Vad önskar du när en stjärna faller ?

Nu senast var det Zlatan som lät tungan slira i sitt affekta tillstånd. Det får mig att undra över två fenomen:

1. Varför behöver folket idoler?

2. Varför blir många så upprörda, när en idol visar sig vara ofullkomlig ?

Själv har jag aldrig haft någon idol och tycker mig kunna se att ingen orkar vara perfekt. Jag ser ingen anledning till att reducera en medmänniskas prestationer för att hon eller han visar sig ha svagheter.

Att världens journalister delar den gemensamma inställningen att ett tillkortakommande hos en person i rampljuset nödvändigtvis måste exponeras mer än allt annat, säger väl mer om dessa ”nyhetsbärare” än om deras offer, i jakten på publika skandaler.

Jag menar inte att man ska mörka sanningen, men att jag tycker det saknar rimlighetens proportioner.

Med svag eller obefintlig självtillit och självkänsla blir jaget större genom att man tar tillfället i akt att trampa på andra. Jag vet inte om det är den rätta psykologiska förklaringen, men tänker att om alla kände sig stolta över sig själva, skulle det vara lättare att tolerera andras misslyckanden ?

Vad önskar du innerst inne, när du ser en stjärna falla ?

11 kommentarer

  1. Gunilla Billman

    Hej,
    Tror aldrig att jag önskat något annat när en stjärna faller än att vi får fred på jorden. Kanske för att jag tidigt förstod att det aldrig kan hända när människor styr. Ett under kanske sker när rätt stjärna faller….jag önskar fortfarande.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Gunilla !
      Frågan jag ställde ut var otydlig och syftade underförstårr för långt för att vara begriplig, inser jag.
      När jag frågar vad du önskar när du ser en stjärna falla, syftade jag egentligen på hur var och en känner när man ser en idol trampa igenom och visar sig ha mänskliga brister ?
      Man ser ofta hur mediafolk gottar sig i personliga skandaler och det finns ju särskilda tidskrifter som enbart sysslar med att gräva i skit kring folk som syns i rampljuset.
      Man kan ju då undra vilken tillfredsställelse detta ger dem som skriver och dem som läser ?
      Varför ska människor göras till ikoner för värden som är omänskligt att leva upp till ?
      Och varför ska deras tillkortakommanden sedan kablas ut som vore de åtalade i en folktribunal?
      Den här tiden på året kan man se en hel del himlafenomen, med riktiga stjärnfall, vilket ju aldrig handlar om riktiga stjärnor utan bara är meteorer eller i sällsynta fall meteoriter.
      Motsvarande ”fall” inom kändisvärlden ter sig dock aällan lika harmlösa utan tycks framkalla förrakt hos en hel del människor.
      Varför kan vi inte acceptera att ingen är fullkomlig ?
      Jag tror det beror på låg självkänsla och avund i de flesta fall?
      Vad tror du ?

      • Gunilla Billman

        Jag förstod din egentliga fråga:) Jag hade just varit ute o beundrat stjärnhimmel o norrskenet ikväll och kunde inte hålla mej från att bara svara rakt av på frågan du ställde i slutet. Den egentliga frågan ska jag fundera lite mer på…

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Om vi tillåter oss att avvika en smula från ämnet så är stjärnhimlen något av det bästa jag vet mot depressioner.
          Att gå ut en klar natt och fundera över vem eller vad man egentligen är i förhållande till den del av vår egen galax vi kallar Orionarmen och som innehåller alla de starkast lysande stjärnorna vi givit namn i form av stjärnbildsfiguren, som Karlavagnen, Orion, Stora Björnen osv. Jag har mycket svårt att värja mig mot tanken att ibland dessa myriader av andra solar med sina planetsystem, måste det finnas många olika former av liv. Men nu är det så finurligt ordnat att avstånden mellan oss är så enorma att risken för mellanvärldskrig är obefintlig, liksom möjligheten att vi ens skulle kunna utbyta kommunikativt samröre.
          Vår galax Vinergatan innehåller ett par hundra miljarder stjärnor (solar) och Vår närmaste granngalax av spiraltyp är Andromeda med dubbelt så många stjärnor. Om sisådär 4 miljarder år kommer de båda att kollidera, men risken att två stjärnor smäller ihop är ändå näst intill obefintlig, så enorma är avstånden inom galaxerna, Avstånden mellan galaxerna är långt större och tanken att vi skulle kunna besöka andra galaxer bland de nära 300 miljarder galaxer vi nu kan iaktta, måste tyvärr stanna vid en tanke.
          När man ser upp mot himlen och försöker ta in allt detta, försvinner de små bekymmer man bär inom sig och döden och livet tycks smälta samman till något där man som enskild person helt förlorar i betydelse.

