Låt Malmö bli en läxa att lära av !

Ilmar Reepalu tog över kommunalrådsposten i Malmö 1985 och drev sin socialdemokratiska politik med utgångspunkten att realisera de vackra orden om det integrationseffektiva Sverige.

Resultatet blev kanske inte riktigt vad han hade hoppats.

Segregationen är den värsta i Sverige, med Skinheads och andra högerextremistgrupper som gör gemensam sak med Islamisterna när det gäller att hata judar, men samtidigt vill ju nationalsocialistiska grupper på högerflanken helt enkelt slänga ut alla Muslimer!

Judar i Malmö lever otryggt idag.

Arbetslösheten är idag den högsta bland rikets alla 290 kommuner och de sociala kostnaderna skenar.

 

Malmös kriminalitet

Läs mer här

-Frågan är ju om vi har något att lära av detta ?

-Jag tror det, och att tillskapa en ny företagsatmosfär innan vi ger oss in på att anta utmaningen som Europas bästa i klassen vad avser integration, är den väg jag tror vi måste anträda.

För den skull är det hög tid att vi styr om stora delar av våra forskningsanslag från den rena grundforskningen till strategisk inriktning mot branschspecifika mål .

Teknik- och Produkt-utveckling går hand i hand och avknoppning av bärkraftiga företag sker bäst på helt nya kunskapsfält. En stor nationell satsning på midicinsk forskning är ett sätt att möta det snabbt växande hotet mot behandlingsresistenta sjukdomar.

Där har naturligtvis inte analfabetiska flyktingar från Sudan särskilt mycket att tillföra direkt, så parallellt med denna högteknologiska sektor bör vi anordna breddad utbildning till diverse serviceyrken som inte tarvar så höga utbildningsnivåer. När sedan avknoppningen börjar ge fruktbara tillverkningsföretag, så uppstår där alltid arbetsmöjligheter även för lågutbildade i form av förpackning, hantering och transporter, vilka inte kräver särskilt mycket specialkunskaper.

Det är bra att KD:s partiledning nu har dragit av förhänget på intergrationsfrågan, så att vi kan börja skapa logiska lösningar och öppna den tidigare tabubelagda diskussionen !

 

 

11 kommentarer

  1. T-P

    Ursäkta dubbleringen. Det var ironi det jag skrev. Jag uppfattade det du skrev som att det fanns skinheads i Malmö som förföljer Judar. Det var nog många år sedan nån såg en skinheads där, dom har nog låtit håret växa i ren överlevnadsinstinkt. Och Judarna säger ju själva att det stora hotet kommer från Islam. Ingen kan ju förneka att problemen för Judarna har ökat med massinvandringen av muslimer.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Jag förstod mycket väl den ironi du försökte spegla i din förra kommentar, men jag reagerar som jag gör för att jag inte gillar ironi som saknar tydligt adresserat budskap. Jag tyckte nog det var snudd på lite loosergnällighet i din förra kommentar.
      Din senare kommentar däremot är precis vad jag hoppas få som kommentar till mina inlägg.

      Beträffande den sociala miljön i Malmö, kan det säkert ligga en hel del i att det inte längre är på modet att kalla sig skinheads, utan numera återfinner man samma personer under andra ”fanor” med tydligare politisk förankring.
      Att antalet som sympatiserar med nationalsocialistiska och fascistiska samhällsströmningar är större där de etiska spänningarna växer fram, föjler väl bara vanliga naturgivna reaktioner.
      I en demokrati är det antalet huvuden som avgör den regelinstftande röstkraften.
      På de ställen där man sammanför allt större grupper, med religiös eller politiskt samsyn, påverkar detta givetvis en demokratisk beslutsordning, i riktning mot att tillgodose nya kulturens sociala behov.
      Även det naturgivet.
      Vad jag vill framhålla är att problemen i form av segregation och sociala spänningar går att förebygga, om än inte helt neutralisera.
      Receptet för detta är att systematiskt bygga en utveckling av näringslivet och företagandet, så att antalet dagdrivare minskar i alla samhällsgrupper.
      Steget blir dessutom väldigt stort för den som fötts och vuxit upp i ett diktatursamhälle eller rent av i ett totalhaverarat samhälle som helt saknar samhälleliga strukturer, att inordna sig i ett lagstyrt och rutinbaserat samhällsskick som vårt.
      Därför kanske man måste återinföra vissa disciplinkrav i institutioner där dessa invandrade ska få sin introduktion och utbildning.

