Offerrollen inte framgångsrik inom politiken

Med anledning av Åsa Össbos inlägg kring politikstatistiken senaste året ser jag mig föranledd att kommentera ett par saken som utelämnats.

Flertalet frågor som strömmar genom kommunstyrelsen, är av en karaktär som har ingen eller ringa betydelse för kommunens ekonomi. Det kan gälla allt ifrån prövning/omprövning av serveringstillstånd till rena delgivningar.
Därför bör man beakta de enskilda frågorna betydelse för saneringen av driftsunderskottet för att specifikt kunna väga röstningarnas betydele i beslutsprocesserna.

Innan en fråga hamnar i kommunstyrelsen har den genomgått en eller flera tjänstemannaberedningar i kommunstyrelsens arbetsutskott, där jag sitter med som en av 5 ledamöter och där PA, M och SD saknar representation. Mina anteckningar och ställningstaganden har jag obedd delat med mig av till samtliga dessa partier.

I arbetsutskottet arbetar vi tämligen befriat från partipolitiska låsningar eller blockeringar, utan där dryftas frågorna utifrån både beredningarnas och ledamöternas olika utgångspunkter.
Eftersom jag oftats varit klart nöjd med de kompromissval vi gjort samt kommunicerat detta med våra KD-medlemmar, vore det märkligt ifall jag plötsligt i kommunstyrelsens sammanträden skulle sätta mig på tvären mot mina egna ställningstaganden?

I de fåtal fall jag ändå gjort det, beror det på att nya fakta presenterats som gör att kompromisserna måste ruckas en aning åt ena eller andra hållet. Således påvisar statistiken Össbo redovisar vilka som är mest öppna för att låta samlade argumentationen styra ens egna beslut.
Jag tror att det är vad de flesta menar med begreppet ”samarbetsförmåga” och utgör ett generellt karaktärsdrag.

Att driva oppositionspolitik ser inte jag som att sätta sig på tvären i de viktigaste beslutsfrågorna, utan att så bra som möjligt beakta uppdragsgivarens(kommumedborgarnas) nytta och så gott man förmår framlägga de argument som leder dit. Lyckas man med det så behöver man inte opponera och reservera sig vid de slutliga omröstningarna. Misslyckas man däremot att övertyga övriga ledamöter, så kan man vända det hela till att man är ensam och utsatt för personlig förföljelse, vilket jag kan tycka Össbo visar tendenser till.

2 kommentarer

  1. Åsa Össbo

    Du upphör inte med dina recensioner. I otålighetens tecken, istället för att vänta på svar, publicerar du återigen mitt namn på din blogg kryddat med insinuationer och ”offerroller” om att jag anklagar mina politikerkollegor för personförföljelse för att jag inte får bifall på mina yrkanden. Du läser inte vad jag skriver. Ditt uppsåt är mycket tråkigt och återigen tvingar du mig gå i svaromål på falska påståenden som du sprider till tusentals.

    Jag har inte ”utelämnat” det du skriver i början, det är du som inte läser vad jag skriver. Däremot läser du in personförföljelse (i fråga om andra partier) som jag inte har skrivit.

    Att lägga ett eget förslag, oavsett hur många som går med på det är inte liktydigt med att sätta sig på tvären eller förhindra ett beslut. Att ”så bra som möjligt beakta uppdragsgivarens… nytta” torde i ett öppet samhälle vara ngt som alltid är föremål för debatt och värderingen är vad politik handlar om. Ska du tala om för andra partier vad som är rätt och fel beslutspraktik? Eller vilken uppfattning om verkligheten som är korrekt? Att det finns ett svar, ett korrekt agerande? Nej, det finns olika svar och en del kan vi inte komma överens om. Den som står kvar vid sitt yrkande behöver inte ses som ett problem förutsatt att de övriga respekterar åsiktspluralism.

    Ditt påstående ”konsekvent förhala och förhindra beslut” kan helt avfärdas med tanke på min genomgång.

    Jag har under denna mandatperiod upplevt att jag vid överläggningar faktiskt har påverkat även om jag inte lagt ett yrkande, och andras inlägg har påverkat mig, det är för mig lyhördhet. ”Den samlade argumentationen” tolkas ju givetvis olika beroende på person och preferenser. Om jag har kvar min övertygelse ska jag då släppa den? I ditt perspektiv ska man tydligen ge upp när en majoritet inte är övertygad, är det ett krav på absolut enighet och vart leder det? Förmodligen till ett ökat grupptryck och likformighet styrd av rädsla för att agera felaktigt. Demokratiutveckling?

    Att tillskriva mig offerroll, blir bara ännu ett led i att nedvärdera mig och PA. Som om vi använder det som verktyg för att nå framgång i politiken.

    Din insinuation att jag ”vänder det hela till att” partier personförföljer mig, misstänkliggör dem och förespeglar en konflikt som inte finns mellan mig och andra politiker. Du försöker vända andra partier mot mig och PA och det ser jag oerhört allvarligt på. Den förespeglade konflikten finns bara enkelriktat från dig som jag ser det, när du började såga förtroendevalda i PA och PA som parti i dina bloggkampanjer. Det är en räcka falska påståenden, förolämpningar och förtal som ingen, vare sig privatpersoner eller politiker ska behöva ”tåla”.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Åsa!

      Någotjag inte förstår är varför du överhuvud taget gett dig ut i offentligheten som politiker med så hyperkänsligt och överreaktivt ytskikt, att du inte tål att ditt handlande ifrågasätts?
      Jag tror mig inte kunna uppbåda den finkänslighet som skulle behövas för att kunna föra ett utvecklande samtal med dig, utan ger faktiskt upp och inväntar att dina allergiska reaktioner tar sikte på något annat objekt. Jag är född och fostrad i en miljö som frammanat resultat och handlingskraft prioriterat framför det oändliga analyserandets konstart och blir lätt otålig när jag möter någon som inte ser behovet av komma fram till beslut.
      Jag skulle nog aldrig orka med den värld du lever i Åsa ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.