Övergår mitt förstånd !

Samtidigt som  BRÅ hävdar att allmänna brottsfrekvensen fortsätter sjunka, ser vi hur den riktigt grova kriminaliteten tar sig allt mer fasansfulla uttryck, med uppgörelser som allt oftare slutar med döden.

Är det relaterat med droganvändning, eller är det sammankopplat med uppblandningen av främmande kulturers integration i våra europeiska samhällsskick ? Frågan bränner sig allt djupare, så länge jag undanhålles de underliggande motiven och förutsättningarna.

Så länge det är tabubelagt att se hur stor andel av den grova kriminaliteten som är kopplad till det ena eller det andra, så står vi givetvis politiskt handfallna. Där håller jag mediarepresentanterna skyldiga till vår handlingsförlamning i frågan. Man tycks blanda ihop eftersökning av fakta med rasism.

Jag menar att vi måste få fram tydligare beskrivningar av de grova brottens upprinnelser och vilka gemensamma faktorer som rimligen polisundersökningarna måste kunna påvisa, om vi ska ha en chans att hitta metoder och verktyg för att motverka den sociala cansersvulst som uppenbarligen är stadd i tillväxt.

Att som medborgare helt ställas utanför, innebär att man inte heller ges möjligheten att välja mellan olika erbjudanden från våra politiska aktörer. Då blir det lätt så att de enklaste förklaringarna blir de som vinner flest anhängare och syndabockarna hanteras i grupp istället för som enskilda individer.

Att SD stadigt ökar i oppinionsundersökningarna kan vara ett tecken på detta, och hymlandet i media med de faktiska omständigheterna, är det som tydligast kan ses som tillskyndandet av etnisk antipati. Ska man få fokus på personen bakom brottet måste analysen gå betydligt djupare än bara landa i den etniska grupptillhörigheten, men att självcensurera leder bara till att den allmänna olusten accelererar till svepande gruppfördömanden. Vi måste börja hantera fakta öppet för att ge liv åt den offentliga debatten, varande den sociala säkerhetsventil där vi kan bearbeta fasorna till trovärdiga åtgärder.

39 kommentarer

  1. keka

    Främmande kulturer skriver du, vilka främmande kulturer menar du då? Du har ju tidigare i diskurs med mig visat ett avog emot muslimer, är det dom du syftar på denna gång också?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !
      Jag kan av förklarade skäl inte uttala mig ens om ifall de allt grövre brotten har etnisk bäring.
      Det är just för att belackare med din attityd ligger och lurpassar på minsta tendens till analys som kan ha anstrykning av etniskt samband mellan grova kriminaliteten och etniska konfrontationer, som normalt funtade blir avskräckta att öppet diskutera fakta kring fenomenet.
      Du har inget mer konstruktivt att komma med än att vakta på det du tror vara politiskt korrekt, vilket leder till att den som vill hitta en relevant lösning utifrån verkligheten, får räkna med att omedelbart bli påklistrad en etikett som rasfientlig.

      Jag vill ha en öppen debatt där alla fakta ska läggas fram utan förbehåll utifrån ras, religion, kön eller annan gruppering.
      Vi måste ned till, och förbi enskilda kriminellas förhållanden och motiv, för att kunna hitta de gemensamma nämnare utifrån sociala, kulturella, religiösa eller interationsmässiga omständigheter som kan vägleda oss till relevanta åtgärder.

      Då blir pseudodebatter som den du försöker få till stånd, endast hinder som vidmakthåller sakernas tillstånd.
      Dina billiga poänger får därigenom ett högt slutpris för framtida offer för den grövsta kriminaliteten.

      • Gunilla Billman

        Här slår Du huvudet på spiken igen. Just det faktum att inget annat politiskt parti än SD vågar lyfta frågan om invandringen och det som hör till denna är anledningen till deras stora framgång. Det förstår nog de flesta och många förfasar sej. Men inte ens det konstaterandet gör att folk vågar kalla ett visst bakverk för negerboll eller vägra låta barnen äta halalslaktat kött i skolbespisningen i Svedala, rädda för att bli utpekade som rasister. Vi är verkligen ett kuvat folk i detta land….eller kanske är vi rent av dumma…

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack Gunilla Billman för din kommentar !
          Erfarenheten jag bär med mig från min levnadsbana är att man måste kunna samtala om allt, och då menar jag ALLT !
          Ett liv utan konflikter blir fort alldeles outhärdligt, men att väja för varje känslig fråga förstärker bara motsättningarna.
          En sak som SD har fulständigt rätt i anser jag vara påsåtendet att svensk integrationspolitik totalt misslyckats.
          Ju längre vi försöker blunda för konsekvenserna därav, desto större spänningar byggs upp.
          Och ju mer spända relationerna blir, desto svårare blir det att lösa upp knutarna.

