Israeler och palestinier är människor. Hamas syfte var INTE att förbättra livet för palestinierna. Deras liv är lika lite värda för Hamas som israeliska

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten

____________________

 

Palestinierna har rättfärdiga anspråk på frihet och rättvisa – men Hamas kämpar inte för dessa anspråk.

No to Collective Punishment Against Gaza
  (Haaretz | Opinion, 13 oktober)
Haaretz är en israelisk tidning

 

Syftet med Hamas angrepp på Israel lördagen den 7 oktober var definitivt inte att förbättra situationen för palestinierna på Gaza-remsan eller på Västbanken,
Syftet med Hamas angrepp var inte att slå broar till den kanske största proteströrelsen i Israels historia riktad mot ett lagpaket som demonstranterna anser hotar demokratin i landet,
Syftet med Hamas angrepp var inte att öka det antal på 19 000 palestinska arbetare som varje dag kunde röra sig mellan Gaza-remsan och Israel och som innebar inkomster både för enskilda palestinier och skatter för styret i Gaza,
Syftet med Hamas angrepp var inte att stärka den israeliska massrörelse som kanske hade kunnat fälla den mest högerinriktade regeringen i landets historia,
Syftet med Hamas angrepp var inte heller att stötta de palestinska ungdomarna på Västbanken. Eller på Gaza-remsan.

Hamas massmord på över tusen människor, varav 260 ungdomar på en ravefestival, och kidnappning av 130 personer hade andra syften. Hamas ville döda judar. Genom att visa att man kunde döda judar ville Hamas förnedra Israels politiker och militärer. Hamas visste, naturligtvis, att Israel skulle slå tillbaka hårdare än någonsin förr. Och speciellt hårt mot Gazaborna. Dessa drabbas nu av våldsamma bombangrepp. Men också av att tillförseln av el, gas, mat och vatten har stoppats.

Israels svar på Hamas attack kommer att leda till ”en omfattande humanitär katastrof”, och det enda som kan stoppa katastrofen är om Hamas släpper gisslan, sade en israelisk general under torsdagskvällen. Sedan dess har den israeliska staten beordrat en miljon människor att lämna Gaza City på 24 timmar, vilket är omöjligt.

För Hamas fyller även denna katastrof ett syfte. Hamas räknar med att den inledda humanitära katastrofen kommer att stoppa en normalisering av relationerna mellan Israel och Saudiarabien.

Det Hamas verkligen har lyckats med är att även ta död på den kanske största proteströrelsen någonsin i Israel; en proteströrelse som hann hålla möten under nästan 40 veckor i rad och som samlade 200 000 deltagare bara den 30 juli i år – till försvar för demokratin i Israel. Det Hamas verkligen har lyckats med är också att rädda Benjamin Netanyahus regering (den mest högerinriktade regeringen i Israels historia) – åtminstone för en tid. Dessa bedrifter kan också Hamas ta åt sig ”äran” för.

Hamas angrepp på Israel lördagen den 7 oktober hade många syften. Men inget av dessa syften gick ut på att förbättra livet för palestinierna på Gazaremsan eller på Västbanken. För Hamas är de palestinska ungdomarnas liv, i slutänden, lika lite värda som de israeliska ungdomarnas liv. Hamas har återigen visat på terrorismens vansinne och hopplösa återvändsgränd.

Detta är en första blogg om det som nu händer i Israel-Palestina.

43 kommentarer

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Maries kommentar 15/10-23
   Tack. Det finns flera saker som måste betonas: Hamas vansinniga angrepp, terrorismens återvändsgränd, det brutala i den kollektiva bestraffningen av alla Gazabor och (de flesta) ”Väst-regeringars” vägran att göra åtskillnad mellan Hamas och palestinierna.

 1. Messerschmitt

  Från Washington Post: ” An interview with former Israeli prime minister Naftali Bennett on Britain’s Sky News got rather heated. Bennett’s interlocutor asked him on Thursday about what Israel is doing to help Palestinian civilians in hospitals in Gaza, including babies on life support in incubators. In the wake of this weekend’s horrific assault launched by Islamist group Hamas, Israeli authorities had cut fuel supplies and power to the embattled territory ahead of an anticipated ground invasion.

