Folket beväpnar sig!

Försäljningen av försvarsspray har flerdubblats på bara ett par månader, enligt nyhetskanalen.
Är detta ett utslag av obefogad rädsla eller fullt rationellt beteende utifrån faktiska omständigheter?
Troligen ska det tolkas som att var och en är mån om sin egen integritet och inte önskar stå till förfogande för ungdomsgäng som tar sig friheter mot andra?
Nästa steg bilr mer verkansfull beväpning, något som varje politiker bör kunna inse! Spänningen ökar i vårt samhälle, det råder det inga tvivel om.
Då håller det inte att hävda den politiskt korrekta hållningen, utan man måste nog snart smutsa ned sig och ta tag i sådant som bevisligen skrämmer medborgarna.

En intressant video om småbarns ”rasism” som du bör se för det fortsatta resonemanget.

Why is the brown doll ugly?
Because he hit´s others!
Säger det inte en hel del om hur attityder bildas?
Säger det inte en hel del om vem eller vilka som bär huvudskulden till varför negativa attityder föds och utvecklas?
Barn är inte dumma utan är tvärtom långt mycket känsligare för stämningar och hotbilder än vad vi som avtrubbade vuxna är.
Som vuxna belastas vi av normer och reagerar därför inte lika snabbt och intensivt över vad vi ser och hör.
Barn som ser bilder och filmer över hur färgade begår brott och uppträder hotfullt grundlägger och befäster attityder som är svåra att göra sig av med.
Det finns ett ordspråk som lyder:
Som du sår skall du också skörda.
Det hjälper inte att byta namn på folkgrupper, så länge deras beteendemöster domineras av stölder, brott, våld och hot.
Istället för att slåss för det politiskt korrekta kanske vi borde se saker för vad de är och utröna orsakerna bakom negativa beteenden.
Är det barnens uppfattning som är fel, eller är det beteendet som formar deras uppfattnigar?

8 kommentarer

  1. John

    Det kommer att bli värre om inte våra politiker stoppar denna brottskultur som de har dragit in och fortsätter att dra in till Sverige . Vi ser nu bara en början på de medborgargarden som växer fram i storstäderna å tyvärr drabbar deras hämnd också oskyldiga människor.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar John!
      Frågan är väl om det inte gått för långt redan?
      DE lite lama försök vi nu kan se initiativ till syftar smått desperat att få in nyanlända på arbetsmarknaden och det är väl en välmenade tanke: Förslaget från borgerligt håll är att man ska sänka trösklarna i form av sänkta ingångslöner. Motiveringen är att det är bättre med ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden än att ha det som nu med ett A- och ett C-lag, där C-laget lever i totalt utanförskap.
      Samtidigt går det ju inte heller att förneka fackklubbarnas och vänsterns argument att det kommer att innebära en viss prisdumpning på arbetsmarknaden. Men när ekonomierna i Europa gått i stå och vi till och med ser tydliga tendenser till recession, då blir de fortsatta lönestegringskraven från facken lika ohållbart i längden.

      Det här är kanske den svåraste fråga vi har att brottas med som politiker och jag tror inte det finns några quick fix eller enkla lösningar. Men vi måste börja tala öppet och ärligt om problemet, vilket jag tycker det är få som törs.

  2. Magnus Johansson

    Hej Göran!

    Jag såg videon och det är tragiskt hur det kan bli. Men du får gärna utveckla ditt resonemang kring:
    ”Det hjälper inte att byta namn på folkgrupper, så länge deras beteendemöster domineras av stölder, brott, våld och hot.”

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Magnus!
      Ja, hur ska jag utveckla detta?
      Jag menar att det som gäller för dig och mig som enskilda individer även gäller för de folkgrupper vi förknippas med.
      Om vi, du och jag beter oss illa så svärtar det ned alla andra som vi även samgrupperas med.
      Då hjälper det föga om vi byter beteckningar på de grupperingarna, för så länge barn och vuxna själva kan se att vi fortfarande ”hit others” (skadar andra), så har det ingen betydelse om vi kallas Vilhelminabor, SVenskar, Nordbor, Zigenare, Araber eller vad som helst.
      Det är vi själva som skapar innehållet i det namn vi bär som enskild eller som grupp.
      Ungefär så menar jag.
      Jag vet inte om jag kan utveckla detta mer än så?