  2. Nina Dart

    Hej. Önskar bara det jag ofta önskar oavsett om det är en stjärna eller inte. Att människor inte ska döma och inte säga/hitta på att andra människor är något de inte är. Han har redan förklarat varför han sa detta och då tror jag på det. Så enkelt är det för mig och jag har själv ett hett temprament och har sagt saker i vredesmod. Ingen stor sak för mig. Zlatan är en stjärna för mig, en mänsklig sådan och det är fint nog för mig.

  3. Ewa Larsson

    Hej!
    Jag ”hakar” på Gunillas Billmans åsikter. Klart jag önskar något vid ett stjärnfall och då menar jag en fallen stjärna från himlen. Men mina önskningar är något mer begränsade än fred på jorden. Kanske beror det på mitt ego eller på hur jordnära jag är?

    När det gäller idolstjärnornas fall så tycker jag inte direkt något och det beror nog på mitt ointresse för sport kanske. Men visst är det lite olyckligt att man kan sätta upp två länder mot varandra bara genom ett frustrerat uttalande. Samtlidigt så kanske det stora fotbollsfenomenet är på fallrepet och det är dax för nya stjärnor att beträda arenorna?
    Skulle nu inte medierna rapportera dessa ”bakom kulisserna”-uttalande så kanske det skulle te sig tämligen tråkigt och platt?

    Ha det bra i stjärnfallet och andra vackra himlafenomen från stormande planeter!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ewa !
      Ja fred på jorden och mellan folken är väl en önskan så god som något, men för egen del ser jag ett än större problem i att mänskligheten fortsätter att föröka sig i en takt som leder till miljöförstöring och kollaps, lånngt mycket större än alla krig tillsammans genom hela historien kunnat framkalla.
      Ugandas befolkning har ökat från 8 till 32 millioner på mindre än en generation !
      Fortsätter befolkningarna att föröka sig som flugor i nuvarande takt finns inga resurser som klarar av att täcka behoven.

      Vad gäller suget efter kändisar som begår skandalösa handlingar, så kan jag inte se det på annat sätt än att det är människans destruktiva sida som visar sig hos både den kända personen och alla asgamar som köper SE och Hör och liknande skandalblaskor, Expressen och Aftonbladet inkluderade.

  4. Stig Vännberg

    Du får ursäkta, jag vill kommentera rubriken – Vad önskar du när en stjärna faller?
    I dagens påstådda ”demokratiska rättssamhälle” där myndigheter inte följer lagar och avkunnade domslut önskar jag vid varje stjärnfall att en fristående opartisk författningsdomstol inrättas för allas bästa. Tittar vi i proposition 2009/10:227 fvo kan en vattenrättsägare med tvång bli tvångsansluten till ett fvo, hur kan jordbruksminister Eskil Erlandsson komma med ett sådant förslag kanske ett beställningsjobb, som sedan riksdagen rösta för. Förslaget som nu är lag är direkt stridande mot RF 2:18 samt vad som anges i Europakonventionens tilläggsprotokoll 20 mars 1952 Artikel 1 Skydd för egendom. Mera stjärnfall flera önskningar!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Stort tack för din kommentar Stig !
      Aldrig i mitt sunda sinne trodde jag att vi skulle få se en sådan lag som den du namnger här !!
      Lagen om samfälligheter har ju baserats på egendomsrätten och medfört att det varit omöjligt att bilda samfällighet om en enda av mark/vatten-rättsägarna motsatt sig sådan kollektiv förvaltning.
      En lag enligt den du pekar på är inget mindre än en rättsskandal och måste givetvis bestridas med alla medel.
      Att Eskil Erlandsson varit en ren katastorf för arella näringarna i Sverige understryks med emfas av detta missfoster till lag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.