Knivlagen igen

När jag växte upp kunde vi ha skjutvapen stående åtkomliga i ett vapenställ i hallen eller hänga på en älgkrona på väggen, utan att en enda försökte komma åt dem obehörigt. En 16-åring kunde utan vidare köpa hagelammunition på järnaffären och hade man fyllt 18 gick det även bra att köpa studsarammunition.

Sedan fick vi lagen om låsbara vapenställ och samtidigt ökade den illegala hanteringen av vapen.

För att bota detta stiftades lag om inbrottsskyddade vapenskåp och skjutningarna med illegala vapen ökade.

Nya regler tvingade många att kassera sina dyra vapenskåp och köpa nya. Inte för att de var säkrare eller bättre, utan för att de skulle ha ett stämplat godkännandemärke som gjorde att byråkraterna kunde sova lugnare.

Och skjutningarna ökade.

Sedan beslutades att en kniv inte längre var att betrakta som verktyg utan var ett vapen och förbjöds på allmän plats. Som allmän plats räknas tydligen din egen bil, enligt domslut som drabbat intet ont anande jägare.

Nu ökar knivskärningarna och skjutningarna.

I och med att man infört restriktioner mot köp och innehav av fyrverkeripjäser, har nu även dessa börjat användas som vapen och riktas mot poliser, brandmän och sätter även eld på lägenheter.

Då blir väl nästa steg att förbjuda fyrverkeripjäser helt och hållet ?

Så har den gamla stridsmetoden att fylla tomflaskor med bensin och kasta på moskeer och annat man ogillar, kommit till heders igen. Då förbjuder vi väl flaskor och bensin också, förväntar jag mig.

Då upphör säkert både skjutningarna, knivdåden, raketmissbruket och användandet av Molotov-cocktails kan man förmoda ? De tidigare förbuden och restriktionerna har ju visat hur fantastiskt effektivt de fungerar, eller hur ??

Kanske återinförande av hälsningsritualerna i skolan, obligatorisk militärtjänst för unga pojkar och att lära barnen slöjda med toppvassa verktyg skulle ge minst lika bra resultat ?

Vad tror du ?

2 kommentarer

  1. Toni Appelqvist

    Hej Göran
    Enligt vad jag inbillar mig så hjälper det inte hur många nya lagar som instiftas. Det blir samma resultat i samhället vilket som.
    Man styr inte allt med enbart nypåfunda lagar.
    Men det är bara vad jag tror. Rätt eller fel.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      TAck för din kommentar Toni !
      Nej, jag tror inte det heller.
      Jag tro mera på att vi börjar diskutera hur vi återskapar ära och stolthet i vardagslivet.
      Om vi kunde uppskatta sunda fungerande samhällsmedborgare på motsvarande sätt som vi hyllar idrottsprestationer, vore mycket vunnet.
      Idag har det blivit så att om en världsstjärna inom idrotten anklagas för rattfylleri eller våldtäkt, finns det en märklig vilja att i högre grad översläta och förlåta än om en okänd person anklagas för samma sak !
      Disciplin och självkontroll hänger intimt ihop med självbilden och att vårda självbilden skapar trygga och säkra individer.
      Där kommer ritualerna in i bilden. Att redan från barnsben lära sig att svara på tilltal och hälsa hövligt är första steget mot en god självbild.
      Att föra sig vid matbordet och att inte lägga för sig mer än man har behov av en annan.
      Att lära sig gå, stå och sitta med fin hållning och att se till att skosnörens är knutna och kläderna vårdade bidrar även det till ett disciplinerat uppträdande.
      Slashas på utsidan smittar alltid av sig inåt.
      Att lära sig ta tag i utmaningar och hinder och att få hjälp av föräldrar och andra vuxna att klara dessa prövningar, skapar självtillit.
      Att lära sig reparera istället för att kassera manar även det på känslan av att duga till och klara av saker.
      Hantverk i alla dess former tränar både motorik och tankeförmåga och ger harmoni och inre glädje.
      Lagar och regler är i det sammanhanget bara en påbyggnad på den moral som individen byggt upp inom sig genom ordnat levnadsmönster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.