Långa bollar på Bengt

Avhoppet från Politiskt Alternativ (PA) har rört upp en del känslor i min bekantskapskrets.

Personligen vill jag inte intervenera i ett annat partis inre angelägenheter, men konsekvenserna sträcker sig i detta fall längre än att endast beröra (PA).

Utan att försöka ge mig in på att döma i något jag saknar insyn i, ser jag ändå vissa principer som jag anser åsidosatts å det grövsta.

Om man accepterar ett partis nominering till både ordförandeuppdraget och att stå som första namn på valsedeln, så innebär det för mig ett direkt personligt ansvar för partiets väl och ve.

Att den demokratiska processen kan komma att gå emot ledningen känner vi till från snart sagt varje partikongress, där partistyrelsen av och till får bakläxa av medlemmarna.

Samma sak får man räkna med kan hända i en lokalavdelning också och enligt mitt sätt att se det så är det bara att foga sig som ledare och driva det som majoriteten bestämt.

Personkemin mellan ledare och enskilda medlemmar varierar, men även det inkluderas i ledarens ansvar att lösa och överbrygga de motsättningar som alltid finns i en större grupp.

Man har som ledare ett ansvar att försöka hålla ihop partiet och i alla lägen försöka förhandla fram kompromisser för att undvika söndring och fraktionering.

När man accepterar rollen som 1:a namn och ordförande så förutsätts man ha gjort en grundlig bedömning av de kollegor och medarbetare man har att förhålla sig till.

Arbetet med att bygga upp ett parti som (PA) är omfattande och insatserna av både engagemang, tid och uppoffringar har gjorts av många fler än valsedelns första person.

Att då hoppa av ledarrollen direkt efter valet ger mycket starka signaler om underkännande av hela partiorgaisationen och skadar givetvis väljarnas förtroende för hela organisationen allvarligt.

Utifrån detta måste jag ifrågasätta hur det står till med lojaliteten till de kollegor som banat vägen för den plats som omfattar det yttersta förtroendet ?

Hade Bengt stått ensam på listan hade hans ansvar i huvudsak varit enkelt och riktat till väljarna, men i (PA):s fall kommer hans avhopp att skada alla hans partikamrater.

Så oaktat orsakerna bakom avhoppet ser jag det svårt att motivera och syftet att det gäller att motverka inflytande från (SD) ger jag inte mycket för.

Det var väl lägligt att det fanns en ung ny politiker som man kan skyffla över skulden för det egna agerandet på !

 

20 kommentarer

  1. Roland Lindholm

    Om du lyssnat på Bengt under debatten på Folkets hus, redan då talade han om samarbete med andra Partier för Vilhelminas bästa. Ryktet går att hann blev utesluten ur PA. Så hans agerande förstår jag. Skulle ha agerat på samma sätt. Så du skall inte lägga en massa påståenden på Bengt, han är övertygad om att hann har agerat RÄTT för Vilhelminabornas bästa.Vi skulle ha fler som hann som politiker i Vilhelmina så kanske smutskastningen skulle vara på en lägre nivå.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Roland Lindholm!
      Rykten är inget att bygga sina ställningstaganden på !
      Jag har heller inte närvarit själv varför jag istället bygger mitt inlägg på det rent principiella, vilket möjligen kan ha undgått dig ?

    • Bo-Lennart Danielsson

      Fakta: Måndagen 22/9 hade Bengt B. kallat till medlemsmöte, han dök själv inte upp. Tisdag 23/9 09,38 fick jag ett mejl med texten ”Begär härmed om utträde ur Politiskt Alternativ”
      Mvh Bo-Lennart

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Bo-Lennart Danielsson !
        Ryktesspridning bygger oftast på avsikter att förvanska sanningen.
        Uppenbarligen så även i detta fall.
        Men det jag tar upp i inlägget gäller ju enbart det moraliska ansvaret förknippat med att stå som första namn och ha förtroende att få vara ordförande, så rykten av den typ som Roland Lindholm hänvisade till är fullständigt ovidkommande, vare sig de vore sanna eller ej.

    • Tommy Streling

      Bengt Bergsten har inte blivit utesluten ur PA. Han valde att avgå som ordförande innan partiet ens hann att samla sig till ett medlemsmöte (han själv kallat till) för att gå igenom händelseförloppet och den uppkomna omfattande interna kritiken.

      Bergsten avgick för att det inte längre fanns förtroende för honom i hans ledarskap och att vi inte delade åsikten om PA:s vägval och möjligheter. Dagen efter han uteblivit från medlemsmötet, avsäger sig Bergsten medlemskapet i PA. .

