Intoleranta eller värdekonservativa föräldrar i Ödeshög

När en grundskola i Ödeshög följer upp sina elevarbeten och klassdiskussioner om jämlikhet, med att låta även pojkarna vara med i lottningen om vem som ska bära luciakronan i år, då reagerar somliga försäldrar starkt mot traditionsbrottet.

Det handlar enligt min mening om ren intolerans och kan knappast motiveras med värdekonservatism.

Intolerans har oftast sin upprinnelse i vag självkänsla och rädsla för förändringar.

Det är ju högst osannolikt att någon tredje part kommer att ta skada av att en pojke går som Lucia och därför finns det ingen anledning för någon att lägga sig i och intervenera i skolans och elevernas gemensamma beslut. Läs mer

Låt var och en göra som den vill, så länge ingen annan eller annat kommer till skada och blir lidande.

Det kan faktiskt gälla all mänsklig verksamhet och omfattar även händelserna i Rågsved, där snorungarna kastar bensinbomber på parkerade fordon, polis- och brand-bilar. Där kommer både obehöriga och materiel till skada och ska därför behandlas med hårda nypor. Där kan man gott reagera men låt grabben få vara Lucia om han själv vill det!

RApporteringen från kravallerna lämnar dessutom mycket i övrigt att önska. TIdningsartiklarna hålles tydligen självcensurerade och de viktiga frågorna VILKA och VARFÖR lämnas tydligen medvetet obehandlade, varför man direkt kan misstänka att det rör sig om någon grupp ungdomar som anses behöva identitetsskydd. Att Rågsved och Hagsätra är invandrartäta områden spär bara på spekulationerna. Där har media ett direkt ansvar.

Det är något genomruttet med svensk nyhetsförmedling när den enda sakliga informationen man kan finna måste utsållas av inlägg och kommentarer på sociala medier som flashback , facebook o dyl.

6 kommentarer

  1. Stefan Rådström

    Mycket bra sagt, ty även traditioner utvecklas och blir mer inkluderande för att behålla sin primära uppgift att vara gemensamhetsskapande i ett samhälle. Att dumdristigt hålla fast vid förlegade tankesätt bara för att man tror att det är en ”tradition” går emot allt det som en riktig tradition är avsedd att vara.

    Gällande huliganerna i Rågsved, är den primära informationskällan varken Flashback, Facebook, eller andra vilda-ryktesskapande plattformar, utan det som Polisen berättar. Av utredningstekniska skäl berättar de säkert inte allting, och kanske vet de själva inte tillräckligt mycket heller. T.ex. tycks motiven till upploppen och den råa vandalismen vara okända. Det saknas dock inte spekulationer, vilket avspeglas i ryktesmaskinerna, vilka har det gemensamt att olika spekulationer är att de ofta helt saknar belägg, är sinsemellan motstridiga, och avspeglar rent personliga åsikter och uppfattningar.

    Fakta så här långt:
    * Upploppen började vid 21:30-tiden i samband med en fest som just avslutats.
    * Det handlar om ett 30-tal unga maskerade män, många förefaller vara yngre än 18.
    * Elva är anhållna; sju av dem under 18.
    * Man tror att angreppet mot Polisen var planerat, i och med att man använde molotovcocktails och stenar.
    * I Rågsved bor många invandrade personer (ca. 40%), vilket innebär att majoriteten inte är invandrade. Huliganerna behöver i och för sig inte vara invånare i stadsdelen, utan komma från helt andra ställen.

    Ytterligare fakta kommer säkert i dagen allt eftersom, men för ögonblicket förefaller det vara oerhört svårt att dra några slutsatser alls utifrån dessa fakta.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Stefan !

      Att en invandrad yngling blivit påkört för några år sedan i Rågsved och att detta skulle ligga bakom den planerade attacken, tycks det finnas en viss enighet i uppfattningarna om.
      Beteenden av den här typen anser jag icke ska tolereras, lika lite som systematiska skyltfönsterkrossningar som vi sett exempel på tidigare. Vänsterfolket vill gärna blunda för alla former av egendomsbrott och tenderar alltid att flytta skuldbeläggandet från förövarna, men jag anser att om inte polisen klarar av kravallerna, så får man väl göra som i andra länder och sätta in elitsoldater och militärpolisen. De skyldiga får inte slippa undan bara för att de maskerat sig. Det gäller att slå till omedelbart och omringa gängen, så att hela surven ställs inför rätta och döms till skadestånd intill sista kronan. Är de minderåriga ska föräldrarna betala. Det ska inte tas på försäkringarna eller via skattsedeln då detta straffar alla oss som aldrig varit inblandande, antingen via högre premier eller sämre skola och omsorg.

      • Stefan Rådström

        Självfallet ska förövarna ställas till svars för sina gärningar. De skyldiga ska infångas, lagföras och bestraffas – och i förekommande fall ska deras målsmän betala för skadegörelsen. Ska emellertid några okända individer vilka påstår sig vara helt säkra på sin sak i mer eller mindre obskyra webbfora, eller Polisen och rättsväsendet med bevisföring avgöra vilka som skyldiga äro?