  3. Leif Danielsson

    Göran, jag antar att du syftar på olika invandrargrupperingar vi har i Sverige nu för tiden. Jag kan tycka att du på sätt och vis gör samma generalisering som barnen på Youtube.
    Visst, det finns exempel på hur snett det kan gå, som tex. i Göteborg, där ligor, mestadels bestående av utländska grupperingar, gör sitt bästa för att ta död på varandra. Dessa element utgör förmodligen en försvinnande liten del av de folkslag de tillhör. Jag tror INTE att vuxna svenskar i gemen drar alla över en kam, som du antyder. Vi är mer upplysta än så. Det känns inte riktigt bra när du drar hela folkgrupper över en kam och buntar ihop dem till att vara både brottslingar och våldsbenägna. Om det är på den nivån vi skall diskutera hur vi löser problemen lär vi inte komma särskilt långt.
    Det torde nog vara bäst att gå på den linje Sverige försöker integrera invandrare, via utbildning och anpassning till svenska levnadsnormer. Det finns inte, som du säger, någon quick fix, men att börja ta i med ”hårdhandskarna” att börja prata ”klartext” om problemen tror jag bara skulle vara kontraproduktivt och snarare öka på problemen.
    Det som hände nu i helgen i Stockholm borde fungera som en tankeställare. Att kalla dessa för något slags medborgargarde är att försköna dem. De är rätt och slätt en hop huliganer som ser sin chans att få leva ut sin våldslust och vad passar då bättre än att utan urskiljning ge sig på invandrare.
    Slutligen, de flesta svenskar tycker nog att invandringen blivit för stor och att vi inte längre klarar av att hantera alla dessa människor, både ekonomiskt och socialt, utan att välfärden tar skada. Men det är en annan sak.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Leif!
      Jag är ledsen om det är så jag uppfattas.
      Min avsikt är att söka efter en nyansrikare bild än den som i videon indirekt skuldbelägger barnens upfostrare för den inställning som alla ryggar inför. Jag är väldigt mycket minne av min egen barndom och minns tydligt hur jag själv såg på ondskan.
      Jag tar ingen våldsverkare i försvar, vare sig det gäller Marockaner som tar sig friheten att i grupp antasta flickor, som enligt deras måttstock är lovliga våldtäktsobjekt, då de rör sig offentligt utan manlig eskort, ej heller de maskerade melisgäng som anser sig själv kunna ta sig rollen som poliser, åklagare och domare i ett och samma.

      Ett stort stycke förutsättning för dessa illdåd är just det märkliga försvaret av rätten till anonymitet, som till och med tar sig uttryck i att lagen tillåter folk att gå maskerade i offentliga miljöer. Att kunna identifiera med bildbevis är viktigt för rättsordningen, vare sig det rör sig om en våldtäktman, en fotbollshuligan eller en nationalsocialist eller till och med en vänsterrebell som tycker sig kunna slå sönder skyltfönster och bränna upp bilar längs sin väg.

      Det är just försöken att tvinga in mig i någon av gruppfanatikernas svart-vita tillvaro som gör mig rent förbannad och irriterad.
      Jag förbehåller mig rätten att betrakta mig stående över hela denna lekstuga, vilken kommer att leda till stor tragik innan uppvaknandet sker. Hjälp inte till du också att förstärka den trenden Leif, för då blir jag besviken på dig. Jag har högre tankar än så om dig och ditt självständiga tänkande.