          Det inlägget handlar om är att det tycks som att svensk media inte klarar av att hantera fjollretorikerna som inte har mer att komma med än att vakta på andras ordval. När man inte orkar gräva sig ned till underliggande orsakssamband hos varje enskild brottsling, då kommer man heller aldrig att kunna tydliggöra vilka mönster som är de verkliga, och det ger näring åt demagogerna att presentera enkla svar på komplicerade orsakssamband.
          Därmed motverkar rasistjägarna sina egna uttalade syften med att bevaka den politiska retoriken, och kommer utan att de tycks inse det själva att fungera som ”nyttiga idioter” åt nationalistiska rörelser.

          • Gunilla Billman

            Hej igen
            Läste just dagens tidning
            och där skriver man att en en av de knivmördade på norska bussen var en Svensk. Men INTE att mördaren var Sudanier, Sånt triggar igång mitt förakt även mot media i invandrardebatten. Fy f..n vart är vi på väg?

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Tack för din kommentar Gunilla Billman !

            Jag känner igen känslan du beskriver !
            Så fort nyhetsförmedlaren betonar att gärningsmannen var ”svensk”, då kan man ge sig den på att det handlar om en person med permanent uppehållstillstånd eller förvärvat medborgarskap.
            Det blir rent patetiskt när krigsförbrytare i Kossovo, milismedlem i Irak, Medlem i terrororganisation i Afganistan osv, stämplas som just ”svensken”.
            Jag har väldigt svårt att föreställa mig den typen av fundamentalistiskt engagemang från Svennis i Hedemora.

            Varför inte istället försöka gå förbi dessa ytliga beskrivningar som bara blir till hycklerier, och ge sig ikast med att utforska underliggande personliga historien, så kanske klarhet kan bringas till oss som föredrar logiskt härledbara samband ?

    • Läsare

      Men ”Keka”? Varför beté sig som en stalker mot GJ? Håller med dig om många saker tex arbetstillfällena som nej sidan lovade men nu är det ren personförföljelse du sysslar med. Du är så mycket klokare än att lägga dig på den nivån.

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Jag undanber mig synpunkter från de som inte har kurage nog att underteckna med sin officiella identitet (dopnamn).
        Du är välkommen åter så fort du har lika mycket mod som Kenneth Hellberg, vilken faktiskt trots sin ibland bisarra fokusering på mig, alltid står för det han skriver.

      • keka

        Läsare…om du uppfattar mig som stalker….ja det kan jag inte göra något åt. Men jag tror att det behövs lite balans emot Göran Jonzons påståenden och inlägg…..han har i en tidigare diskurs uttryckt sig väldigt (i mina ögon) negativt mot just muslimer och jag undrar verkligen och utan dold agenda om det är så med detta inlägg. Jag håller med GJ att man ska kunna diskutera och lyfta allt upp till ljuset, jag har sagt och säger det igen att det är på ett sätt bra (trots att jag tycker oerhört illa om SD) att de kom in i Riksdagen för då kommer diskursen om invandring igång som alla vill diskutera ( vare sig man är för eller emot) Vi ska möta rasisterna i debatten och inte i det fördolda där de kan frodas. Vill klargöra en sak…Jag är för en givmild flyktingpolitik, vi ska och kan ta emot flyktingar som är i nöd…vi ska vara ett föregångsland i världen som går till historien som en de länder som visade humanism.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !
          Så lägligt att du tillägger ”(i mina ögon)” annars hade jag ju avkrävt dig fakta genom citatåtergivning av vad som skulle tolkas som ”väldigt negativt mot just muslimer…”

          • keka

            Du kan inte avkräva mig ”fakta” eftersom du duckar när mina frågeställningar kommer om dina påståenden om kompetens bland arbetare ….du lägger ribban min vän 🙂

  2. Stefan Rådström

    Det dödliga våldet sker oftast i hemmet, där insynen är begränsad. Där handlar det i regel om missbruks- och/eller psykiska problem, både för personer som begår våldshandlingarna och som utsätts för dem. Personer med ADHD löper en ökad risk att hamna i kriminalitet. Det är vanligast att brotten sker inom familjen, men man kan se en ökning av andelen fall inom kriminella grupperingar.

    Antalet fall av dödligt våld uppvisar relativt stora upp- och nedgångar mellan olika år och har den senaste tioårsperioden fluktuerat mellan 68 och 107 fall årligen. I ett längre perspektiv uppvisar det dödliga våldet en nedåtgående utveckling.