      Jag försöker se längre än de som pekar fingret mot de nyanlända som har svårigheter att anpassa sig, men det innebär inte att jag ser någon anledning till att fjäska och krusa de som uppenbarligen har en egen agenda för sin närvaro här i landet.
      De som inte visar vilja att anta vårt regelsystem, bör och ska behandlas därefter, allt för att frigöra resurserna för de som har för avsikt att acklimatisera sig i sin nya miljö.

      Vi har sett utbildningsresultaten i våra ghettoområden och något måste göras åt saken.
      Jag försöker hitta vägar framåt och redovisar dessa i mina blogginlägg.
      Hur ser din lösning ut på samma problem ? (Du får gärna svara utan ironi.)

      • T-P

        Du tycker att det var lite loosergnällighet i min kommentar, jag vet inte vad det betyder. Är det nåt i stil med det dom etablerade partierna höll på efter valet 2014, då dom ansåg att ca 13 % av svenska folket hade röstat fel. Problemen med integrationen tror jag inte går att lösa, då många som kommer hit inte vill integreras. Politikerna pratar hela tiden om att skapa arbete åt dom nyanlända, men ingen förklarar vilka arbeten. Vissa politiker tror att tjänstesektorn är lösningen, alla kan ju städa åt varann så löser vi ju arbetslösheten. När media rapporterar och politiker talar om flyktingar som kommer till Sverige låter det som minst 95% är läkare, ingenjörer och andra högutbildade. Men sanningen är nog tvärt om, 95% är lågutbildade. Många kommer ju från MENA-länder där utbildning, arbete och företagsamhet inte står högst på dagordningen. ( nu var man väl rasist). Men klyftorna i samhället kommer i alla fall att minska, för fortsätter dagens politik kommer dom flesta att vara fattiga i Sverige inom en snar framtid.(till kommunisternas stora glädje).

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för din kommentar Per !

          Utan tvekan utgör alla analfabeter och lågutbildade en större svårighet att finna utkomstmöjligheter för i vårt moderna samhälle.
          Men vi ska inte glömma att de faktiskt inte är oförmögna att kunna försörja sig själva.
          Att de uppnått vuxen ålder innebär ju de facto att de klarat av att överleva i miljöer som är betydligt tuffare än vår.
          Dessutom har de till övervägande andel klarat av detta utan löneanställningar som våra medborgare är tämligen bortskämda med att kunna förvänta sig.
          Nej, de flesta har varit självförsörjande med allehanda konststycken för överlevnad.
          En del har utvecklat hantverk och andra har haft boskap eller varit bönder.
          Men de är inte vana att staten ska försörja dem någon av dem.
          Det får de lära sig av våra socialistiskt skolade tjänstepersoner inom administrationerna.
          Inte heller känner de till alla trixiga vägar för att kunna dra nytta av alla olika bidragsformer.
          Även på den punkten tvingas de lära om.
          Men så skolade kravmaskiner som våra egna bidragstagare lär det ta tid innan de blir.

          • T-P

            Tack för ditt svar. Det är ju lite skillnad på vad för inkomst som behövs i Sverige än tex. Somalia för att klara sig. Jag tror inte att någon skulle klara sig i Tresund på ett par kor och 1/2 hektar mark (möjligtvis i södra).Om dom som kommer hit är såna överlevare så behövs väl ingen särbehandling, som tex. förslag om skattefrihet för dom först intjänade 500.000. Jag tycker att det verkar som många som kommer hit redan känner till de generösa bidragssystem som finns här. Politikerna säger att snart är invandringen lönsam, jag skulle bara vilja veta när. Malmö har haft massinvandring i 20 år och ändå går kommunen ekonomiskt på knä. Socialbidragskostnaden beräknas uppgå till en1 miljard 2015. Jag håller med dig att det finns tillräckligt många svenska kravmaskiner , så vi behöver inte ta hit fler. Sverige måste ju vara det enda land där politikerna tycker att resten av världens befolkning är viktigare än svenskarna. En gång i tiden var politikerna till för oss, nu är vi till för politikerna.

