Massövergreppen handlar om kultur.

 

SexövergreppEnligt World Economic Forums Gap Gender Index 2015 hamnade Sverige på en glädjande fjärdeplats av 145 länder. Syrien, varifrån flest människor sökte asyl från i Sverige 2015, kom på plats 143.

En av frågorna som ställdes i undersökningen var om kvinnor ska ha samma rättigheter som män. Skalan var 1 till 10, där 10 motsvarades av att de ska ha samma rättigheter som män. I Sverige svarade 81 % alternativ 10. I Egypten var siffran 25 % och i Irak 18 %.

2009 antogs en lag i Afghanistan, där de flesta ensamkommande pojkarna kommer ifrån i Sverige, att män har rätt att tvinga sina fruar (notera pluralis) till sex var fjärde dag. Undantag beviljas bara om fruarna är sjuka eller kommer ta skada.

Kvinnor får bara lämna hemmet utan en man om det är absolut nödvändigt. Döttrar används som handelsvaror i släktfejder.

Under talibanerna var flickor förbjudna att gå i skolan. Nu är det tillåtet men attentat med att frätande syra kastas, är vanliga. Både mot flickor och kvinnliga lärare.

Det är från denna kultur bland annat pojkarna i Kungsträdgården kom ifrån, som utsatte hundratals flickor för sexuella trakasserier under festivalen We are Stockholm.”

 

Citatet är ett utsnitt ur en artikel av Rebecca Weidmo Uvell i tidskriften SVT Opinion.

Jag tycker hon resonerar på ett sätt och med argument som gör att jag känner igen mig i hennes sätt att se på saken, även fast jag själv inte vill kalla mig feminist, eller något annat heller som slutar på -ist.

 

9 kommentarer

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Det är uppenbarligen svårt för en del att ta in att deras idealiserade bild inte stämmer med verkligheten. Att försöka få debatten att handla om det patriarkala systemet, har i detta läge inget annat syfte än att kollektivisera skulden för de specifika sexövergreppen där vittnen pekar ut mörkhyade unga män till att omfatta alla svenska män, kan nog uppröra fler äv mig. Jag ser det dock som ett tafatt försök av en del feminister att slippa erkänna att den liberala synen inte visat sig tillämplig på alla grupper av unga män från i synnerhet muslimska områden i nordafrika och delar av arabvärlden.

    Rasitbegreppet är ett tillhygge som snart börjar bli alldeles utslitet och därmed förlorat effeken man vill uppnå, nämligen att slippa ta ställning genom att just kollektivisera skulden till alla oss som har körtlar som producerar testosteron.

    Vad som åstadkommes blir iställer det rent kontraproduktiva, att alla som litar till sin egen bedömning istället väljer motstående sida i debatten och främlingsfientligheten vinner ännu fler anhängare som motreaktion. Låt oss istället nyktert ta in vad som blir alltmer upenbart för alla och utifrån detta reagera måttfullt och genomtänkt för att stävja oegentligheter som faktiskt finns.

  2. oscar

    Hej Göran !

    Har ställt en fråga till en av dina kollegor, en bloggskrivare här på VK.s vilhelminablogg.
    Tyvärr har jag inte fått något svar. Ställer nu samma fråga till dig och hoppas på din synpunkt.

    Tycker du att vi skall acceptera månggifte i Sverige ?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Oscar!

      Grundinställningen jag har och som jag även uppfattar att majoriteten i mitt parti står bakom, är att politiker inte ska lägga sig i hur medborgarna väljer att leva sina liv. Inblandningen i hur familjerna ska sköta uttaget av bl.a. föräldrapenningen är en typisk sådan fråga, där KD (och jag själv) är överens om att det ska vara upp till föräldrarna själva att avgöra vad som är mest praktiskt för just deras respektive situation.
      Om vuxna myndiga personer väljar att leva ihop enskilt eller i grupp ska inte vi som politiker lägga oss i. Om en vuxen myndig person väljer att leva promiskuöst eller med en utvald partner, likaså.

      Men när det kommer till begrepp som ”månggifte” faller saken i ett annat läge.
      Familjen är och förblir samhällets grundläggande byggsten och hela vår lagstiftning utgår från detta.
      Därför relaterar väldigt mycket kring egendomsskydd och egendomsfördelning, vårdnadsansvar och annat kring äktenskapet som legitim fördelningsnyckel i vår lagstiftning.
      Registrerat partnerskap liksom äktenskap har en konstitutionell form som inte går att ändra på hur som helst.
      Parförhållandet är det som ligger till grund för de legitimerade former vi har för äktenskap och registrerat partnerskap inom den kristna kultur som vår lagstiftning bygger på.