    Det dödliga våldet har minskat främst i två grupper. Det handlar om dödligt familjevåld mot barn under 15 år och alkoholrelaterade mord i kriminella kretsar. En typ av våldsbrottslighet ökar dock i Sverige och det är skjutningarna i kriminella kretsar. Men trots det ökade antalet skottlossningar så har inte antalet mord med skjutvapen ökat.

    Den grova organiserade brottsligheten ökar. Den grova organiserade brottsligheten består av individer som organiserar sig i hierarkiska strukturer eller föränderliga nätverk. De ägnar sig åt brottslighet såsom narkotikahandel, rån och bedrägerier satta i system, planmässiga grova stölder, rå utpressning och hänsynslös människohandel.

    Ökningen av grov organiserad brottslighet beror på flera faktorer. Rörligheten över landsgränser har ökat med Schengensamarbetet och avskaffade gränskontroller inom EU. Ny teknologi och i synnerhet internet har gjort det enklare för kriminella att leda och styra nätverk, även över stora geografiska avstånd. Kriminella individer ingår i större utsträckning i föränderliga nätverk och samarbetar i olika typer av projektformer för att begå olika former av brott. Arbetslöshet, socialt arv och segregation skapar ett socioekonomiskt utanförskap som gör det enklare att rekrytera unga männi­skor till kriminell verksamhet.

    Dessa är de fakta som de brottsbekämpande myndigheterna känner till och har att hantera i dagsläget. Spekulationer om att det finns några alternativa fakta är inte mycket mer än spekulationer.

    Källor:
    * http://www.bra.se/bra/brott–statistik/mord-och-drap.html
    * http://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/okt-dec/Det-dodliga-valdet-minskar-i-Sverige/
    * http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2012/vuxnamedadhdbegickfarrebrottnardefickmedicin.5.7952d75d13ab5f785b5aa6.html
    * http://www.dn.se/debatt/polisen-behover-hjalp-mot-den-grova-brottsligheten/

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Stefan Rådström !
      Tungt beväpnade ligor från forna Östblocket nämns också såsom nav i den spiral av dödligt gatuvåld som nyhetsförmedlare älskar att frottera sig med, men som sällan eller aldrig åtföljs av någon större ansats till analys.
      Det går inte heller längre att ignorera den påverkan som den misslyckade integrationen haft på gatuvåldet.

      Jag väljer att i detta inlägg förbigå det dödliga väldet i hemmen, då detta redan har en tydlig orsakshärledning till vår egen alkohol- och drogkultur, vilken tycks för het potatis för alla politiker att hantera.
      Men det är en annan femma.

      Trovärdigheten gentemot offentlig nyhetsförmedling sviktar betänkligt, när brottsligarnas identiteter som ”svensk” uppenbarligen nyttjas för att förekomma en frisk och öppen dialog kring kulturkollisioner och kring frågan om vilka bakgrunder asylsökande ibland kan ha.
      Vi har bevisligen fått in både det ena och det andra med det inkastade badvattnet.
      Folkmördare från Ruanda, Serbien och Sudan är bara några exempel.
      Vår Imigrationsmyndighet har påfallande stora svårigheter att ge skydd åt kvinnor och barn med uppenbara behov, medan både våldtäktsmän och mördare senare fastnar i polisens kriminalregister efter det att de fått permanent uppehållstillstån eller medborgarskap.

      Men som vanligt reagerar den svenska myndighetsbyråkratin med att kräva strängare vapenlagar för jägare och sportskyttar, och skjuter därmed vad man i skyttekretsar benämner som TAVELBOM!

  3. Stefan Rådström

    Ligor, från forna östblocket och annorstädes, hör till dem internationellt organiserade brottsligheten, så det har redan inkluderats i min tidigare kommentar.

    Men det intressanta i din uppföljande kommentar är detta: ”Det går inte heller längre att ignorera den påverkan som den misslyckade integrationen haft på gatuvåldet”, samt ”kulturkollisioner och kring frågan om vilka bakgrunder asylsökande ibland kan ha.”

    Att integrationspolitiken kan vara mycket bättre är det väl nästan ingen som ifrågasätter. Men hur pass misslyckad är den egentligen? Statistiken ger vid handen att även ifall det finns en överrepresentation av kriminalitet bland invandrade individer i den första generationen, går kriminaliteten hastigt ned redan i nästa generation och når nästan samma nivå som bland befolkningen i gemen. Det tyder på att integrationspolitiken är framgångsrik, alla problem till trots. Eller som Jan Andersson, generaldirektör på Brå, har sagt: ”Utländska forskare har pekat på att Sverige inte har något utpräglat andra generationsproblem, som man har i många andra länder. Det här skulle kunna tyda på att vår integrationspolitik faktiskt fungerar, att vi gör något som andra länder inte gör”.

