Är detta början på den nya pesten?

Jag har ett antal gånger flaggat för det allt annat överskuggande hotet från naturen själv, i och med att vi människor inte klarar av att själva hejda befolkningsexplosionen.

De arter som idag finns på jorden utgör mindre än en promille av alla artter som redan är utdöda.

Alla arter har i alla tider förökat sig allt de förmått och när de sedan nått en populationsnivå att de börjar utgöra en stabil nisch för parasiter och sjukdomar, så slår naturens evolutionära mekanismer till och populationen kraschar. Om då resterande population inte förmår återskapa sin levnadsplattform, försvinner arten vid minsta förändring av miljön.ZIKAviruset

ZIKA-viruset som nu sprids med myggor i syd- och mellan-Amerika har idag av WHO, förklarats vara ett reellt hot mot hela världen. ZIKA-viruset slår mot vår reproduktion genom att låta våra barn bli odugliga för fortsatt förökning. Detta genom att framkalla förkrymta skallar och hjärnor. Barnen blir gravt utvecklingsstörda och kan innebära att enorma resurser måste avsättas till livsläng vård av människor som hamnar i nära nog vegetativa tillstånd.

Vi räknar nu 7 000 000 000 människor i världen och detta utgör en ny nisch för muterande bakterier som aldrig förr. Om bara 20% av nyfödda barn ser ut som det på bilden, kommer våra samhällssystem att befinna sig i verkligt klister.

 

4 kommentarer

  1. Stefan Rådström

    Göran, befolkningsexplosionen har redan hejdats. Den befolkningstillväxt som fortfarande pågår är de äldre årskullarna som blir äldre; antalet barn i världen är konstant. Såvida inte den pågående trenden med allt färre barn per familj radikalt förändras, kommer befolkningen att stanna på kanske 11 miljarder år 2100, för att därefter sakta sjunka (FN:s beräkningar).

    Självfallet kan det förstås inträffa en katastrof av något slag innan dess, som kraftigt reducerar den mänskliga befolkningen, såsom en katastrofal global pandemi. Det verkar dock extremt osannolikt att det kommer att gå så långt innan effektiva motåtgärder har kunnat sättas in. Klimatförändringarna är högst sannolikt ett mycket värre hot mot mänskligheten än en sådan tänkt pandemi.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Stefan!
      Vi har en radda hot, varav några kan vara förödande men med låg risk eller där risken inte går att uppskatta.
      Asteroidnedslag
      Supernovautbrott inom 12 ljusårs radie
      Hypervulkanutbrott (Ketla eller Yellowstone)
      Havsförsurning
      Havsnivåhöjningar
      Storkrig
      Pandemier
      Artutrotning
      Kollapsade ekosystem

      för att nämna några.

      Själv hyser jag stöst farhågor inför naturens egna populationsbalansernade ekodynamik.
      Denna berör flera av ovanstående uppräknade scenarios.

      • Stefan Rådström

        Göran, en del av dessa hot du räknar upp kan i sig vara en följd av klimatförändringarna. Även politiska risker ligger högt på riskskalan. Den största risken för oss som individer är dock risken att dö av för högt blodtryck.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Så kan det nog vara i det korta perspektivet.
          Jag ser även hotet av urbaniserad fördumning som ett akut hot mot vårt vetenskapliga kulturarv, vilket i sin konsekvens leder oss över stupet rakt ned tillbaks till medeltidens hokuspokus scharlatanism.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.