NATO och svenska försvaret.

Det finns en olustkänsla som smyger sig på mig, så fort vi börjar underkänna vår nationella förmåga att försvara oss själva.

Nu är det anslutning till NATO som är på tapeten.

Med en utveckling av krigsmetoderna som utvcklats mot alltmer högteknologi, med drönare och snart mekaniska ”soldater”, inser jag att vårt traditionella sätt att försvara oss med gröna gubbar bakom enbuskarna och med handeldvapen som personligt skydd, är hopplöst föråldrat.

Bepansrade attackhelikoptrar med multivapensystem och flyg som kan precisionsbomba, från höjder dit inga luftvärnskanoner når och dessutom byggda enligt stelthteknologi, så att de är näst intill osynliga för radar, är det vi har att brottas med.

Vi kan nog glömma de halvfulla ryska soldater som vinglar omkring lite hur som helst i skogen, utan infrarödkamerorna lokaliserar allt med en temperatur högre än omgivningen och superdatorkapaciteterna gör att många små frysande soldater kan elimineras samtidigt och på någon enda sekund.

Är då vår enda möjlighet att krypa in under USA:s försvarsplym ?

Historien visar tydligt att amerikaner tänker först och främst på—- just det: amerikaner.

Övriga allianspartners ingår i deras försvarsvilja i samma grad som USA:s politiska och ekonomiska intressen beror.

Jag ser ett behov av teknologisk utveckling i Sverige och trots att jag i själen vill ha fred, inser jag att det alltid varit krigen som främst drivit på teknologisk utveckling, samma teknologi som vi idag dagligen använder som välfärdsverktyg.

Jag skulle helst se ett svenskt nationellt försvar som baseras på den lilla statens möjlighet, dvs. gerillakrigföring.

Högteknologiskt anfallskrig är oerhört kostsamt och liten nation som kan härda ut har goda möjligheter att dränera stormaktens resurser till självförintelsens gräns. Minnes Vietnam och Afghanistan bl.a.

En sådan gerillabaserad stridsorganisation skulle våldsamt kunna förstärkas om den utrustas med mikrobaserad högteknologi, som är svensk specialitet.

Inom missil- och robotteknologin har vi redan visat omvärlden hur långt driven kompetens vi besitter.

Fjärrstyrning är även det väl värt att inkludera i en riktad försvarsforskning och där har vi en tillgång i alla våra speltokiga ungdomar.

En precissionträff från en svenskutvecklar gruppburen robot, kan enkelt slå ut värden för hundratals gånger mer.

Ett luftherravälde blir alltmer viktigt i ett modernt krig, varför strids och spaningsflyg är en fundamental nödvändighet.

Men det finns inget som säger att piloten måste åka med i planet !

Tvärtom klarar fjärrstyrt plan av större G-krafter och får därmed ett övertag rent stridstekniskt.

Storleken på sådana plan och drönare kan samtidigt krympas och bli billigare att massproducera.

Sedan kan vi föra våra egna förhandlingar mot vilken stormakt som helst.

6 kommentarer

  1. Per Vedbring

    Dom summor det troligtvis skulle kosta att utveckla svenskt förarlöst jakt/attackflyg samt gruppbaserade robotsystem av den kapacitet som du vill åt, är enligt min amatörbedömning enorma gentemot vad vi skulle få av ”konventionella system”, samt att det skulle ta en väldigt lång tid innan det fanns ute på förband. Exempelvis Reaper drönaren har vad jag förstår en utvecklingskostnad på ca 12 miljarder dollar och kostar ungefär 17 miljoner dollar styck exklusive underhåll och flygkostnad. Till det har du en maskin på endast 950 hästar som är väldigt sårbart för luftvärn samt fientligt flyg. Sedan är min åsikt att gerillakrigföring endast är den sista utvägen då den medför sådant enormt lidande för civilbefolkning. Nej jag är för ett mer konventionellt försvar
    med så pass hög tröskelförmåga att en eventuell fiende anser kostnaden för hög gentemot eventuell vinst