  “Are you seriously asking me about Palestinian civilians?” Bennett shouted in response. “What is wrong with you? Have you not seen what’s happened? We’re fighting Nazis.”

  Men spädbarn i kuvös är varken nazister eller islamister. De är spädbarn. Och dansande ungdomar är inte sionister eller ockupanter. De är dansande ungdomar.

  Stoppa kriget nu!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Messerschmitt fredag 13, okt, 2023
   Ja. ”spädbarn i kuvös är varken nazister eller islamister. De är spädbarn. Och dansande ungdomar är inte sionister eller ockupanter. De är dansande ungdomar.”
   Tyvärr är det svårt att stoppa kriget nu.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Millan fredag 13, okt, 2023
   Ja. Detta är något som vi sällan har sett maken till. Och tyvärr kommer det att bli värre.

 2. Frank Pettersson

  Helt rätt. Det har skett strejker i Israel, senast i somras, där judiska och palestinska arbetare kämpade tillsammans för gemensamma förbättringar. Den enigheten pekar på vägen framåt. Det är ingen lätt väg framåt, men den enda. Mer bomber och terrordåd är ingen lösning.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Frank Pettersson fredag 13, okt, 2023
   Tyvärr har Hamas även dödat den gigantiska proteströrelsen mot den mest högerinriktade regeringen i Israels historia. Jag tror inte på någon lösning med de regeringar och regimer som finns i Israel, Egypten, Jordanien, Syrien, Irak och Turkiet.

 3. Basic Rules

  Det var en massa INTEN i inlägget, helt okey – men vad var deras syfte, har jag missat det.
  Vad man kan konstatera är att de vansinnes dåd Hamas utfört blev mer ”spektakulära” och onda, än motsvarande terrordåd anonymt utförda från luften.
  Lite konspiration nu på em., var detta en ”False Flag” – med tanke på att CIA, MI6, Shin Bet och Mossad lät attackerna och deras förberedelser fortgå, det finns många frågetecken här – och syftet kan man ju också spekulera i, i så fall.
  Eller Kan det faktiskt vara så enkelt att dessa underrättelsetjänster är riktigt dåliga eller snarare att informationen intet tillåts nå fram till höga politiker och militär ledning, vi har nyligen sett exempel på detta.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Basic Rules fredag den 13, okt, 2023
   Alla ”INTEN” kommer sig av att just detta blogginlägg främst syftade till att avromantisera Hamas/Muslimska brödraskapet. Det finns nämligen många, som i desperation och förvirring (liksom på grund av religiöst grundat hat mot judar) stöttar Hamas.
   Konspirationsteorierna kan läggas åt sidan. Israels militära vapengrenar och säkerhetstjänster är helt beroende av grannländernas respekt. De skulle aldrig, aldrig, aldrig låta den respekt som de har byggt upp sedan FÖRE bildandet av Israel 1948 kvaddas på det sätt som nu har skett. De trodde att deras högteknologi skulle skydda dem. Men deras tidigare framgångar gjorde att de lät sig luras. Den interna kritiken i Israel riktas nu mot dem. OCH mot politikerna.

 4. Jonsson

  Hamas har två val, vapenvila.
  Och frige gisslan.
  Israel är öppna för en humanitär korridor mot Egypten. Det är ingen flyktväg dock.
  Så har vi Hizbollah som attackerar från Libanon.
  Det är en svår situation för Israel, med terror och hotande flerfrontskrig.
  Ska Israel lägga ner vapnen? Låta sig förintas?
  Det är ju islamisternas mål med terrorn.
  Hur kan det komma sig att Gaza saknar basala saker som el- och vattenproduktion samt är beroende av Läkare utan gränsers hjälp och materiel? Trots bistånd i alla år. Gaza city kommer byggas upp, för att raseras på nytt.
  Beror attacken 7/10, på Israels premiärminister och president?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Jonssons kommentar fredag 13, okt, 2023
   Israel har rätt att existera och kommer att fortsätta att existera. Men även palestinierna har berättigade krav på nationella rättigheter. Jag tror inte på någon lösning med de regeringar och regimer som finns i Israel, Egypten, Jordanien, Syrien, Irak och Turkiet.

