Bloggar blir medias svar på ”slow food”

Arg debatt

I en debatt i realtid har de snabbtänkta ett givet övertag, då det inte accepteras särskilt lång tid av tystnad innan man förlorar ordet.

Precis som i fjärrschack så öppnar sociala medier för de som tänker klokt men långsammare, att få en ärlig chans att fördjupa debatterna och slipa sina formuleringar gentemot de vältränade ordsprutorna och väloljade retorikerna.

Vi ser dock fortfarande talrika exempel på sådana som ännu inte lärt sig utnyttja denna möjlighet, utan låter tangenterna dansa i omedelbara svar i affekt.

Jag är dock helt övertygad om att vi kommer att få se alltfler väl genomtänkta kommentarer till olika aktuella inlägg och att vi likt matmarknades ”slow food” (långsam mat), kommer att se vissa kvalitativt särpräglade sociala media utveckla ”slow discussions” (långsamma debatter)

På sikt kan detta ge oss en ny typ av ledande politiker, som inte gör sig bäst i snuttifierade och faktabantade TV-intervjuer, men som tar in stora mängder fakta och i lugn och ro balanserar fram optimala svar på komplicerade frågor. Men det är då upp till väljarna att satsa på läskunnighet före slappt slötittande på etermedia. Då slipper vi kanske nya Donald Trump i framtiden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.