Nynazismen går framåt med stormsteg

Ungern, forna Jougoslavien, Grekland och nu Slovakien är demokratier där nynazismen klivit fram ur garderoberna och vinner starkt stöd från väljarna.

I Sverige envisas politikerna med att enas i förraktfullheten och utfrysningen av inledande tendenser.

I sin naivitet inser man tydligen inte att varje dag som går utan att man möter argumentationen med sakliga argument är en framgång för högerextremisterna.

Vi måste ta deras huvudfrågor på allvar och sluta fnysa åt deras framgångar hos allt större väljargrupper.

Politiker som anser sig veta bättre än de väljare vars stöd de i demokratins namn måste söka, bidrar aktivt till att debatterna förstelnas och att förtroendekapitalet stadigt urholkas.

Så poppar då dessa förståsigpåare ständigt fram så fort någon tar risken att öppet torgföra högerextremisternas huvudargument för gemensam analys, och etiketterar alla seriösa försök till sansad debatt med rasistbeskyllningar och andra destruktiva och osakliga omdömen.

Historien bakom Europas bloddrypande era av terror med nationalsocialisterna i spetsen, visar kristallklart hur konsekvenserna av detta sätt att vägra bidra till konstruktiv debatt legat till grund för och faktsiskt banat väg för utvecklingen mot det tilltagande raseriet.

Vi har nu under senaste dagarna sett hur Sverigedemokraterna etablerar sig i de ärkeröda norrlandslänen. Och det är just från Socialdemokraterna som de har störst chans att vinna anhängare. Där råder redan samma endräktens kultur väl inarbetad, där ledarens åsikt bankas ned igenom hela partistrukturen. Att byta ledare blir då bara en fråga om att konvertera, med samma hegemoniska åsiktsstrukturer man redan är väl bekant med.

Vi som däremot tänker och agerar självständigt får en allt tyngre uppgift att försvara de demokratiska grundvärdena, med målet att alla ska ha lika chans och att alla har lika stort värde som individer.

Att då försöka sopa undan reella problem förknippade med den besvärliga integrationsprocessen är kontraproduktivt och i sin förlängning rent destruktivt.

 

2 kommentarer

  1. Pingback: Nynazismen går framåt med stormsteg...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.