Berikande språkkunskaper

I Sverige är det nu snarare regel än undantag att folk säger vart bor du istället för var bor du, både bland yngre och även bland lite äldre människor (men vart är nog vanligare bland yngre än äldre…). Vart, som egentligen anger riktning, har alltså också börjat ange befintlighet. Men detta vart ska inte accepteras i skrift, enligt Språkriktighetsboken.Jag har märkt att det råder en viss osäkerhet här på bloggen om hur man använder olika rumsadverbial.

Var, Vart och ibland Vars blandas rätt friskt här och var.

Om vi börjar med ordet vars så är det inget adverb utan klassas som relativt pronomina liksom som, vad, vilka, vilken och vilkas

Exempel:

Här går Nils, som är svetsare, för att träffa Berit.

Pär förstår allt vad Oskar menar.

Hon hade två hundar, vilka ställde till mycket problem

Floden, vilken var fiskrik, flöt genom dalen.

Ulla har två katter, vilkas tassar behöver klippas.

Och så detta förkättrade ordet vars:

Annie har en hund, vars namn är Svante.
Hunden, vars färg är svart, springer fort.
Olle stannade vid floden, vars vatten han skulle dricka.
Han gick till sjön, vars djup är okänt, och fiskade.
Stina bor i huset, vars fönster är söndriga.
Han gick till båten, vars åror var trasiga, och lagade dem.

Detta om relativa pronomina.

 

Var och vart är enklare och handlar bara om destination eller position

Exempel:

Var befann du dig igår ?         Vart är du på väg ?

Fråga: –Var rullade bollen ?  Svar:: -På fotbollsplanen !

Fråga: –Vart rullade bollen ? Svar: -Mot ena målet !

 

Detta avser jag inte ska tolkas som tillrättavisande pekpinnar, utan en hjälp att ytterligare höja kvalitén på inlägg och kommentarer.

Vi har ju tagit oss ett stort steg framåt redan, alltsedan gamla Vilhelminabloggens tid och det börjar rent av bli sällsynt med nättroll här på VK-bloggen.

Ytterligare några adverbial att notera:

Destination Position
vart var
hit här
dit där
in inne
ut ute
hem hemma
fram framme
ner nere
upp uppe

6 kommentarer

  1. Oscar

    PISA undersökningen av dagens skolelever, visar på en klar försämring av kunskaper och läsförståelse, jämfört med den gamla skolan. Om skolan förbättras nu, kommer vi att se resultatet först om tio år.

  2. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Jag tror inte att människans hjärna har krympt sedan 1960-talet.
    Det som har förändrats inom skolan är att man släppt på disciplinkravet.
    Det förefaller som att människan inte klarar av att bibeghålla respekten för lärare om man börjar tilltala denne med ”DU” istället för ”Magisterna” eller ”Fröken”.
    Att släppa på kravet att man tar av sig ytterkläderna och mössorna leder bara till gruppens söndring och splittring.

    Det finns en allldeles klar orsak bakom varför all världens arméer upprätthåller gruppritualer, som uniformen, hur den ska bäras, hur man ska hälsa på varandra och hur man tilltalar en överordnad i hierarkin.
    Det har nämligen visat sig att utbildningen kraftigt försvåras när man ger avkall på dessa, till synes orationella krav.

    Inom all världens kyrkor har detta utvcklats till sin extrem med ritualer i form av liturgierna, reglerade i väldigt tydliga mönster och ordningar, allt för att tillskapa den trygghet som individen behöver för att känna igen sig och känna sig hemma i en tillvaro som kan kännas kaotisk och oförutsebar. Det kan vara orsaken till varför så många söker sig till kyrkan vid ofred och katastrofer ?

    Ritualer i sig kan vaa fördummande, men tillskapar den harmoni som man behöver för att en grupp människor ska kunna fungera positivt tillsammans, precis så som gäller för så många andra varelser på vår jord, alltifrån vargar och elefanter till myror och bin.
    Se bara hur pingvinföräldrar, storkar och albatrosser ödslar tid på sina hälsningscermonier. Man får väl förmoda att evolutionen har betygsatt detta på ett vederhäftigt sätt.

  3. Kenneth Hellberg

    Nu tror jag det finns fler problem i skolan som gör att kunskapsnivån sjunker än att disciplinen minskat. Människan har blivit friare och står inte längre och bugar och bockar inför borgaradeln och prästerskapet, detta speglar sig såklart även i våra unga. Det du pratar om verkar mer gå i stil med kommunistländer typ Kina, Nordkorea…..där man underställer sig och med mössan i handen och ej ifrågasätter överheten. Vill man ha ett fritt folk så får man även ta det som kan uppfattas som respektlöshet.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth !
      Jag stod då aldrig och vare sig bugade för borgerligheten eller prästerskapet och än mindre för alla jävla tokvänsterfånar som totalhärskade under min skoltid.
      Men ju äldre jag blir, desto mer inser jag våra mänskliga begränsningar och tillkortakommanden.
      Att vi är flockdjur behöver väl ingen längre tvivla på och till flockdjurens dynamik hör hierarkier, ritualer och ceremoniel.
      Jag kan inte understryka det på bättre sätt än jag gjort i min tidigare kommentar.

  4. Lars Bergström

    Här tycker jag att det är på kornet. Lite av Kenneth berör och kanske med ett embryo till lösning också.
    http://vlt.se/asikt/debatt/1.2791780-elevplikten-bor-uppvarderas
    Dock är jag inte säker på om dagens elever är så mycket lägre presterande än 70 och 80 talets men mycket mer kontrollerade av olika prov( NP, PISA, OSV). Däremot självklart att elever från 50 och 60 talets skola presterade MER tack vare en helt annan pliktkänsla. Lösningen på problemet har jag dock inte.
    Lars B

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.