    Källor:
    * http://www.unt.se/inc/print/sverige-ett-lyckat-exempel–1260357-default.aspx

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Stefan RÅdström !
      Precis vad jag åsyftar !
      Det svenska samhället omgärdas av rigorösa byråkratiska arrangemang, som i många fall verkar avskräckande för infödda ungdomar som överväger att bli egna företagare. Ja så till den grad överbyråkratiserat att även mångårigt verksamma företagare går i känslan av att leva i en rättsosäkerhet trots högskoleutbildning och välförsedda med läsförståelse.

      I den miljön föreställer vi oss att flyktingar från länder med begränsad eller helt utan fungerande samhällsorganisation, dels ska lära sig vårt språk, dels vår komplexa samhällsorganisation, samtidigt som de ska anamma grundläggande kulturella värderingsnormer.
      Värderingsnormer som väsentligt skiljer sig från vad de fått med sig under sin uppväxt och uppfostran, med åtföljande diskrepans inom spannet religion kontra sekularism.
      Ska vi bara acceptera att 1:a generationen helt ställs åt sidan och ska betraktas som samhällsodugliga dysfunktionella ?
      Att 2:a generationen har helt andra förutsättningar att lyckas med integrationen innebär inte att de därmed är ”räddade” från kriminalitet. Banden mellan föräldrar och barn är i många andra kulturer än vår, betydligt intimare.
      Antipatin mot det främmande verkar ju oftast i båda riktningarna, och barn som växer upp med föräldrar som hamnat vid sidan om, löper givetvis större risk att anamma föräldrarnas utgångsläge och får därmed en alldeles onödig uppförsback i integrationen.

      Lösningen då ?

      Jag föreslår att vi ska anpassa våra regler kring självverksamhet i riktning mot att tillåta självförsörjning med mycket lägre samhällsinblandning upp till och med gränsen för existensminimum.
      Delvis eller hel skattebefrielse för de som själva kan uppnå gränsen för socialhjälp, liksom befrielse från den byråkrati som medföljer valet av egenföretagande.
      Det måste finnas en väg att starta småskalig verksamhet inom alla brancher, med en stegvis övergång till full belastning som naturligtvis ska vara generell, och även inkludera exempelvis infödda ungdomar som vill prova på att starta eget.
      En del av dessa kommer sedan att växa till och generera anställningar åt närstående och landsmän i förstone, varvid vi även bör se över hur vi kan göra vägen lättare och språngstegen mindre för småföretag att tillväxa.

      Den största motiveringen att lära sig språk och samtalsregler är när man gör affärer. Jag vet det av egen erfarenhet från den tid jag hade vapenaffär och handlade med USA. Jag lärde mig mer engelska under två års handel än jag gjort under hela skoltiden.
      Och jag tror inte att jag är unik på något vis. Vi måste betrakta nya medborgare precis med samma ömhet som en trädgårdsmästare betraktar den spirande grodden hos en planta. Inte ställer han ut sina nybrustna plantor utanför växthuset i mars månad heller !

  4. Stefan Rådström

    Angående påståendet att svensk media mörkar nationaliteten på kända gärningsmän är det inte sant. I exemplet med morden på bussen i Norge står det i SvD bl.a. följande:

    ”Bussmorden väcker frågor

    Att tre människor knivskars till döds på en norsk landsvägsbuss väcker starka känslor och även frågor om polisens beredskap. Ett av offren var svensk medborgare. Den misstänkte gärningsmannen är från Sydsudan och hade fått besked om att han skulle utvisas.”

    Svensk media är emellertid rätt noga med att inte nämna någon nationalitet så länge man inte fått bekräftat uppgiften, eller det ännu är oklart ifall en misstänkt till ett svårt brott är skyldig eller ej (som annars rasistbloggar typ Avpixlat, Fria Tider och Dispatch International glatt brukar göra). Detta är en utmärkt journalistisk princip.

    Däremot kan det nog vara si och så med källkontrollen gällande mindre allvarliga misstankar, som skattebrott o.dyl., särskilt gällande en hel del tabloider. Incitamentet till detta är att det säljer bra och man riskerar inte särskilt mycket, men är en förkastlig journalistik.

    Källor:
    * http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bussmorden-vacker-fragor_8695386.svd

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Stefan Rådström !
      Förvisso, men hade det hänt i sverige hade svenska nyhetsförmedlare med säkerhet först kollat om inte det fanns permanent uppehållstillstånd eller beviljat medborgarska, så att man kunnat betona ordet ”svensk” i nyhetsrapporteringen.
      Riktigt tydligt blir detta i fallen med gruppvåldtäkterna, där etniskt-/kulturella ursprunget nogsamt undvikes i nyhetsrapporteringen, och viktga fakta pekande mot kulturella /religiösa bakgrunden därmed systematiskt sopas under mattan.