   • Jonsson

    Jag vill addera Palestina (Fatha), Iran, Libanon och Sverige till listan över stater som absolut inte kommer bidra till någon lösning i Gaza, och Palestina som helhet. Grundkonflikten, tvåstatsfrågan från 1948 är olöslig. Inget som PA, Hamas elller andra grupperingar i Palestina vill ha. Hamas vann valet 2006 eller 2007 på Gazaremsan. Och folket används som mänskliga sköldar. Sorgligt!
    Trots riktat bistånd för infrastruktur (Sidas sajt) i Palestina, så hänger el- och vattenförsörjning och sjukvård i Gaza på Israel.
    Herzog var väl i arbetarpartiet innan? Och Nethanyau försvarade Israel väl som militär.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Svar på kommentar från Jonsson fredag 13, okt, 2023
     Nethanyau har varit militär. Han är också misstänk för en rad mutbrott. Följande kan läsas på Wikipedia:
     ”Sedan januari 2017 har Netanyahu utretts av israelisk polis i två fall som inte tidigare offentliggjorts, ”Fall 1000” och ”Fall 2000”, som namnges så av polisen på grund av kopplingen mellan dem. I det första fallet, ”1000”, är Netanyahu misstänkt för påstått införskaffande av olämpligt storskaliga förmåner från affärsmän, bland andra den israeliske Hollywoodproducenten Arnon Milchan och den australiske affärsmannen James Packer.[19] Detta bekräftades av israelisk polis första gången den 3 augusti 2017.[20] Nästa dag rapporterades det att premiärministerns tidigare stabschef Ari Harow hade undertecknat ett avtal med åklagare för att bli statens vittne och vittna mot Netanyahu i dessa fall.[21]
     Den 13 februari 2018 rekommenderade israelisk polis att Netanyahu skulle anklagas för korruption. Enligt ett polisutlåtande fanns det tillräcklig bevisning för att åtala premiärministern på anklagelser om mutor, bedrägerier och bristande förtroende i de två separata fallen ”1000” och ”2000”. Netanyahu svarade att påståendena var grundlösa och att han skulle fortsätta som premiärminister.[22]
     Den 28 februari 2019 tillkännagav den israeliske riksåklagaren sin avsikt att rikta anklagelser mot Netanyahu om mutor och bedrägerier i tre olika fall.[23]. Rättegången mot Netanyahu var planerad att starta den 24 maj 2020 men blev försenad på grund av covid-19-pandemin.[24] ”

     • Jonsson

      Jag vet. Dock segrade Likud i valet 2022. Netanyahu verkar ha fortsatt förtroende. Medan Arbetarpartiet tappade stöd.
      Vet inte om ovanstående spelar någon roll för Hamas kamp, vänster eller högerstyre i Israel alltså.

     • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Jonssons kommentar 14/10-23
      Det jag tror gjorde att attacken från Hamas kom nu berodde på viljan att sabotera den pågående normaliseringsprocessen mellan Israel och Saudiarabien. (Själva datumet 7 oktober var vald på grund av Yom Kippur-kriget 1973).

 5. brorson

  Ja, bra skrivet. Vill tillägga att det är svårt för Israel att tillmötesgå palestinska krav, när dessa ståndiga attacker mot civila judar bara fortsätter. Samt att kibbuzen Kfar Azza, där 106 judar , dåribland många barn, mördades på morgonen 7 okt, grundades 1951 av orientaliska (ej europeiska) judar. Det hade varit mycket svåra förföljelser mot judar i arabländerna,. där det funnits judiska bosättningar under minst 3.000 år ,efter andra världskriget.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på brorsons kommentar fredag 13, okt, 2023
   Tack. Jag har följt konflikten sedan 6-dagarskriget 1967 och som vuxen sedan 1973. Jag tror inte på någon lösning med de regeringar och regimer som finns i Israel, Egypten, Jordanien, Syrien, Irak och Turkiet.

