Bluffen med vårdgarantins 3-månadersregel

Landstinget i Västerbotten kringgår vårdgarantins tidsgränser genom att stycka sönder undersökningen till ett flertal punktprovtagningar, samt tar därigenom in mångdubblade patientavgifter.

Nu har jag självupplevd erfarenhet av hur den s.k. vårdgarantin fungerar i verkligheten.

Innan jag hade tagit del av hur den var utformad hade jag uppfattningen att om man behövde vård, skulle man få det inom de 3 månader som det talades om?

Så enkelt var det givetvis inte. Man ska få träffa en läkare inom 3 månader och sedan det beslutats om åtgärd ska denna bli utförd inom ytterligare 3 månader, alltså 3månader + beslut om åtgärd + 3 månader = >6 månader.

Nu vet jag hur man systematiskt kringgår även denna maxtid. Läkaren beställer en undersökning i taget, i mitt fall har jag nu genomgått 6 olika röntgenundersökningar, där jag varje gång fått betala 300 skr för besöket + 100 skr för vardera röntgenundersökningen. Men det märkliga är att 3-månaderstimern återställs till noll efter varje besök.

När alla tänkbara förhalningsmetoder utnyttjats återstår då att få komma till åtgärd, tänker jag? Icke så!

Nu ska jag ånyo få träffa en behandlande kirurg inom 3 månader, men bara för samtal inte för åtgärd. De är en rutin de har på universitetssjukhuset i Umeå att aldrig operera innan de sett patienten med egna ögon säger de. Under tiden fortsätter smärtorna att tillta och ibland hugger det till så benen viker sig. När jag sedan fått träffa den behandlande kirurgen och sagt goddag och på återseende och ånyo betalat 300 skr för det, då återställs vårdgarantins äggklocka ånyo till noll, varifrån jag ska börja räkna ned till 3 månader igen, för vilken gång i ordningen har jag snart tappat räkningen på.

Min erfarenhet av denna organisation av Foppatoffelstuffande vitrockar är att de älskar att prata och hatar att faktiskt jobba. Om kirurgerna skar och sågade 90% av tiden och snackade bara 10% istället för tvärtom, skulle en myckenhet av lidande kunnat undvikas. En annan sida är hur mycket samhället går miste om i form av förlorad arbetsinsats under tiden sjukvården fuskar sig förbi kraven i vårdgarantin, för att inte tala om alla onödiga resor fram och tillbaka, fram och tillbaka osv?

 

2 kommentarer

  1. Patrik

    Hej Göran.

    Jag känner igen det och man kan inte annat än bli förbannad när man hör att det finns personer som försvarar landstingen, oftast av personer som på något sätt jobbar inom ledningen för landstinget. Jag fick vänta i över fyra år på min operation, tidsgränsen för operationen var/är satt till tre år. Men så länge landstinget drivs av icke entreprenörer kommer vi aldrig att kunna få en effektiv sjukvård. Hade till exempelvis valt att satsa på ett gemensamt datasystem så skulle man kunna bli rekommenderad att ställa sig i kö där den är kortast. Efter min operation fick jag reda på att i Malmö hade de endast en tre veckors kö för just min typ av operation.
    Jag har ett citat av en person som sitter i forskningsrådet då jag frågade om hans/hennes syn på landstinget. Citat ”Redan 1974 när jag jobbade åt landstinget ville jag lägga ned det” slut citat.

    Med vänlig hälsning

    Patrik Marthin

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Patrik!
      En läkare berättade att han i sämsta fall var tvungen att logga in i 11 (elva!) olika datasystem under en och samma arbetsdag.
      Dylika subkulturer utvecklas bara där konkurrens saknats en längre tid.
      Att attityden mot patienten(kunden) dessutom återspeglar en viss irritation över att störa i arbetsplaneringen är inget att förvånas över.
      Tänk så mycket bättre hela landstinget skulle fungera ifall man slapp alla besvärliga sjukdomsfall och folk som gnäller om att de behöver hjälp jämt och ständigt.
      Det hjälper ju inte ens att de skärmat av sig med 1,5 timmes telefontid och försvårar eller omöjliggör direktkontakter via telefon, patienterna envisas ändå med sina orimliga förväntningar om att de ska få hjälp nästan på en gång, istället för att tålmodigt vänta något eller ett par år snällt och beskedligt i kö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.