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Tack för din kommentar Per !
            Jag delar din uppfattning om att ingen ska särbehandlas. Öppnar vi dock bara korpgluggarna det minsta på glänt så inser vi att varje instiftad lag innebär att några får det bättre och andra får det sämre. Den absoluta rättvisa är en schimär, men ändå ett bra mål att eftersträva.
            Det jag tro vi kan lära av exemplet Malmö, är att integration inte underlättas av att tillåta koncentration av grupper i form av speciella geografiska områden och förorter och att vi måste våga sakligt diskutera volymerna av nytillkomna vi avser att låta bli våra nya grannar?

            Om jag tänker att vi här på norra sidan sjön skulle ta på oss ansvaret för att en nyinflyttad (exempelvis från södra sidan) skulle komma in i den levnadskonst som fungerar här, så skulle vi behöva vara sisådär 7-8 andra grannar som hade daglig kontakt och hjälpte till att få in rytmen.
            Men i en storstad kommer man inte lika nära, så där blir lätt känslan av att man överlåter den personliga kontakten till ”någon annan”, ”kommunen” eller ”samhället”, vilket är det samma som ingen alls. Då blir det att man istället söker sig till andra med samma kulturella ursprung man själv har.

            Jag vet hur lätt det är att misslyckas som ”fadder och mentor”.
            För ett antal år sedan antog jag utmaningen att hjälpa en nyinflyttad familj från ett annat land att acclimatisera sig i vårt samhälle.
            Men nästan varje beslut de tog, gick på tvärs mot vad jag föreslog och resultatet blev vad varken de eller jag ville åstadkomma.
            Efter två års rådgivning och kontakt gav jag upp och inser därmed att jag inte är den som ska döma andra som backar ur.

            Frågan är stor och komplex. Det finns de som har förmågan att själva hitta sin väg rakt in i gemenskapen och det finns de som lika enkelt hittar vägar ut ur densamma. Där är det ingen skillnad på infödda och hitflyttade.
            Att ständigt följa minsta motståndets lag är däremot heller ingen bra idé, för då skulle inte många framsteg ske.
            Om flyktinghanteringen är en fråga som ska avgöras kollektivt eller inte har jag däremot svårt att ha någon klar åsikt om.

  2. ronny thellbro

    I senaste partiledadebatten tog sig Göran Hägglund an integrationsfrågan. Huruvida någon av de övriga partiledarna, förutom SD, hade synpunkter på saken vet jag inte. Hur som är det välgörande att något annat parti öppnar nya perspektiv på den politik som inte förändrats i sin huvudsakliga form på årtionden. En detalj i KD:s förslag som kan ge en intressant öppning för kreativa och innovativa nya svenskar är skattebefrielsen på upp till 500 tusen kr under fem år. Förslaget kan ses som en särbehandling av en utvald grupp men kan öppna för en spännande utveckling på småföretagarfronten.
    Förslaget borde gå att spinna vidare på som en stimulans för ytterligare grupper, tex småföretagande i glesbygd. Centralmakten har ju tidigare i historien lockat till nybyggande och odling i våra nordliga landamären. Idén har för övrigt nyttjats i historisk tid i andra delar av vår värld och där det funnits ett politiskt intresse att stimulera till egenföretagande och uppodling av vildmarker.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny !
      Särbehandling är alltid som princip en styggelse anser jag.
      Men precis som man kan läsa mellan raderna i din kommentar, finns det redan grupper som särbehandlas negativt genom olika former av handikapp.
      Det kan röra sig om språkliga handikapp, likaväl som kommunikationsmässiga sådana i relation till olika marknadscentra.
      Vi har ju tidigare förordat dubblerat grundavdrag för företagare i glesbygd och ditt förslag har ju en annan form, men pekar i samma riktning.
      Att man ska försöka balansera ut negativt verkande skillnader i förutsättningar med olika former av politiska motdrag, kan jag därför inte se som särbehandling i ett större och sammanfattande perspektiv.
      Bra tanke och Idé du landat här, tycker jag.
      Jag yrkar bifall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.