        Och motivet? Ifall det är den av dig refererade händelsen som var den utlösande faktorn, varför tog det då flera år för det där packet att reagera? Inte för att det i och för sig skulle vara omöjligt, men finns det några belägg för att så skulle vara fallet? Finns det inte andra hypoteser som skulle vara ännu troligare?

        Skicka in militärpolis eller elitstyrkor säger du. Kanske det, men var då? Fram till upploppen i Rågsved var det väl relativt lugnt där. Sedan dog det hela ut efter några få timmar. När väl militären kommit in i området skulle förövarna ha varit borta för länge sedan, bränderna ha dött ut, och det skulle antagligen varit ännu svårare att finna några bevis mot huliganerna. Hårda tag låter kanske bra på papperet, men i praktiken blir det bra mycket svårare.

        Nej, de bästa metoderna är fortfarande klassiskt, ihärdigt polisarbete, ett alert rättsväsende, och ansvarsfulla medborgare som vittnar om vad som hänt och inte låter sig skrämmas av kriminella (även om det är fullt förståeligt ifall man som enskild individ kan vackla under hot). Sedan att dessa instanser alltför ofta lämnar mycket i övrigt att önska är politikernas, rättsinstansernas, och de enskilda individernas ansvar.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Jo så kan det ju säkert vara.
          Nu är det ju främst i ett fåtal storstäder och i dem koncentrerat till vissa invandrartäta förorter, som kravallerna uppstår, så det skulle ju räcka med att ha några små elitförband lokaliserade dit för att snabbt kunna sättas in via larmutryckningar.
          Lika snabbt och tillsammans med polis när kravallarmet går.
          Självklart ska rättsstatens funktion vara den legitima.

          Det som stör mig är att medierna helt tycks ha tappat förankringen i det allmänna rättsmedvetandet.
          Ta exemplet här senast i Vilhelmina med mordet i Rönnäs:
          Den första frågan medborgaren ställde sig var – vem/vilka ?
          Nästa fråga är naturligtvis – varför ?
          Här dröjde det inte länge förrän man begrep vilka de anhållna var och alla väntar nog på huvudförhandlingarna i tingsrätten för att få förståelse för händelseförloppet och därmed svar på frågan 2.
          Sedan går livet vidare.
          Men när dessa två frågor regelmässigt lämnas obesvarade i nyhetsrapporteringen, så skapas en ackumulerad frustration av otryggheten som följer.
          Det värsta hotet är ju det man inte begriper sig på och monstet är värst innan man sett det.
          Dessa basala sociala behov av trygghet förstår medier i utvecklingsländer, men våra nyhetsredaktioner har av någon outgrundlig anledning tagit på sig ansvaret att undanhålla den viktigaste informationen från folket.
          Resultatet blir vad jag kallar kvällstidningsjournalistik, där den enda påtagliga effekten av informationsflödet av nonsenskaraktär blir ökad otrygghet och frustration.

          • Stefan Rådström

            Detta är en lista över kravaller i Sverige. Det är möjligt att det finns ett fåtal fler händelser som kan klassas som kravaller, men som utgångspunkt för föreslagna åtgärder duger den säkert.

            Vilka parametrar föreslår du ska användas för att placera ut dessa elitförband? Antal kravaller per år i ett visst område? – måste förmodligen sättas väldigt låg, med utgångspunkt i listan ovan… Procentandel invandrare – 40% kanske, eftersom det är andelen i Rågsved? Mordbränningarna i Gävle varje år kanske skulle kunna motivera en utplacering av ett elitförband där också, fast kanske det inte finns tillräckligt med invandrare där…

            Vad föreslår du att medierna ska rapportera, när Polisen har väldigt lite information att erbjuda i dagsläget? Förekommer det inte tillräckligt med skvaller och rykten i nöjesdelarna? Ska rättsapparaten baseras på det allmänna rättsmedvetandet, vilket ofta blivit en omskrivning på mobbmentalitet, eller på våra demokratiska rättstraditioner och humana samhällsmoral?

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Anar jag en ton av raljans Stefan ?
            Min utgångspunkt var att: OM inte polisen klarar av att stoppa kravaller, återstår möjligheten med militära insatser.
            Du ska inte vrida om det till att i förstone handla om elitförbandens utpositioneringar.
            Men i det sekundära scenariot att polisen anser sig oförmögen att gripa alla eller merparten av förövarna, så duger det med Stockholm, Göteborg och Malmö enligt min lekmannamässiga bedömning.

            Den andra frågan är en direkt följd av att förövarna måste gripas och avidentifieras.
            I de fall där så skett bör anonymiteten hävas och medierna tydliggöra svaren på VEM/VILKA och VARFÖR ?
            Allra senast när dom har fallit, finnes goda möjligheter för seriös journalistik i syfte att svara mot medborgarnas och läsarnas behov av logiska sammanhang.
            Att göra som man nu plägar göra, att måla upp diaboliska och demoniska angrepp mot det öppna samhället och sedan bara lämna det därhän utan att följa upp med klargörande analyser, skapar olust, otrygghet och blödande hat.
            Därigenom bidrar mediafolket till våldsspiralens utveckling i ett demokrtiskt samhälle.
            Det är min syn på saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.