      Att förstå eller legitimera Bergstens agerande, att bli politisk vilde, utifrån falska rykten om uteslutning, är varken rimligt eller möjligt.

      Om det hade stannat där, att Bergsten lämnade partiet, kunde Bergsten och PA gått åt varsitt håll. PA lät därför bli att kommentera saken offentligt i massmedia, för att på bästa sätt gå vidare utan att fördjupa konflikten. Av hänsyn till både partiet och Bengt Bergsten.

      Nu, en dryg vecka senare, är situationen en helt annan. Vi kommer nu tvingas berätta om bakgrunden och skeendet mer ingående för att inte ryktesspridning, halvlögner och hellögner ska sätta sig som sanningen i Vilhelmina. Det finns ingen turbulens i partiet. Skeendet var under en vecka väldigt ansträngande, av förklarliga skäl. Det är f.ö. heller är inget parti i sönderfall på något vis.

      Om någon hänföll åt smutskastning i de interna debatten, så var det Bengt Bergsten. Det är min bestämda uppfattning av vi höll oss ytterst sakliga i diskussionen och försökta förmedla en djupgående analys och ge perspektiv, men bl.a. undertecknad fick istället en räcka av nedsättande personomdömen och kränkande förolämpningar tillbaks från Bergsten. Det här ledde till än starkare reaktion i partiet över hur Bergsten hanterat beslutet om överläggningar med S till massmedia där allmänheten upplevde ett samarbete som spikat. om sättet att auktoritärt forcera igenom beslutet i sig (3 av 5 styrelsemedlemmar kände inte till det) i PA, om själva kursändringen som var radikal – Bergstens egen linje.

      Bergsten avgick för partiets bästa, som han uttryckte det, då meningsmotsättningarna var oöverstigliga mellan honom och merparten av partimedlemmarna och att förtroende var fullständigt förbrukat för hans ledarskap. Att då bli vilde och beröva partiet ett mandat, är precis raka motsatsen till hans synsätt. Konsekvenserna är vittgående och mycket negativa och skadliga. Vilket jag kommer återkomma till mer detaljerat på annan skriftplats.

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Tommy Streling !
        Jag valde att lägga nivån på min kritik vilande på rent allmänna och orincipiella grunder.
        Allt utifrån ansvaret i en ledarroll.
        Men klart som korvspad att det dyker upp förståsigpåare som minsann vet genom rykten hur legitimt och etiskt korrekt allting är.
        Så fort omoraliska handlingar landar hemma hos intrigmakarna nr 1 och 2 i Vilhelmina, då dyker det alltid upp besinningslösa försvarare som djävulens privata advokater.
        Jag är så in i helvete trött på alla dessa rödskägg, som inte ens kan läsa innantill ordentligt innan de börjar orera om helt andra saker än det jag tar upp i mina inlägg!

  2. Tommy Streling

    Vid det ödesdigra beslutstillfället, var varken jag eller två övriga styrelseledamöter (av 5) närvarande. Jag hade ingen aning om beslutet. Styrelsen hade inte diskuterat frågan, inga beredningar eller beslut således, och det fanns heller ingen medlemsmötesdagordning. Påminner om hur ärenden ibland hanteras i kommunstyrelsen och slinker igenom pga överraskning och bristande beredning.

    Förslaget från Bergsten om förhandlingar med S/V kom vid sittande bord. Kritiken och motståndet har jag förstått varit tydligt, få kan ha missat att flera medlemmar sagt att de kommer lämna partiet om så sker. Skulle den raka frågan ställts, hur många ställer upp som förtroendevalda i en S/V/PA-koalition, tror jag en eller två händer kunde höjts. Men Bergsten trummade auktoritärt fram att det fanns inga andra alternativ till en stabil majoritet. Medlemmarna fick uppfattning om det mer var ett trevande spel, ska vi inte vad kan få och kommer de verkligen erbjuda oss detta?

    Många medlemmar har sagt att det var ett tigande samtyckande som man i själen kände var helt fel. Som jag ser det, var detta vägval inte väl utrett, inte förankrat och inte prövat principiellt. De som suttit i nämnder och styrelser, och förmodades bli kandidater till kommande mandatperiod, borde alla rådfrågats. Tre av de översta fem namnen på fullmäktigefrågan tillfrågades aldrig, fick inte vetskap förrän senare efter beslutet var klubbat. Att läsa om samarbetet är klart i tidningarna dagen efter kom inte bara som en chock för väljarna utan för flera i ledningen i partiet. I ett läge när valresultatet inte var fastställt och någon grundlig valanalys inte var utförd.