  5. Stefan Rådström

    Du skriver att ”hade det hänt i sverige hade svenska nyhetsförmedlare med säkerhet först kollat om inte det fanns permanent uppehållstillstånd eller beviljat medborgarska, så att man kunnat betona ordet ”svensk” i nyhetsrapporteringen.”

    För det första, vilka belägg har du för att det är så det går till? För det andra, skulle det verkligen vara fel av en reporter att kolla upp fakta först, dvs ifall en person har PUT eller är svensk medborgare? För det tredje, skulle det verkligen vara ett problem med att benämna en persons nationella medborgarskap vid sitt rätta namn?

    Det väsentliga är väl vad som är relevant för rapporteringen. Skulle det vara så att en majoritet eller en signifikant minoritet i en viss etnisk eller kulturell grupp begår brott, är det relevant för rapporteringen, ty då är det tydligt att brottsligheten har med denna gruppering att göra. I andra fall är det oväsentligt.

    En av de mest feltolkade rapporterna från BRÅ är den som är betitlad ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet”. Vad den faktiskt säger är t. ex. att 0.3% av människor med invandrarbakgrund misstänkta för våldtäkt och/eller försök till våldtäkt. Även om det vore tio gånger så många, är det väldigt få individer det handlar om. Är det tillräckligt många för att det vore relevant att i mediarapporteringen poängtera gärningsmännens etniska tillhörighet? Är det tillräckligt starka fakta för att peka mot en kulturell/religiös bakgrund till brotten?

    Många på brunkanten använder BRÅs undersökning för att påvisa hög brottslighet bland invandrare. Den retoriska frågan om man skall djävlas med 99,7% eller 97% ickebrottsliga invandrare p.g.a. 0,3% eller 3% brottsliga dito har ju bara ett självklart svar.

    Källor:
    * http://www.bra.se/bra/publikationer/arkiv/publikationer/2005-12-14-brottslighet-bland-personer-fodda-i-sverige-och-i-utlandet.html

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      TAck för din kommentar Stefan Rådström !
      Du har alldeles rätt i ditt ifrågasättande.
      Det kan naturligtvis vara en ren slump att dödsskjutningarna sker just i de stadsdelar i de städer där invandrargrupperingarna ansamlats. Likaså vad det gäller gruppvåldtäkterna.
      Vi bör kanske som du kräver förutsätta att inga samnband finnes, intill dess vi fått misstankarna bekräftade?

      Likväl skiljer det dock en hel del på arbetssättet mellan en politiker och en forskare.
      Som politiker måste man tillåta sig att öppna ögonen för samband som ännu inte fastställts, på det att man kan initiera utredningar och faktasökning i misstankens riktning.
      Skulle man som politiker arbeta enligt samma empiriska bekräftelsefordringar som avkrävs en forskarrapport, skulle kriminaliteten hinna åka sparkcykel runt universum innan man kunnat komma fram till motmedel.
      Så, jag uppskattar mycket din systematik med källhänvisningar och ifrågasättanden; de är absolut en nödvändig ingrediens i en demokratiskt beslutsprocess, men tillåter mig själv att ägna mig åt aningen vidlyftigare skissering utifrån vad mina sinnesintryck bjuder.
      Därmed inte att förväxlas med demdristig låsning vid ståndpunkter som visar sig sakna faktabotten.
      Och vad mina ögon ser tänker jag inte förneka, det finns det så många andra som gör ändå.

  6. Stefan Rådström

    Du skriver att ”[d]et kan naturligtvis vara en ren slump att dödsskjutningarna sker just i de stadsdelar i de städer där invandrargrupperingarna ansamlats. Likaså vad det gäller gruppvåldtäkterna.”

    Självklart är det ingen slump. Det är ingen slump att de allra mest kriminella individerna ansamlas i de mest utsatta och nedgångna områdena i våra stora städer. Men exakt vad har det med etnicitet, religion och kulturell bakgrund att göra? Såtillvida du inte menar en kriminell kultur förstås, så fint representerad av kriminella motorcykelklubbar, maffiagrupperingar och andra ligor med grova brott på agendan.

    Om det är en sak man kan vara rätt säker på, är det att våra sinnen ofta ljuger. Vi ser saker och ting som mycket värre än de verkligen är, sannolikt därför att det varit bra för människans utveckling att förvänta sig det värsta och agera utifrån det – vi är pessimister av naturen. Det funkar dock inte särskilt bra när frågorna blir så mycket mer komplicerade än vad den dagliga överlevnaden kräver.