  4. Lrif Danielsson

    Tyvärr. Göran, jag blev inte mycket klokare av ditt svar. Jag försöker inte tvinga in dig i någon fålla alls, utan det är bara mina egna tankar kring dagens Sverige.
    Betr.det som visas på Youtube…vem blir förvånad? Ända sedan slaveriets tid har ju afrikaner betraktats som både 2.a och 3:e klassens medborgare och det sätter sina spår ännu idag. Kanske det är så, att det framförallt är överklassen i USA som är orsaken till de attityder som finns bland gemene man. Det gäller för övr. även mexikaner och latinos. Men de är bra att ha som rättslösa och svältlönsbetald arbetskraft. Precis vad moderater och KD:are eftersträvar även i Sverige.
    Åter till Sverige; I ditt svar går du till angrepp mot huliganer av olika sorter och jag håller helt med dig om allt du skrev om dessa. De behandlas med silkesvantar och varför det är så är svårt att förstå.
    Däremot tar du inte upp det som förmodligen är det största problemet idag. De ligor från Östeuropa som sysslar med allt ifrån vapensmuggling, trafficing och inte minst de ligor som åker på stöldturnéer genom landet och stjäl allt från kor till entrpenadmaskiner.
    Men det är klart, det är lättare att rikta focus mot invandrare. Låt dem få skulden för all jävelskap som händer i dagens Sverige.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Leif!
      Visst håller jag med dig beträffande kriminella ligor från Öststaterna, men det är ju liksom en annan historia som nog gör sig bäst i att få en separat diskussion.

      Det är ingen enkel fråga detta med generaliserande omdömen om människor, lika lite som att vi generaliserar våra omdömen om djur eller företeelser. Visst har även du fördomar mot krokodiler, genom att du generaliserar dessa utifrån din begränsade erfarenhet?
      Eller Pitbullterriers för att ta ett närmare exempel?
      Eller hur är det med berusade unga män? Har du inte fördomar även mot dessa utifrån att du minns hur otrevliga en del kan bli med sprit i kroppen?
      Samtidigt är det denna benägenhet att dra generaliserande slutsatser utifrån begränsad kunskap, som räddat livet på människor i alla tider och gjort att vi överlevt som art. Så beteendet är naturligt och återfinnes hos de flesta andra arter, förutom människan.

      Men så tidd kärnfrågan i inlägget:
      Den onda spiralen är väl täligen enkel att iaktta, när en eller flera personer med grupperingsbara egenskaper begår brott eller andra illdåd, så drar folk åt sig öronen och blir mer tveksamma för att utan betänkligheter inkludera andra i samma grupp i en närmare relation. Har du kännedom om tre stölder från arbetsplatser, vilka samtliga utförts av personer ur vad du betraktar som tillhöriga en och samma grupp, så drar du dig nog för att i förstone anställa någon ur denna grupp till ditt företag, eller hur?
      Denna mekanism förstärker sedan utanförskapet än mer och ökar sannolikheten för att fler ur samma grupp hänfaller till brott och så är spiralen igång. Den driver sedan på sig själv i allt snävare cirklar.

      Som litet skolbarn blev jag trakasserad av en pojke från en familj i Storsele. Detta satte så pass djupa spår att det tog lång tid innan jag kunde känna mig trygg någonstans i den byn och ännu betydligt längre tid innan jag insåg att de andra personerna i den familj som mobbaren kom från , var helt annorlunda. Men en bror till mobbaren har genom sitt konsekventa hederliga uppträdandet numera mitt fulla förtroende, för förtroenden måste byggas sten för sten och kan aldrig avkrävas någon annan.

      I filmen talar ett av barnen om orsaken till varför den bruna dockan är den onda. ”_Det är därför att den skadar andra!”, svarar barnet. Det är ett svar jag tycker säger klart och tydligt hur det ligger till och pekar spikrakt på den onda spiral av beteende kontra konsekvens som driver på västa varv i den nedåtgående spiralen. Då hjälper det inte med social kosmetika som att bara byta namn på den grupp som sugits in i spiralen. De måste själva steg för steg arbeta sig upp genom att bete sig bättre än omgivningen och göra detta under lång tid. Samma budskap som i princip drev Mahatma Ghandi i hans våldsfria revolution mot kolonialmakten och samma budskap som Martin Luther King spred bland sina bruna landsmän i USA. Någon annan väg till framgång kan jag inte se.

      Att kräva av omgivningen att man ska sluta vara misstänksam mot grupper som utmärkt sig inrymma mer brottslighet, är en inställning jag inte kan tro vara genomförbar, då den strider mot grundläggande naturgivna beteenden som fastlagts genetiskt genom årmiljoner?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.