    Jag ser inte att det här var en kompromissinriktning, beslut om inledande förhandlingar lindades vackert in i som vore det fördjupade samtal. Föga lyhördhet till medlemmarna och ingen förankring i styrelse. Förhandlingar brukar ske bakom lyckta dörrar, tas hem för beslut eller omförhandlingar, och när bägge parter framgångsrikt lyckats, då kan man gå ut i media och pressmeddelanden basuneras. Istället meddelar Bergsten flera massmedia som gör den långt gångna tolkningen att samarbetet var klart, att PA vill arbeta med S&V. I alla förhandlingssammanhang är det locket på och ”ingen kommentar”.

    Förfarandet liknar i backspegeln närmast ett kuppförsök, att vända partiet helt om och slå in på en oåterkallelig väg där prestigeförlust/förtroendeförlust blir på tok för blytung för att våga sig på ett politiskt omtag. Oavsett vägval, slår förfarande en kil rakt in i partiet. Men i det här fallet kan vi inte tala om fraktioner, utan en mycket begränsad skara om en eller ett par personer. Lejonparten ville i grunden något annat. Säkert hundratals väljare har nu sagt sitt om synen på ett PA-samarbete med S och lika många har sagt sitt om hur de ser på avgångne ordföranden.

    Arbetet med att bygga upp PA har pågått i fem år. Det har varit ett omfattande arbete från ett stort antal personer. Precis som att ta del och ansvar i beslutsfattandet. Det är partiets lagarbete och allas insatser som borgat för framgångarna i valet. Framgångar vi inte skördar då vi blivit bestulna ett mandat, med betydligt mer konsekvenser än många anar och tror (återkommer till det i min blogg).

    Som förstanamn är man som regel företrädare för partiet och förmodad gruppledare i fullmäktige. Kan man inte längre företräda partiet eller dess viljeriktning, eller ens acceptera besluten, då återstår bara ett avträdande och rentav ett utträde från partiet. Då är det mer än rimligt att man även avsäger sig fullmäktigeplatser. Det är partiets lista man gått till val på, inte enskilda personer. Antalet kryss får en kandidat som representant för ett parti, som gått till val på sitt partiprogram/valmanifest.

    Som du skriver Göran, ”Att då hoppa av ledarrollen direkt efter valet ger mycket starka signaler om underkännande av hela partiorganisationen och skadar givetvis väljarnas förtroende för hela organisationen allvarligt”. PA valde att till och med skicka ett pressmeddelande i papperskorgen (vilket skulle bemött Bergstens alla omedelbara utspel i massmedia), för att se till både partiets och Bergstens fortsatta bästa. Förutsatt att PA och Bergsten gick skilda vägar.

    Men när vildeutspelet konkretiserades häromdagen, genom tillkännagivande från S/V och Bergsten, om valteknisk samverkan, är det strecket som vi i PA drog, borta för alltid. Undertecknad kommer att offentlig redovisa för hur saker förhållit sig, just för att ett indirekt underkännandet framkommit (både genom Bergstens mediautspel och den omfattande ryktesspridningen) och den uppkomna förtroendebristen måste bemötas.

    Det finns ingen lojalitet från Bergsten överhuvudtaget mot PA eller någon i partiet. Partiets mandat har uppenbarligen blivit en språngbräda för hans eget politiska program och hans politik. Förvändningen att SD ska exkluderas, till varje pris, och som yttersta argument, har nämligen lett till att han på en mängd sätt åsidosätter och beskär PA:s reella möjligheter i politiken. Ett oerhört svek som gränsar till förräderi, enligt mitt sätt att se på saken.

  3. Roland Lindholm

    Ja du herr Jonzon du är en märklig person alla som har en annan syn på dina uttalanden om andra människor är dumma eller analfabeter i dina ögon. Hur är det med dina uttalanden om alla ogentligheter som du påstår ha skett inom Vilhelminas kommun under dom senaste åren. Var får du dina uppgifter i från är det från din fantasi eller finns det grund för dina påståenden Var är bevisen.Du har smutskastat BÅDE POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN I VILHELMINA med dina skriverier. Har du några bevis för dina påstenden. Så fram med bevisen så skall jag hjälpa dig att anmäla dessa herrar som du beskyller för en massa korupta saker. Skulle tro att det dröjer med bevisen för dom finns nog i din fantasi.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Roland Lindholm !
      Den bekräftar fullt ut det jag nyss framhöll och besparar mig därmed besväret att behöva bemöta den!
      Inte med ett ord vidrör du det inlägget handlar om.
      Som vanligt.

