Proffsigt genomförd krisledningsövning !

Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSau) har idag varit samlade hela dagen i en krisledningsöving som KLN (Krisledningsnämn).

Vid större katastrofer och allvarligare kriser ska befintlig kommunorganisation ha ansvaret att leda kommunens åtaganden under räddnings- och stödinsatserna.

Förutom Krisledningsnämnden aktiveras primärt en Krisledningsstab med kommunchefen som stabschef, samt vid extrema behov även ett s.k. krishanteringsråd.

Samordning med Länsstyrelse, Polis, Räddningstjänst, Hemvärn och övriga myndigheter och samhällsorgan ska också fungera.

Krisscenarierna har och ska variera och komma oss tillkänna oförberett, för att övandet ska ge en korrekt bild av hur kommunens beredskap fungerar.

 

Utan att gå in på vilka krisscenarios som övningsledarna inspelade mot oss, kan jag sammanfatta mitt eget intryck av hur väl krisledningen fungerade, som en lyckad övning. Övningen hade ett accellererat tidsförlopp, så att vi under dagen genomgick ett händelseschema omfattande 3 dygn.

Vår egen insats i Krisledningsnämnden ska jag inte betygsätta, men Krisledningsstaben och operativa insatserna anser jag förtjänar betyget Väl godkänt (VG).

Det som kan förbättras gäller främst tekniska sambands- och styrhjälpmedlen, men de personliga insatserna var, från organisationen underställd oss i nämnden, både genomtänkta och måttfullt avpassade till de olika scenarierna. Även övningsledarna uttryckte stor tillfredsställelse med utfallet och hur väl organisationen klarade prövningen.

När övningen mot kvällningen avblåstes känner jag att vi Vilhelminabor kan känna oss mycket stolta över och trygga med en väl fungerande krisledningsorganisation.

En uppföljning kommer att ske efter nyåret i syfte att hantera de förstärkningar som övningen blottlagt behovet av och därigenom ge oss en än mer framskjuten position som vältrimmat organ för att ratta kommunen genom en ev. kommande allvarlig katastrof eller storkris.

 

 

4 kommentarer

  1. Lennart Fjellman

    Tjena Göran.

    Bra att ni övar krisberedskapen. Sånt kan man inte öva nog. Fick en tanke där om kanske kommun, räddningstjänst samt hemvärnet skulle utforma ett utskick till samtliga hushåll om vad som rekommenderas och vad enskild kan göra för sin egna krisberedskap i hemmet. Tänkte nått där man har MSBs information som bas och sedan lokaltanpassat.

    //Lennart Fjellman

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Lennart !
      En förnuftig tanke och jag tar den med mig.
      Jag antar att du med MSB syftar på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap ?
      Tack för tipset !

  2. Lennart Fjellman

    Typ nått lokalt anpassat med följande som grund http://www.dinsakerhet.se/Din-krisberedskap/.
    Vad som är ”lokalt” har ju att göra med kommunens sårbarhet som jag bara kan gissa mig till.
    Kanske en karta över centralorten där man kan se skyddsrum och hur många som ryms?

    I stort så såg jag gärna en liten väckarklocka till gemene invånare då de flesta säkert väntar på ”någon” som ska hjälpa dom vid en större kris. Problemet är ju att när man har nedrustat civilförsvaret samt att allt är så känsligt och ekonomiska ramar ger ingen möjlighet till redundans så är oftast den här ”någon” den enskilde invånaren.

    //Lennart

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.