  7. Stefan Rådström

    Om det ändå vore så enkelt att ett enda förslag i ett slag kunde råda bot på all grov brottslighet, men så är tyvärr inte fallet. Akuta åtgärder krävs, men också förebyggande långsiktiga åtgärder mot varje typ av brott.

    Ingen (förutom kanske vissa politiker) tror väl att det finns en ”quick fix” på grov kriminalitet. Däremot finns det en hel del faktorer som är bra för att hålla organiserad brottslighet, mygel och korruption borta:

    # Ett fungerande och oberoende rättsväsen
    # En fungerande och oberoende offentlig förvaltning
    # Transparens i samhället
    # Oberoende och kritiskt granskande nyhetsförmedling
    # Demokrati, så att man kan rösta bort de politiker som inte håller måttet
    # Ett välfärdsamhälle, som minskar incitamenten till att begå grova brott
    # Utbildning; det finns ett starkt samband mellan högre utbildningsnivå och lägre kriminalitet
    # Ett centralt register över alla yrkeskriminella, tillgängligt för alla berörda (polis)myndigheter
    # Utveckla arbetsmetoder, samverkansformer och lagstiftning för att möjliggöra en effektiv kamp mot de organiserade brottslingarnas ekonomiska tillgångar
    # Ett starkare samarbete mellan olika myndigheter för att bekämpa kriminalitet
    # Ett fördjupat och intensivare internationellt samarbete mellan olika länders polismyndigheter

    Även mer oväntade samband mellan kriminalitet och andra faktorer kan tas i betraktande. T.ex. finns det studier som påvisar ett starkt samband mellan legaliserad abort och lägre kriminalitet.

    Källor:
    * http://www.bra.se/bra/forebygga-brott/organiserad-brottslighet.html
    * http://en.wikipedia.org/wiki/The_Impact_of_Legalized_Abortion_on_Crime

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Då är det väl dags för dig att du växlar upp och börjar delta aktivt som politiker du också ?
      Det är en sak att vara kunnig och klok hemma vid matbordet, och sedan en annan sak att försöka ändra på sakernas tillstånd via konstruktiva förslag.
      Att bara ifrågasätta andras tankegångar ger ju inga steg framåt.
      Men du är väldigt välkommen att ingå i det politiska maskineriet för att sätta plogen i marken.
      Eller tillhör du den skara som är för fina för att utsätta dig för risken att avslöja dina tankar offentligt?
      1. Om ett brott begås reagerar förhoppningsvis polisen.
      2. Om 5 likadana brott begås i serie reagerar de vakna politikerna
      3. Om 3674 likadana brott begås börjar statistikern/byråkraten våga uttala sig, för då blir det hela ”statistiskt säkerställt”.

      Du får ifrågasätta mitt omdöme så mycket du vill, men jag vågar likafullt hävda att just kulturkollisionerna mellan hitflyttade individer och det svenska normativa samhällsskicket är en av de gemensamma faktorerna, som bör analyseras och rendera i åtgärder för att aktivt motverkas.
      Arbete och affärer ä den bästa medicinen.
      Bara fullkomliga idioter biter den hand som föder en, och ingen företagare mördar eller våldtar sina kunder.
      Att öppna för kraftigt förenklad byråkrati och skattetryck för egenföretagande anser jag vara en fullt realistisk väg att få 1:a generationen invandrare att snabbare komma in i samhällets labyrintgångar.
      Dessutom blir det mycket billigare än att staten eller kommunerna ska klara försörjningen åt vuxna som skulle klara att försösörja både sig själva och sina närmaste.

      Sedan må statistikern ifrågasätta faktarelevansen så mycket den gitter.
      Men som sagt, det nuvarande beteendet faller helt utanför mina ramar, så mycket övergår mitt förstånd.
      Där kanske du kan ta vid ?

  8. Stefan Rådström

    Åsikter är överskattat. Orsaker till, och prevention av, kriminalitet är ett mycket aktivt forskningsfält. Orsakerna till att det är så är uppenbart: samhällsvinsten blir enorm för varje brott som förhindras.

    Saken är alltså den att de orsakssamband mellan etnicitet/religion/kultur som du anser bör undersökas grundligt har redan blivit grundligt undersökta. Inga sådana samband kan etableras. Ytterligare forskning i denna riktning skulle bara vara ett rent slöseri med skattepengar och forskartid. Men ifall du vill ställa upp med egna pengar och anlita egna oberoende forskare, finns det ju inget som hindrar det. Resultatet kommer förstås högst sannolikt att förbli detsamma.