      • Roland Lindholm

        Du är ganska envis i din läggning angående dina övertramp om korumptionen i Vilhelmina. SÅ FRAM MED DINA BEVIS. Kan du inte detta så bevisar det bara att du inte är den PERSON som du utger dig att vara.I mina ögon en skrävlare i stora mått.

      • Roland Lindholm

        Mitt svar handlade inte om inlägget utan om din person, du spelar bara dum. Jag förstår att du fattar vad jag menar med mina inlägg. men din andemening är bara den att det är jag som är dum. så fram med bevisen som visar på de koruptta ärenden i Kommunen som du påstår.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för dina kommentarer Roland Lindholm !

          1. Du bör nog för resonemangets skull läsa in dig på skillnaden mellan korruption och mygel.

          2. Jag har vid flertalet tillfällen redovisat sakfakta som du efterlyser som ”bevis”, men där är det även lämpligt att du lär dig skillnaden mellan en rättegång och oppositionspolitik.

          3. Om du inte har förtroende för mig så kan jag bara hänvisa till att jag presenterat dokumentationen för SVT /Västerbottensnytt där deras reporter S. Renman kontaktat konkurrensverkets jurister, vilka meddelat att det inte råder något tvivel om att man vid flera tillfällen brutit mot Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). Allt redovisat i ett inslag i VB-nytt, så den som inte kan läsa innantill har ändå haft möjlighet att ta del av de fakta jag grävt fram. Mer än så kan jag inte göra åt saken förrän jag sitter i majoritet i KFM.

          4. Du envisas med att försöka vrida fokus från alla inlägg som innehåller det minsta av kritik mot den personkrets du själv rör dig i, genom att i dina kommentarer systematiskt undvika att tillföra något i det inlägget handlar om. Därmed visar du total brist på respekt för det civiliserade samtalet, varför jag ger dig varningen att jag fortsättningsvis kommer att refusera dina kommentarer om du inte har något i sak att tillföra debatten. Du stör alla konstruktiva försök att utbyta fakta och erfarenheter kring ett givet ämne.

          5. Känner du för att ge Vilhelminas medborgare dina psykoanalys av min enkla person, så föreslår jag att du öppnar en egen blogg eller försöker samla ihop all galla i form av en insändare i någon av dagstidningarna, alternativt att göra som andra av dina trosfränder och sprida det ryktesvägen via mun-mot-mun-metoden. Det senaste har du ju återigen visat din fallenhet för.

          • Eric Axelsson (SD)

            Tjenna Göran han verkar hårt stånga dej denna herr Lindholm.

            Roland jag tro faktiskt inte Göran tar upp sådana fall han har lagt på bordet för han tycker det är roligt eller för att vara jävlig på något vis för att ha en plats i Kommunens styre har han ett förtroende och gör det med många gånger bravur!
            Men nu om man nu vill bevisa något och sätta någon politiker på plats se först till att komma med saklig fakta med saklig kritik gentemot ämnet vilket du inte på något vis har lyckats hittills med.
            Göran har ett förtroende av hans väljare i Vilhelmina varje politiker axlar en enormt ansvar detta oavsett parti vare sig om det är rött eller blått eller va de nu må vara så skall man visa respekt. Vilket är nu bevisat att du inte håller på KD politiken så behöver man för det inte spy galla på den som strider för den.
            Jag vet att det är många som inte tycker om min politik men jag tycker inte heller om andras politik för jag strider för de partiet jag sitter i och strider för den politik vi står för . Demokratin är fastankrat i vårt Sverige låt den förbli som den i många många år har utformats till något vackert där alla har rätt att föra fram sina åsikter ,tankar och idéer.

            Jag tänker inte försvara Göran för de han har sagt och gjort det gör han bäst själv ville bara sprida min syn på saker och ting och kanske någon en tankeställare bland läsarna.

            ha en fortsatt trevlig helg MVH// Eric Axelsson Sverigedemokraterna

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Tack för din kommentar Erik Axelsson !
            Den demokratiska principen är att skilja mellan sak och person och att visa respekt för sina medmänniskor oavsett deras åsikter.
            Den Kristdemokratiska ideologin går ytterligare ett steg längre och deklarerarpersonprincipen, förvältarskapstanken och allas lika värde.

