Politikervåld eller våld mot politiker

Förutom ett rent och distinkt fördömande av våldet mot förtroendevalda, kan man kanske tänka sig ytterligare mera aktiva insatser ?

Istället för att acceptera och kanske rent av bejaka en process, där politiska etablissemanget sluter sig bakom stängda dörrar med passeringskontroller och beslutsprocesser bakom lykta dörrar, eller dolda bakom svårtydda rutiner, kanske vi ska börja återskapa den mer direkta kopplingen till enskilde väljaren ?

 

Det kan låta sig göras genom att man enas om att göra de politiska beslutsprocesserna mer transparenta och att aktivt presentera problemavvägningar och dilemman för offentligheten.

Med detta följer givetvis ett behov av öppna debatter, vilket sinkar beslutsprocesserna. Därmed ökar givetvis kravet på ordning och reda i beslutsprocesserna, och att planeringen sköts betydligt bättre än idag.

 

Jag föreslår således att politikens aktörer lägger större ansträngningar på att offentligt klargöra hur problemen ser ut och vilka avvägningar man har att hantera, istället för att bara presentera de fattade besluten.

 

Att presentera avvägningsunderlagen före besluten är ett måste om man vill få ett ökat engagemang från allmänheten, och med detta ett ökat medborgaransvar.

För det är bara den personliga ansvarskänslan som kan verka förebyggande mot våldsuttryck som går helt vid sidan av alla demokratiska organisationer och processer.

4 kommentarer

  1. Johnny Holmgren

    För att vitalisera och demokratisera den politiska beslutsprocessen är jag av den åsikten att fullmäktige måste återta sin roll som beslutsorgan. Som det nu är så delegeras det mesta till Ks och nämnder. I stället borde det vara öppna fullmäktigeberedningar som arbetade med övergripande styrfrågor som ex.vis.budget. SKL försöker vitalisera denna arbetsform, men intresset är ännu inte så stort. Jag anser dock att det borde prövas för att lösa upp blockpolitiken som på sikt inte är bra.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Johnny Holmgren !
      Jag tror det ligger så mycket i det du föreslår att det vore väl värt att ordna ett alldeles eget seminarium med SKL och andra med erfarenhet från genomförda försöksprojekt till Vilhelmina.
      Ju mer man funderar kring saken, desto rimligare förefaller dina tankegångar.
      Jag skulle vilja tillägga även en annan förändring, nämligen videoinspelade styrelse- och nämndsamanträden.
      Därmed skulle man få en transparans och slippa tvista om undermåligt författade protokoll.
      Min utgångspunkt är att alla frågor som är av gemensamt intresse även ska hanteras med full offentlighet.
      Endast frågor som rör tredje person bör selektivt undandras offentlighet.
      Medborgarförslag är ett steg i rätt riktning.
      Men personval är nästa steg som bör utvecklas.

      • Johnny Holmgren

        Videodokumentation är jag tveksam till om de skulle vitalisera råds/nämnds sammanträden, snarare tvärtom . Fåordiga skulle bli ännu fåordigare. Jag har tyvärr känslan att närvaroarvodet betyder mer än ens egen åsikt. Att vitalisera respekten för åsikter i debatter är ett stort förhållningssätt som vi alla har ansvar för.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för din kommentar Johnny Holmgren !
          Den centrala frågan är kanske vad man har i de politiska råden att göra om man inte ens kan stå för sin åsikt ?
          Vi ser i fullmäktige hur resultatet blir av partinominerade listor, vilket leder till att ”utfyllnadsmedlemmar” anförtros röstberättiganden i nämnder och styrelser utifrån fullmäktiges delegeringar.
          När horder av delegater bara yttrar sig i form av ”JA” eller ”NEJ” vid omröstningarna, då vete tusan om de förtjänar sina respektive arvoderingar?

          Fullmäktige videsänds live och jag är helt övertygad om att det skulle verka vitaliserande på valrörelsen om väljarna fick en tydligare bild av hur arbetet i Kommunstyrelsen och Nämnderna fungerar, eller rättare sagt INTE fungerar.
          Kunde sedan nominerade namn på partilistorna, inte bara kryssas utan även strykas, så skulle i förstone givetvis en del stolar stå tomma efter valresultaen sammanräknats.
          Men samtidigt skulle detta skapa kungplats ledig för nya friska medborgare som inte räds att dryfta sina tankealster offentligt.
          Och det skulle få ny fart på en förstenad organisation, där man som idag, bara kan flyta uppåt på listorna, givet att man är lojal mot ledningen och lärt sig hålla käft fram till dess det är dags att skrika ut sitt ”JA” under acklamationerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.