det, men nu går vice ordförande till och med ut med det helt öppet. Jag hoppas verkligen att många reagerar och agerar på detta!

  5. Johan Eriksson

    Det är bedrövligt vilka problem som finns både inom IFN och inom socialtjänsten. Det handlar alltifrån inkompetens, maktmissbruk, korruption och girighet. När man tänker på politiker så tänker man ju att dessa ska vara lite ”bättre” och lite ”smartare” än övriga befolkningen. Men det är uppenbart att politikerna många gånger är helt uppe i det blå och okunniga. Man vill ju att kommunen ska styras av de dom som vet hur man bäst sköter en kommun. Att var politiker har blivit en”yrke” istället för ett tidsbestämt uppdrag. När en politiker inte har förtroende är det naturliga att den avgår och lämnar över sin plats, och det är många politiker och tjänstemän som borde avgå i denna kommun. Men politikerna idag klammrar sig fast vid den position och makt dom har för att man inte är villig att gå ner i lön och den livsstil man vant sig vid efter alla år vid makten. Det är skrämmande.

  6. Kristofer

    Jag tror det är viktigt att förstå att förvaltningsrätt inte är lag i samma mening som straffrätt. Förvaltningsrätt finns för att styra upp förvaltningen så att de följer sina egna regler. Om du hamnar i en förvaltningsrätt så riktas ingen dom mot dig och det finns heller ingen bevisprövning. Domstolen bedömer ett /myndighetsbeslut/ och inte personer. Detta gör de för att justera risken det innebär att utföra myndighetsbeslut. Helt oberoende av förvaltningens uppfattning om de gör rätt eller fel så kan tingsrätten pröva brottsmål. Tjänstemän kan tex begå tjänstefel även om förvaltningsrätten bedömer risken att tjänstemännen begår tjänstefel som acceptabel. Många tjänstemän och politiker verkar inte riktigt begripa detta utan tror att bara för att förvaltningsdomstolen har gett tumme upp så har de rätt att göra som de vill. Detta stämmer inte. Du kan inte bryta mot lagen som står i brottsbalken för då kommer polisen och tar dig. Det är /uppenbart/ att många människor som drabbas av inkompetent förvaltning som tex i Umeå och Älvsbyn inte i tillräckligt stor utsträckning har använt sig av brottsbalken för att straffa de kriminella människor som inbillat sig att de har makt som går utanför lagen. Polisanmäl mer! Stäm dem! Stoppa den kriminella korruptionen med de verktyg som finns för just detta ändamål!

    • Adde

      Det är väldigt svårt att polisanmäla pga att polisen ogärna tar emot anmälan. Det jag har sett och erfarit är att polisen inte tror att socialtjänsten bryter några lagar. Kanske det är så att den allmänna uppfattningen är att det är IVO och JO som det ska anmälas till. Och att väldigt få har förstått att dessa instanser långt ifrån utreder alla fel och brister som anmäls. Jag anser att vi har ett systemfel och det måste ses över. Som det nu är så kan myndighetspersoner och i detta fallet IFN politiker härja fritt. De vet att de inte behöver ta några konsekvenser, de sitter säkra.

    • Jan Sjöström

      Hej Kristofer!

      Fel i tjänst, via uppsåt eller oaktsamhet kräver underlag.

      20 kap 1 § B r B. Hanterar i dag hela omständigheten.

      En myndighet har att agera via beslut, allt annat är trots
      mot myndighets ordning, d v s får inte ske. Att välja
      bort beslutet d v s obstruera i och emot regelverket är
      att agera via s k ”rådgivande åtgärd” utan risk för den
      prövning som ett formellt beslut alltid innebär.

      Förvaltningslag definierar de omständigheter som styr i
      verksamheten. Men vad händer om nämnden undviker
      fattandet av beslut, men likväl agerar som om vore.

      Ja i och med detta förfarande har sidospåret oinskränkt
      makt, d v s vunnit praktikens laga kraft. En omständighet
      ingen kan förändra.

      Till detta har vi de ”ytterst ansvariga” d v s politiken. De
      som vår demokrati utsett vara de vassaste saxarna i
      frågan flertalets bästa.

      Dessa de oanstastbara är i verklig mening inte möjliga
      att avsätta. Inte heller är det numera praktiskt möjligt att
      via nuvarande regelverk utge annan konsekvens än den
      tandlösa s k kritik som kommer ur alla våra J O , I V O
      beslut.