    Per Vedbring

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Per !
      Vi har stor yta att täcka och begränsade resurser till vprt förfogande.
      Ett konventionellt invasionsförsvar måste vara uppbyggt för att dels skydda viktiga militärt viktiga centra, samt för att kunna hålla emot en stor trupplandsättning varhelst en sådan sker.
      Det var kanske möjligt 1960 -70 ?
      Gerillakrigföring har visat sig mycket mer kostnadseffektivt och både Ryssland och USA har fått smaka på vad det kostar att ens anfalla ett u-land som Afghanistan, där man dessutom hade statsmakten med sig på sin sida gentemot gerillaorganiserade rebellförband.
      Om man ser vad vi kan åstadkomma i form av raketgevär, luftvärnsrobotar och sabotage å störande jägarverksamhet, så blir snabbt priset för ett anfall väldigt högt.
      Om vi själva avser att anfalla, är däremot gerillaorganisation tämligen verkningslös.
      Drönare som är avsedda för självgående attacker långt bakom fiendens linjer är en typ, men jag talar om att vi bör utveckla fjärrstyrning för obemannad strid i vårt eget luftrum. I jämförelse mot vad vi slänger ut på att utveckla egna bemannade flygplan som JAS, blir effekten mångdubblad för samma kostnad.
      Utvecklingskostnaderna för roboten BAMSE var på inget vis alarmerande.

      Hur ser du själv på ett NATO-medlemskap?

  2. Per Vedbring

    Hejsan
    Vad är det för typ av system som du ser som skall föra strid i vårt eget luftrum till förmån för jakt/attackflyg? Då vi inte ens har luftvärn eller flygrobotar med lång räckvidd, är risken att fientligt företag redan i initialskede slår ut vår förmåga till flyg, vilket leder till att vi inte kommer att ha något eget luftrum då det är behärskat av fienden. Jag vet att USA gjort försök med förarlösa flygplan, men dom har haft begränsningar både i flyg och målupptäckt som gör att att dom håller några extra robotar som förarplanet kan skjuta av. Det kommer naturligtvis att utvecklas även det, men jag tror att det ligger långt fram i tiden om man skall ställa i relation till den förmåga som Sverige behöver nu. Jag tror också att om man gör det förarlösa för litet och ”för billigt” så får man inte nog prestanda, varken på fart, höjd, uthållighet eller vapenlast.
    När det gäller Nato medlemskap så tror jag inte att det är något för Sverige, iallafall inte som det ser ut just nu. Dels tror jag det har en destabiliserande effekt på Östersjö och Barentsområdet då det isåfall knaprar ytterligare på Rysslands intressesfär. Dels är jag inte så säker att Nato är så sugen på att ställa upp med sina resurser bara för att vi avväpnat oss själva till den milda grad att vi inte kan försvara oss själv, än mindre hjälpa annat Natoland som vi förbinder oss att göra genom solitaritetsdeklarationen. Jag tror däremot mer på ett närmare samarbete med Finland för att tina upp det allt kallare tillstånd som råder i vår närhet. Det gamla talesättet ”Ett land har en armé. Sin egen eller någon annans” gör att i det här fallet väljer jag Sveriges med nödvändiga upprustningar så att tröskeleffekt uppnås.

    Per Vedbring

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Ja det kanske är ett klokt förslag i förstone !
      Men att försvara exempelvis Norrland från invasion kräver en kraftigt decentraliserad försvarsförmåga och jag tror mer på små insektsliknade mikrovapen med små laddningar som tar sig in genom ventiler och blir omöjliga att upptäcka, än att satsa alla pengar på ett fåtal dyra och alltmer komplicerade krigsverktyg.
      Se på naturen och jämför en skallerorm med amazonmyror och gissa vilka som blir mer universellt repekterade och undvikna.

  3. €dor

    Jag tycker inlägget var det bästa jag läst på länge. Helt i min smak analysen du gjort. Jag tror inte heller på det nu som ”Sveket” Göransson lägger fram (Folk å Försvar). Jag får nästan för mig det är som alltid med de svenska högutbildade när de tappat förankringen med verkligheten- När det väl händer något blir det kaos. Vi samarbetar också med Finland som jag tycker är jättebra. Men NATO? Det känns inte bra och varför nu helt plötsligt då den här regering tillträder och börja fiska efter pengar? Jag fattar ingenting, jo egentligen.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för kommentaren Edor !
      Fördelen med att satsa på högteknologisk mikroteknik är att det ger så många synergieffekter i det civila samhället parallellt med försvarsnyttan.
      Och allt till en kostnad som vi klarar själva.
      I varje krig har segraren hittat nya metoder och därmed fått ett övertag.
      Initiativ brukar löna sig och jag tycker det börjar bli dags att helt tänka om.
      Varför ska vi offra våra friska starka söner som kanonmat, när vi kan utveckla teknologi i mini och mikroformat som blir som mördarbisvärmar istället ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.