    Däremot finns det helt säkert ett samband mellan tillgången på legal egenförsörjning och kriminalitet. Folk försörjer sig på ett sätt eller något annat, oavsett etnicitet.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Stefan Rådström !
      Jag tror heller inte att man kan förvänta sig finna etniskt baserade mönster som direkta orsaker till grov kriminalitet. Brott begås av individer, vilka ibland kan samverka i grupp. Då blir det närmast till hands att samverka med andra som talar samma språk, varför det lätt kan tolkas som etniskt betingat.
      Men återigen behöver vi en analys som går djupare och som klarlägger varje enskild individs betingelser för att begå brott.
      Gruppvåldtäkterna i invandrartäta områden kan knappast vara orsakade av ekonomiska orsaker, där tror jag vi har att göra med rena kulturyttringar och en för oss bisarr syn på kvinnans roll i familjen och samhället.

      När det gäller andra tunga brott menar jag att det inte saknar grund att citera ett gammalt ordstäv. ”Den fåfäng går, lär mycket ont!” Och att koma hit till vårt komplexa samhälle som analfabet och van att leva utan samhälleliga strukturer, samt dessutom förnekas att verka inom ramen för sitt eget specifika kunskapsfölt, det leder till en frustration som är helt onödig.
      Där skulle en simplifiering av reglerna kring självverksamhet kunna rädda en del från den kriminella banan.

      Vidare anser jag att du bör överväga att ansluta dig till endera partikonstellationen i vår kommun, för att bistå med den kunskap och de insikter du bevisligen besitter. Det skulle garantera bidra till en rejäl klimatförbättring inom den politiska sfären.

  9. keka

    Göran: Dina åsikter om invandrare, flyktingar och muslimer i allmänhet verka vara mer överenskommande med SD än KD, aldrig funderat på att byta parti?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !
      Jag känner en mer övergripande grupptillhörighet till varje individ som har modet att strunta i konventionerna och tala helt öppet och ärligt, utan att krypa undan för hänsyn till vad undfallande personer anser vara politiskt korrekt.
      Sådana modiga individer kan nog återfinnas inom SD liksom i andra politiska schatteringar.

      Fjanterierna kan ta sig många olika uttryck:
      * Att inte våga beställa en negerboll på fiket.
      * Att inte våga använda ordet neger, samtidigt som man utan att rodna talar om asiater, inuiter, indianer, eurasier. (Negriod betyder svart medan ”färgad” får mig att tänka på regnbågsfärgerna)
      * Att inte våga hävda svenska kulturseder i rädsla för att kränka inflyttade
      * Att inte våga resonera om varför ett gruppnamn blivit befläckat ( tattare, zigenare, resandefolket, romer )
      * Att inte våga dryfta varför integrationen går så trögt

      Jag försöker nämligen se till personen före gruppen och lever som du kanske vet tillsammans med en välintegrerad invandrare.
      Av henne har jag lärt mig hur viktigt det är att vi kan resonera om precis vad som helst, för att inte det ska uppstå missförstånd baserade på de olikheter vi har i värdenormerna och kulturerna.
      I hennes normer är det djupt kränkande ifall någon kliver över hennes ben när hon sitter på golvet.
      I hennes normer är det kränkande och nedlåtande att klappa eller stryka en vuxen människa över huvudet.
      I hennes normer tar aldrig en man i en främmande kvinna, då det direkt blir en kränkning av hennes integritet.

      I mina normer finns en rad andra grundvärderingar som kan vålla obehag eller konflikter om vi inte talar rakt och direkt om saken.
      Bland annat just det som du står för Kenneth, att hymla bakom tillgjort hänsynstagande, ger som resultat precis motsatt verkan mot vad du tror dig åstadkomma. Min erfarenhet säger mig tvärtom att den största hänsynen och respekten för sina medmänniskor visar man genom att försöka vara rak och ärlig, samtidigt som man försöker visa tydligt att syftet inte är att såra eller nedvärdera.
      Genom att vara tydlig och stå för vad man sagt visar man största respekten för sina medmänniskor. Genom att säga en sak offentligt och en annan vid kaffebordet blir man med tiden en utpräglad hycklare.
      Att stå för sin åsikt till dess man anammar en annan dito skapar förtroende och tillit. Så är det för mig i alla fall.

      Jag respekterar företrädare för SD lika mycket som jag respekterar företrädare för muslimer, negrer, zigenare eller ungdomsgården och anser att jag har samma etiska krav på mig att bemöta alla som unika individer utan att befläcka personen med begrepp som associeras med grupptillhörigheterna.

      Det här tycks du ha oerhört svårt att ta in, då du ständigt återkommer till det som varande ett bekymmer för dig.