      Mitt raka svar på din fråga om ”månggifte” blir därför ; Nej!
      Bigami är straffbart enligt vår lagstiftning och jag ser ingen anledning till att riva upp och göra om hela det konglomerat av lagar som utgår från detta.
      Om männsikor sedan väljer att leva i Swingersförhållande eller gruppförhållanden lägger jag som politiker inte mig i, men legreglering av föräldraansvar, dödsbon, arvsskiften och liknande står fast anser jag.

  3. Kenneth Hellberg

    Precis som du alltid sagt så ska man kunna diskutera allt och om det visar sig att detta är överrepresenterat av unga män från vissa kulturer eller stater så ska det också föras upp till ljuset så att problemet kan lösas, man löser inget med att mörka. Sen är jag övertygad att detta inte är ett nytt fenomen, det finns flera kvinnor som vittnat om motsatsen och de ska vi också lyssna på.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth!
      Absolut!
      Min dotter var på en utbildning i Italien och kunde berätta om en högre grad av hövitskt bemötande mot henne som kvinna. Hur det sedan ser ut efter giftermålet i Italien står inte att förtälja, men som ensam kvinna kände hon sig trygg varhelst hon befann sig, sa hon.

  4. Leif Danielsson

    Visst handlar det om kultur. Frågan är om svenska kvinnor är så förtjusta i denna kultur. Jag blir så trött på att allt kriminellt beteende bortförklaras med epitetet ”kultur”.
    Är det verkligen så att alla dessa nyanlända inte har en aning om vad den svenska kulturen och lagarna säger? I min värld är en skitstövel en skitstövel, oavsett om han är vit, svart, gul eller blå.
    90% av de nyanlända är säkert hederliga människor som kommer att anpassa sig till det svenska samhället. De skulle förmodligen inte drömma om att bete sig som den lilla klick av skitstövlar gör och som förstör för alla andra.
    Enligt mitt sätt att se på saken, skulle varenda en av dem som kan identifieras bli arresterade och utkastade ur landet på stående fot. Jag är övertygad om att denna ”kultur” skulle försvinna rätt så snabbt. Men det är tyvärr så att vi har en jävla hop av ”experter”, psykologer, beteendevetare och inte minst käcka liberaler (inkl. miljöpartister) som försvarar dessa idioter som bara förstör för andra.
    Men att ha en sådan åsikt som jag, är väl som att svära i kyrkan.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Leif!
      Kyrkan går nog bra, för där tycks snart vara det enda ställe där man kan tala rakt ur hjärtat.
      På vernissager, vinprovningsaftnar, bokklubbar och filmstudios, liksom på de flesta svenska mediaredaktioner finns nog hädanefter stor risk för att herr Danielsson kan självantända.

      Jag försöker sätta mig över de känslor som nu och då vill bubbla vilt och ohämmat och då har jag kommit fram till att KD-förslaget om tillfälliga uppehällstillstånd är ett måttfullt och rimligt steg att bemöta beteendet med. Räcker inte det så blir väl nästa steg något i stil med det du föreslår, eller liknande, för så här kan vi inte ha det.

      Låter vi detta fortsätta i undfallenhet, så signalerar det även till de av våra infödda som inte är mogna nog att tänka efter, att vi accepterar avarter av socialt beteende som detta och vart leder det tro….?

    • Magnus Johansson

      Visst kan man fundera på detta med kultur.
      Frågan är enligt mig är om det är en fråga om etnicitet eller kön?
      De som nu skriker högst är samma personer som går ut och nedkallar varenda kvinna/man som kallar sig feminist eller uttrycker en åsikt som inte följer gängse manliga norm. Jag kallar mig inte feminist, men börjar bli jävligt trött på detta.
      Samma personer som kallar Zara Larsson hora, luder och ska göra både det ena och andra hemska med henne är nu den svenska kvinnans största försvarare??? Och kräver räfst och rättarting! Jävla lustigt (eller inte).

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Magnus!!
        Det kan ligga en helk del i dina tankar tror jag.
        Etnicitet är nog inte den mest lämpliga sorteringsnyckeln i det här sammanhanget.
        Snarare religion eller som du skriver kön, men då endastkombinerat med religion.
        Så fort man ska gruppera personer får man problem med gränsdragningar, så det är alltid komplicerat.
        Bra synpunkter som jag tackar för!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.