Journalisten och de besvärande frågorna

När jag mailade till VK-redaktion och undrade om jag kunde få presentera mina politiska blogginlägg i gruppen ”Politiker och opinionsbloggar” gick det bra en tid.

Men så plötsligt och utan motivering plockades jag bort från gruppen.

Jag vände mig då åter till redaktionen och frågade försynt om det fanns något kriterium som jag inte uppfyllde, för att kunna platsa i gruppen. Svaret var nekande, jag fyllde de kriterier man satt upp ?

Jag bad då om en förklaring varför jag plockats bort och svaret var att man skulle undersöka saken och återkomma.

Det gjorde man emellertid inte utan jag upprepade mailledes min fråga 2 ggr och till slut kom beskedet att jag fick vända mig till ansvarig utgivaren för tidningen, vilket jag även gjorde men denne valde att aldrig svara.

Så jag vet fortfarande inte vilket eller vilka skäl man hade att refusera min närvaro.

Jag sitter idag invald som ordinarie ledamot i Vilhelmina Kommunstyrelse och även i dess Arbetsutskott och bloggar fortfarande nästan uteslutande om politiska spörsmål, men behandlas som något som inte platsar i bloggruppen.

Det stör mig inte så mycket faktiskt, utan jag tillskriver det VK som deras interna problem med likabehandling och rättvisa.

Nu ser jag emellertid att gamle sosseledaren Lennart Holmlund fortfarande kvarstår i gruppen ””politiker och Opinionsbloggar” trots att han avgått och kan inte låta bli att åter väcka frågan över hur det står till med VK-redaktionens politiska oberoende ?

Journalistens uppdrag är att fråga om det som andra inte vill svara på.

I fallet VK verkar man ha tolkat uppdraget precis tvärtom.

4 kommentarer

  1. Johnny Holmgren

    Hej!
    Kan det vara så att dina blogg inlägg är så mycket intressantare än övriga politikers så VK väljer att placera dig bland kategorierna där de vet att folk går in och läser? Jag tror det och det ska du vara stolt och glad för. Jag måste erkänna att politiker bloggarna är trist och oengagerande läsning och tillför mig ingenting. Du har med ditt omväxlande ämnesval berikat upplevelsen att överhuvudtaget öppna upp bloggen och ta del av dina funderingar och infall.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Johnny !
      Och tack för de fina orden, fast jag själv inte tycker mina inlägg i något väsentligt avseende utmärker sig .
      Jag tycker det är intressant detta att börja kommunicera socialt och har behållning av alla som bemöter, kompletterar och protesterar.
      I min tidigare karriär har det mest varit tekniskt betingade samtal hela tiden och det är tämligen nytt och oprövat för mig detta med att sköta en blogg.
      Om du haft bara hälften så stort utbyte av mina skriverier som jag läser i din kommentar så blir jag ohyggligt smickrad och glad.
      Men låt det för allt i världen inte hindra att du använder din skarpa analysförmåga till att såga sönder min argumentation, så snart du finner något ogrundat eller felaktigt.
      Den bästa gåva jag kan få är när min törst efter insikt och förståelser släcks för en stund.
      Jag har sökt efter gud så många gånger, bara för att försöka förhandla till mig totala vetandet i utbyte mot alla återstående sekunder av mitt liv.
      Tyvärr har inte den genvägen visat sig framgångsrik, då ingen skapare behagat ta kontakt, varför jag misstänker att jag kommer att tvingas dö i massiv okunskap som alla andra ? Jag misstänker starkt att det inte finns någon på andra sidan förhandlingsbordet.
      Så därför är jag dubbelt tacksam för de korrigeringar och tillrättalägganden du hittills bidragit med och för alla framtida.
      Tack Johnny !

  2. Östen Stenlund

    Hej Göran.
    Efter att ha sett onsdagens uppdrag granskning bekräftas ytterligare hur det går till.
    Vi, lika med ”avvittrarna”, har kontakt med en journalist och författare Isaksson, han har åkt runt i lappmarken, pratat och läst sparade handlingar, vilket har resulterat i två böcker. Han publicerade en del i en dagstidning, men då blev det stopp.
    Lämna det här ämnet eller avgå från jobbet här, blev kravet från tidningen, om inte blir tidningen utan presstöd.
    Vi har provat intressera uppdrag granskning för ämnet avvittringen, först intressant sen tystnad.
    Troligen samma orsak.
    Den fria pressen ger jag inte mycket för. man centralstyr vad som skall delges till folket.
    Däremot högaktar jag de undersökande journalisterna och deras envishet att söka klarhet i fall som vill döljas.
    Den här typen av härskande har den väl insatte Inga Britt Ahlenius bekräftat.
    Jag är inte förvånad att pressen j—as med dig Göran.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Östen !

      Den ursprungliga tanken bakom den demokratiska ordningen att pressen skulle stå helt fri och obunden från alla andra maktinstitutioner, var just att den skulle kunna vara totalt systemkritisk.
      Grundlagsskyddad yttrande- och tryckfrihet pekar i samma riktning.
      Men journalister är människor som, liksom de flesta andra omedvetet söker tryggheten i det igenkännbara.
      Så trots att den gode Lennart Holmlund skriver om ishockey och Björklöven, så nog får inlägget landa i VK:s politikerbloggrupp.
      Skrattretande och en bagatell?
      -Javisst, men även ett bevis på hur systembevarande en fri press som etablerat sig till institutionell form blir med tiden.

      Den betydligt allvarligare omständigheten med det statliga presstödet borde få alla att ta sig en rejäl funderare över hur pass fri pressen sedan är att bita den hand som föder den ?

      Jag har aldrig haft någon idol i mitt liv, men den sm verkligen står snubblande nära att bli det är just Inga-Britt Ahlenius.
      Att hon faktiskt finns inger hopp för många andra, inklusive mig själv.
      Jag vill inte att mitt inlägg ska ses som gnäll över hur VK gör skillnad på folk utefter principer ingen på tidningen tycks kunna redogöra för, utan jag skiter väl i om de så stänger ned min blogg också, det bekymrar mig föga.
      Jag hittar andra vägar att få uttrycka min kritik mot både dem och andra.

      Men det kan väl vara intressant för andra att veta hur det går till bakom draperiet ?

      Beträffande avvittringsfrågan så håller du väl kontakten med bl.a. Daniel Grundström ?
      Hans idé om att organisera ett landsomfattande upprop tycker jag absolut är värt att spinna vidare på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.