  10. keka

    Fina ord Göran….och jag vet att du lever med en kvinna från annat land som jag förmodar inte är muslim. Du har i min blogg uttryckt dig nedlåtande just mot muslimer, några citat från dig:

    ”Vad jag däremot tycker mig kunna se är en trendmässig brist på respekt för andra kulturer och andra trosuppfattningar som följer med islamismen.
    Inte bara i Thailand utan generellt.”

    ”Dessbättre torde det vara få kristna som endast haft bibeln som utbildningslitteratur, så som tyvärr så ofta är fallet bland muslimska fundamentalister.”

    ”Jo, då hänsyftar jag till deras berömda lärobok Koranen, som förbjuder respektlösa ageranden mot trosfränder, alltmedan man jämställar alla andra medmänniskor som inte delar just deras specifika tro såsom varande ”otrogna hundar” med ett lägre människovärde.”

    Dessa ord får mig att tro att du har redan på förhand dömt ut muslimer och deras tro på koranen, du jämför kristna med muslimska fundamentalister när du borde ha jämfört kristna fundamentalister med muslimska fundamentalister….det är en viss skillnad eller hur? Läs bibeln Göran framförallt Gamla testamentet och tänk dig in i att det är kristna fundamentalister som lever efter den….hur smart är det???? Och tror inte du att de utgör en lika stor fara som muslimska fundamentalister?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !

      Jag menar nog att man nog måste kunna skilja på islamismen och muslimer.
      Personerna ansvarar var och en för sina handlingar, medan religionen styrs av läran.

      Jag har aldrig stött på kristna fundamentalister, så jag kan inte uttala mig därom.
      Men visst skulle kristen fundamentalism kunna betraktas som direkt asocial om man följde bibeln bokstavligt.
      Skillnaden torde mest bestå i utbildningsnivå.
      Alltför många som följer islam saknar annan utbildning än koranläran, medan de flesta kristna har lämnat analfabetismen.
      (Ibland faller jag dock i tvivel, när jag ser hur somliga bryter mot kasusreglerna och pronomina.)

  11. keka

    Men Göran, inte kan väl du ha undgått rapporterna om kristna fundamentalister i USA, där har du välutbildade galningar som skrämmer mig mer än analfabeter bland muslimer. och vad som är ännu med skrämmande är deras inflytande i den amerikanska makteliten.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !
      Nog kan det finnas fundamentalister även bland de kristna,men jag har aldrig hört talas om att de kallar andra för otrogna hundar eller att det är okej att dräpa de som har en annan uppfattning.
      Inte heller har jag hört att kristna fundamentalister skulle ha kraschat fullsatta jumojets rakt in i några skyskrapor.

  12. keka

    Få se…vad sa George Bush när han invaderade Irak….? – Jag har ett uppdrag från Gud!
    Sen finns det en ganska bra dokumentär som heter Loose Change, den handlar om 9/11 och väcker en hel del frågor……se den.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !
      Ja denne Georhe Bush, han lyckades klämma ur sig en hel del korkat.
      Men vi ska nog inte förleda oss att tro att USA anfaller andra stater av några andra skäl än ekonomiska.
      För trots den påklistrade ytliga gudfruktigheten, så vilar Mammons skugga över hela deras kulissartade regimm.

  13. keka

    Skulle tro att de tokreligiösa har större makt i USA än vad gemene man tror….kolla bara in Teaparty rörelsen…sjukt!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !
      Ja, men frågan är om deras religiositet tål en närmare trovärdighetsgranskning i den större skalan, och i vilken utsträckning den är en förtäkt egoism ?
      Så värst mycket skiljer den nog inte från drivkrafterna som återspeglas i Orwells film Grisfarmen, där han visar hur människans egoism överskuggar även den pråligaste ideologi.
      Hans pekpinne var väl i det fallet riktat mot kommunismen, men kan nog utsträckas i ett betydligt vidare perspektiv, tror jag.

  14. keka

    Ett förtydligande: Jag tror att de som som sitter på makten i länder som använder islam som sin stöttepelare och inför sharialagar gör det i många fall enbart för att hålla ”folket” i schack, de handlar inte om demokratier utan rena diktaturer. De i makten är inga analfabeter och okunniga bönder…..de vet vad de gör och lever säkert inte ens själva efter vad de kräver av sin befolkning. I USA har den tokkristna högern, välutbildade människor som verkligen tror på att det som står i bibeln är sanning och Guds ord, de förkastar evolutionen och menar att jorden endast är några tusen år gammal, dessa galningar sitter i makten i USA….de tror verkligen på detta och det gör mig mer rädd än muslimska fundamentalister som troligtvis enbart vill behålla makten i sina egna länder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.