Nu är det gillrat !

Äntligen kom den efterlängtade kylan, så nu blev det nätläggning under isen.

Med isbillen hugger jag upp två hål med 27 meters mellanrum. Jag brukar använda draglinan till isbjörnen som mätsnöre mellan hålen.

isfiske 008

Sedan i med isbjörnen och sikta in den mot nästa hål med hjälp av isbillen som bilden visar.

Små knyckar i draglinan gör att stålstiftet på toppen av den korkförsedda flytarmen hakar fast under isen och hävstångseffekten tvingar träplankan framåt ungefär en meter i taget. Har man sedan siktat bra så har man isbjörnen mitt i nästa hål precis så här:isfiske 009

Skulle man missa hålet med någon halvmeter eller så, är det bra att ha en 3 mm sträng av 1 meters längd virad på en pinne, så att man kan sticka in under iskanten och fånga upp draglinan. Sedan drar man upp isbjörnen på isen och då har man ju draglinan mellan de båda hålen. Nu är det bara att knyta fast nätets överteln i draglinan och och inte glömma att sätta en lämpligt lång (beroende på djupet till bottnen) staglina i nätets andra ände, samt fästa den staglinan i en käpp med tvärslå, så att man inte tappar den i hålet.

isfiske 010

isfiske 011

När man mätt ut djupet genom att låta nätet sjunka ned med staglinan fäst, justerar man staglinans längd slutgiltigt och sätter fast den i nedre delen av en käpp som ska vara så lång att inte linan kan frysa fast i isens underkant.

Nästa steg blir det roliga, att vittja dagen efter.

I´ll be back !

4 kommentarer

  1. Östen Stenlund

    Hej Göran, det låter bra önskar dig god fångst.
    Jag kan inte låta bli att undra om du har kvar fiskrätten? Det kan vara som inom Allmänningen så att kommunen har arrenderat allt fiske och jakt. Är det så, måste du köpa kort av kommunen på ditt eget fiskevatten. Jag kan förstå om några undrar, men så är det inom Allmänningen i Vilhelmina.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Östen !

      Ja det är rent för jäkligt hur storsamhället genom blåögda tjänstepersoner inom Länsstyrelsen roffat åt sig av privat egendom och enskildas rättigheter i fjällvärlden ! Stöld är stöld, vare sig det handlar om en snorunge som stjäl en cykel, eller om en socialistregering konfiskerar enskild egendom so skett med jakt- och fiskrätterna i fjällens allmänningsskogar. Det är som att jag skulle arrendera en av dina åkerlappar och med samhällets stöd samtidigt ta ifrån dig din traktor utan ersättning och att du sedan blir straffad med böter för satt du använder din egen inköpta jordbruksmaskin.
      Man vill bara spy över hur förbannat orättvist socialiststaten Sverige hanterar sina medbprgare i glesbygden.
      En röst på KD blir en röst för inrättandet av en författningsdomstol, vilket är precis vad vi behöver för att städa upp i skiten och det som sossarna med alla medel vill undvika, då det skulle uppdaga för gemene man vilken politik som förts genom åren.
      Samtidigt skulle det ge klåfingriga myndighetsutövare på Länsstyrelsen en ordentlig knäpp på näsan.

      JAg uppmanar alla mina läsare att gå in på denna sida och underteckna kravet på en författningsdomstol.

  2. Östen Stenlund

    Hej igen Göran,
    Det här med allmänningen tänkte jag mig hålla borta ifrån, men nu är det som det är och ju mer man sätter sig in i företeelsen allmänning, så blir bilden lika förtryckande som vad det gäller statens framfart i norr mot jordägarna, allt hänger ihop.
    Förvaltningsuppdraget för allmänningen gäller inga vattenarealer. Likaväl dribblar styrelsen med fiske och jakt, ibland med motiveringen att delägarna tömmer sjöarna eller skjuter för mycket. Ibland ekonomiska motiv. För mig tolkar jag det som att man har en mycket låg inställning till delägarnas förmåga att förvalta sin enskilda jakt och fiskerätt inom allmänningen eller styrelsen har behov av att härska och känna sig lite förmer.
    Vad är då den enskilda rätten? Ja enligt domstolarnas utlåtanden i domar är det den enskilde delägarens rätt som ej går att ta ifrån honom med majoritetsbeslut varken av stämman eller styrelsen. Den enda vägen är i så fall att delägarna går med på det till 100% dvs. alla delägarna skriver under det upplåtelseavtal det är fråga om.
    Den här typen av härskarteknik som styrelserna bedriver ser man ofta inom myndigheter som jag kallar myndighetsmissbruk, vilket jag också fått medhåll i de utredningar jag medverkat i.
    Den stora frågan är; hur kan man väcka folk till insikt och släppa sin likgiltighet.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Ett sätt kanske vore att vi lägger ut domslutet som visar klart och tydligt att jakt- och fiskerätterna inte går att skilja från fastigheterna och att det är fastighetsägaren och ingen tvångsförvaltare som disponerar rättigheterna.
      Kan du scanna in domslutet och maila mig så lägger jag ut det här på bloggen.
      Vidare tycker jag att tidningarna borde reagera, men de är väl mer intresserade av fyllebråk och hockeyresultat, kan jag tro ?
      Att vi sedan har en f.d. riksdagsman som sitter med i allmänningsstyrelsen och ignorerar domslutet är mer än anmärkningsvärt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.