 6. Tomas

  Bra skrivet. Tokreaktionära Hamas är en katastrof för palestinierna. Att förstå att den israeliska statens (som ej ska förväxlas med det israeliska folket, eller judar i allmänhet) reaktion kommer leda till en humanitär katastrof av sällan skådat slag kräver ingen större intellektuell ansträngning.

  Gazaborna förtjänar bättre än Hamas, och de förtjänar bättre än det helvete den israeliska staten kommer att utsätta dom för.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Tomas kommentar fredag 13, okt, 2023
   Tack. Det förtjänar att understrykas: den israeliska staten får inte blandas samman med det israeliska folket eller med judar i allmänhet.

 7. Upprörd!

  Detta som händer är minst sagt upprörande!
  Mycke bra skrivet Jan!
  Mina tankar går till alla civila oavsätt sida som påvärkas på ett eller annat sätt av detta horribla som har inträffat under de senaste dagarna.
  Enligt internationell rätt är bortförande av civila förbjudet och gisslantagande är en krigsförbrytelse.
  Därför måste alla civila som hålls som gisslan friges omedelbart, villkorslöst och oskadade!!

 8. Basic Rules

  Hej,
  Du avvisar alla ’konspirationsteorier ’ redan i detta inledande läge av kriget. En sak kan vi nog vara säkra över, det är att ställs ingen av underrättelsetjänsterna till svars, så ökar teoriernas aktualitet och relevans.
  Varför utkrävdes inget ansvar för 9/11- konspiration eller inte, det får din ’läsekrets ’ väl själva tänka till om. The Duran/Alexander Mercouris ger i sin kanal, tittaren just den möjligheten!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Basic Rules 14/10-23
   Ja. De väldiga misstagen från de israeliska underrättelsetjänsterna berodde på överdriven självsäkerhet. Inte på att de ville framstå som odugliga och tvingas tillbringa 10 år med att återvinna israelernas förtroende. När det gäller 9/11 så vet vi vad som hände: Al Qaida kapade och styrde flygplan in i de två tornen i WTC och Pentagon samt var på väg mot Vita huset. Även USA:s underrättelsetjänster misslyckades. Jag avvisar alla konspirationsteorier förande 9/11 och tron att någon del av den israeliska statsapparaten skulle ha samarbetat med Hamas anser jag vara för svagsinta.

 9. Carola

  Tack för en välgrundad och balanserad analys av (det katastrofala och tragiska) läget. Väldigt få i debatten har klarat det. Och vi(S)sa politiker i Umeå har lyckats passera många gränser..

 10. Upprörd!

  ”Umeåpolitikern Mahmoud Chninou (S) lämnar uppdraget som ordförande i det kommunala parkeringsbolaget Upab efter sina kritiserade inlägg om Hamas attacker mot Israel. Han lämnar också Socialdemokraterna.”

  ”Uppmanade ni honom att lämna sina förtroendeposter?

  – Nej, han lämnade sina uppdrag på egen begäran innan vi hamnade i det läget. Däremot har vi självklart förklarat för Mahmoud att hans förtroende är skadat av dessa uttalanden, svarar Andreas Lundgren”
  https://www.vk.se/2023-10-16/chninou-lamnar-uppdrag-och-s-6e890

 11. philip stenberg

  Du stödjer väl bomben som tog ett par tusen döda och skadade, kvinnor som barn med sig, samma kultur som mördade judar, påstår sig att stå för deras försvar, att sätta folk mot varandra i det koloniala smutsiga syftet, du och partikollegorna tillhör de mest smutsigaste hjärtan i världen, skit på dig o ditt skitiga ideologi som äter både med mun och skithålet, fy fan, äckliga ni är!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från philip stenberg 18/10-23
   Det är uppfriskande med kommentarer som innehåller a) fakta, b) en röd tråd c) och en civiliserad argumentationsmetod. Det är även uppfriskande – om än på ett lite annorlunda sätt – med MOTSATSEN. Du, philip stenberg, utgör ett exempel på MOTSATSEN.

   Dessutom har du FEL i sak.

 12. philip stenberg

  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare
  Barnmördare Barnmördare Barnmördare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.