  4. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Med viss bedrövad uppgivenhet måste jag tillstå att jag idag refuserat en kommentar från Roland Lindholm, då inget i kommentaren berörde inläggets ämne utan endast en fortsatt personkaraktäristik kring mig som person.
    Min ambition har hela tideb varit att alla ska få komma till tals på mina bloggar, men man får åtminstone försöka utgå från ämnet i respektive inlägg.
    De ständiga personkaraktäriserandet leder inte debatten framåt utan endast splittrar sönder den logiska kedjan av komentarer, vilket ju faktiskt kan vara det egentliga syftet förstås, för den typen av kommentarer tycks ha en benägenhet att sammanfalla med inlägg som innehåller ett uns av kritik eller ifrågasättanden.
    Trist är bara förnamnet.

  5. Kenneth Hellberg

    Kan inte låta bli att kommentera dig Eric Sverigedemokrat, på vilket sätt strider du för den politik ditt parti för? Med tystnad? Att inte svara på frågor? Att blocka användare när du inte klarar av att bemöta argument? Att inte vara med på partidebatter före valet?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !
      Jag kan naturligtvis inte garantera något svar då du riktar din kommentar till annan än mig som administrationsansvarig.

    • Eric Axelsson (SD)

      Tjenna Keka

      Om folket kollar själv på vår facebooksida för jag gissar det är där du menar, så har vi besvarat de frågor jag har kunskap att besvara på som ledamot i kommunfullmäktige om du inte ha lagt märke till det så är detta oftas om rikspolitik som jag har fått dock inte mycket alls så mycket för kommunnivå. Vi går under Lagar och regler och gränser hur mycket vi på kommunnivå kan röra i ämnet.

      Och ja Kenneth Hellberg jag bad dej att lugna ner dej fler än en gång att ta det lugnare på min privata facebook, du godtog inte detta och fortsatte där fler än en gång det var näst intill personangrepp på grund av att jag hade valt att gå med i ett parti som kändes rätt för mej men inte för dej , tro du verkligen att din boss skulle tolerera detta om jag skulle skicka skärmdumpar på allt du har skrivit på min facebook? där har du orsaken till varför jag blockade dej (från min Privata facebook).
      Det är fler än en gång din storebror har ryckt in i alla dess möjliga diskurser på Facebook och lugna ner dej.

      Och Debatten vare ja det svaret går att finna på Facebooksidan .
      Vi kunde inte vara med i debatten på grund av att vi hade inte råd med annonseringsbidraget som krävdes för att vara med. Vi har haft en väldigt strikt distriktkassa på grund av att de har inte funnits några mandat i vårt län.
      Men då istället har vi haft en Partiledare som har gästat här i Vilhelmina 2 gånger under samma år med en kort tid emellan dessutom.

      Det ända som har kommit ur ditt skrivande är hur SD är rasistiskt jag har kommit med hur många som helst argument som helst hur min syn på vår historia ser ut också vidare men det har bara resulterat i ca 300 FB kommentarer utan att komma någonvart. (så kom inte hit och snacka att jag inte har lagt ut argument för då ljuger du)
      Vi har åsikt och yttrandefrihet här i Sverige det borde du lära dej och sluta hacka ner på folk som du har gjort mot mej på grund av mitt val i politiken.

      Jag vägrar ha en Keka/Eric fight här på Göran Jonzon Vk blogg för då skulle det bara sluta med 300 kommentarer igen fast här istället och då skulle kommentarsrekordet slås här på vkbloggen..

      over and out .

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Erik Axelsson!
        Jag noterar din önskan att slippa ha en personlig debatt med Kenneth Hellberg här på min blogg.
        Jag ber därför Kenneth H. att respektera din önskan samt respektera inläggets ämnesinnehåll och hålla sig till det inläggen handlar om.
        Ska vi kunna föra en civiliserad och mogen politisk dialog här på VK-bloggen, duger det inte att vi ska tillåta att nya ämnen blandas in hur som helst i kommentarerna. Det blir ingen ordning alls i dialogerna och debatterna, när kommentatorerna tar sig friheten att nyttja kommentarsmöjligheten som vore det deras egna bloggar, där de kan växla samtalsämnen hur de behagar.

        Det är ju ingen svår sak att starta en egen blogg, så jag begriper inte varför det ska vara så svårt att respektera ämnet ?

      • Kenneth Hellberg

        Skicka gärna dina skärmdumpar till min boss. Du har inte svarat på frågor om hur du står upp för ditt parti och varför det blivit en mängd kommentarer beror på att du duckar undan från frågor som ställs och då inte bara från mig utan även från andra. Har min bror ryckt in och lugnat mig, skämtar du? Jag är som alltid lugn och sansad men vill gärna att den jag för en argumentation med svarar ärligt på de frågor som ställs, du är nu politiker och borde då vara tillgänglig till väljarnas funderingar. Men som sagt vi ska inte nyttja Göran Js blogg för detta. Ha en bra dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.