      Vi röstkadern har allt ansvar vad gäller Svenska normer.

      Vi har via partiet (S) beslutat att Svensk förvaltning är
      immuna mot allt som heter ansvar. Vi vill således detta.

      Om vi söker förändring, stödjer vi nuvarande regerings
      kamp för den funktion ansvaret utgör.

  7. Nathalie

    Varför vill Socialtjänsten knäcka föräldrar? Jag har själv upplevt det och vet att det är sant. Men jag förstår det inte, är det för att Socialtjänsten njuter av att härska över människor och se dem lida? Något väldigt sjukt är det över detta. Socialsekreterarna säger saker medvetet för att provocera fram ilska hos klienter. De utför ren psykisk misshandel med sina förhalningar och härskar genom att undanhålla information. Ja, inte är det för barnets bästa i alla fall. Det är väl undersökt att barn som placeras mår sämre så varför placeras så många barn? Samhällskostnaden och lidandet hos barn och familjer är enormt. Hur kan Hanna Lundin Jernberg bara sitta och försvara Socialtjänsten som är orsak till så mycket lidande? Det är fruktansvärt, som Npf-förälder känner man rädsla varje dag att en orosanmälan ska trilla in. Rädslan är så stark att man undrar om man vågar bo kvar i Umeå eller ens i Sverige. Socialtjänsten kan göra vad de vill mot dig och de kan hitta på vad dom vill om dig utan några som helst konsekvenser. I Sverige är du totalt rättslös i händerna på Socialtjänsten. Är det en demokrati vi lever i? Tyvärr, känns det inte så. Gestapo, ursäkta jag mena Socialtjänsten kan utan bevis anklaga dig för hemska brott och döma dig till lagens strängaste straff, att förlora dina barn. Hanna Lundin Jernberg står bakom och uppmuntrar detta. Om hon hade någon som helst medmänsklighet i sig skulle hon som i Älvsbyn få till en extern granskning av Socialtjänsten. Det behövs, det är vi många som vittnar om. Antalet drabbade växer för varje dag.

  8. Helene

    Tänk om ändå Umeås ordförande och vice ordförande i IFN kunde göra som de gjort i Älvsbyn! Det vore det bästa, tillsätta en extern granskning av ärenden och chefer/handläggare. Det skulle även behövas en oberoende extern granskning på hela socialtjänsten i Umeå. Men det har dom ju visat att det kommer inte att ske.

  9. brorson

    Svar till Kristofer, Förvaltningsrätt är lag i samma mening som straffrätt. Du skiljer inte mellan lag och domstolarnas praxis. Enligt förvaltningsprocesslagen ska bevisen prövas även i förvaltningsdomstolarna. Problemet är bara att socialnämndernas utredningar räknas som fakta i målen, trots att socialnämnderna är motparter till de enskilda på samma sätt som åklagarna är motpartier i brottmål. Precis som tingsrätterna avkunnar domar i bl.a. brottmål avkunnar förvaltningsdomstolarna domar i förvaltningsmål – med precis samma rättsverkan som domar i brottmål.

    Om nämnden har förlorat ett mål i förvaltningsdomstolen, och nämnden vägrar rätta sig efter domen, begår ansvariga (tjänstemän och politiker) ett allvarligt tjänstefel, som kan bestraffas med fängelse i upp till sex år, om brottet är grovt .Det är riktigt att förvaltningsdomstolarna inte dömer någon till fängelse eller annat straff, men varje domare i en förvaltningsdomstol har åtalsrätt, precis som åklagarna. I praktiken går det till så att domaren väcker åtal, men lämnar sedan över ärendet till Åklagarmyndigheten som fullföljer talan i brottmålsdomstolen. Så är lagen
    konstruerad, men jag känner inte till ett enda fall, när det verkligen har skett.

    Som nämndeman vädjade jag vid ett tillfälle till domaren att väcka åtal – dock inte mot någon myndighetsföreträdare, utan mot den enskilda parten – för domstolstrots. Men domaren var för feg för att utnyttja sina befogenheter och dömde i stället vederbörande till psykiatrisk tvångsvård, med stöd av de båda andra nämndemännen. Så nu vet ni det: domstolstrots är en sjukdom! Nog behövs det upprensning i myndighets- och domstolsträsken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.