Vad kostar supen?

Medan utländska nyhetskanaler orkar sända fördjupade nyheter i en hel timme varje morgon, klarar SVT bara av 3 rubrikliknande sammandrag innan de ”viktiga” sportresultaten ska rapas upp. Sedan blir det soffor med olika eeahh-skorrande film- och kulturkommentatorer, samt den obligatoriska vinprovningen med vidhängande parmesanostgarnerade snacks för återstoden av tiden.

Den samlade bilden som förmedlas vittnar om föga intresse för huvudämnet – omvärldsanalysen. Istället har SVT sällat sig till den nya trenden med frisläppt reklam för sprit och spel via licensfinansierade programkanaler.fyllebild2

Få ordentliga utredningar görs av konsekvenserna och underlagen för öppen debatt blir därefter. Jag är dessbättre inte ensam om att vara bekymrad över utvecklingen och här finns åtminstone 1 seriöst försök att räkna ut de ekonomiska konsekvenserna av den nya livsstilsläran som förmedlas via överurbana mediaprofiler.

http://www.drugsmart.com/faq/hur-mycket-kostar-alkoholen-samhallet/

I Vilhelmina, liksom kommuner i övrigt stiger nu kostnaderna inom socialtjänsterna med explosionsartad utveckling. Familjer som trasas sönder av sprit- och spel-beroenden, resulterar i ett behov av omhändertagande som vi inte sett sedan slutet av det försupna 1800-talet. Vi kommunpolitiker tvingas till impopulära nedskärningar inom alla områden. Nedläggning av byskolor lyfts fram som förslag till balansering av ekonomin och nu nagelfars de 22,7 miljoner som kultur- och fritidssektorn samt näringslivsstödet kostar oss varje år.

Det ska ställas i relation till de 21 miljoner som socialnämnden gick med underkott 2015, ett underskott som är den direkta följden av ett familjeansvar som i allt högre utsträckning havererar. Frågan om spriten och spelandet är dock fortfarande tabubelagd som allmänt samtalsämne kring fikaborden och är inget man som politiker vinner röster på att dryfta. Allt för många deltar i malströmmen nedåt i större eller mindre utsträckning.

Då är det så mycket lättare att skylla allt på Reinfeldt & Company på riksplanet och på oss fritidspolitiker på det lokala planet. När ska vi börja öppna ögonen tillsammans?

12 kommentarer

  1. Bert-Rune Wibrell

    Tänk att allt bottnar i ekonomisk trygghet,finns inte den finns ingenting.På 60-70 fanns det också familjer med ekonomiska problem,på den tiden hette dom sosialfall.(Måste uppmärksamma på teknikens under inte ens datorn vet vad sosialfall är,markerar med röd underskrift.)Ett barn väljer ju aldrig sina föräldrar,om missbruk o dålig ekonomi dominerar,är det barnets fel.Det har alltid funnits bättre eller sämre bemedlade.En kultur som alltid funnits i V-bottens inland,storbönder och småbönder.Vad blev samhällsindelningen sen,vi skall alla va lika,ja storbönderna dog ju ut,och deras maktutövande tog slut.Att sosialnämden går back med 21miljoner,vem skall vi skylla det på föräldrarna eller samhället.Att åtgärda dessa problem har prövats av både nazism och kommunism och annan diktatur,men ingen har lyckats.Jag tror fortfarande på samförstånd över partigränser.Eller som när jag var 15år,och en skulle förklara vad politik var,tänk dig att vi skall fylla ett badkar med vatten,ska vi ta en slang utifrån,eller bära i hinkar,eller bara vrida på vattenkranen.Vad var bästa lösningen.Problemet var att fylla badkaret.Med samförstånd skulle dom alla ha hjälps åt för att nå bästa lösning

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Bert-Rune!

      Jag har aldrig förstått hur något kan vara ”samhällets fel eller skuld”?
      Allas ansvar är lika med ingens ansvar och lika lite som man kan skylla sina egna tillkortakommanden på vädret, så kan kan inte heller lägga över skulden på något så abstrakt som samhället.

      Som förälder har jag en stor uppgift, att ta ansvar för mig själv och mitt agerande. Dessutom ska jag axla ansvaret för mina barn intill de blir myndiga och självständiga.
      Vi får en lång rad utbildningar under våra nio år i grundskola och sedan 2-4 år i gymnasium, men någon utbildning i de frågor som man ställs inför som förälder, det ser jag inte någonstans.

      De gamla nätverken grannar och släktingar emellan, har även de brutits sönder genom strukturrationaliseringarna. Den livsviktiga 3-generationskontakten har även den till största delen upphört.
      Sammantaget kanske man kan tycka att detta är ”samhällets fel”, men jag själv tycker steget är oerhört långt mellan ”fel slags samhälle” och ”samhällets fel”.

  2. Bert-Rune Wibrell

    Jag undrar har du hållit ett barn i din famn,detta är mitt kött och blod,jag gör allt för mitt barn.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Jag är så 100%-igt övertygad om att jag när som helst skulle ge mitt eget liv för att rädda något av mina barns Bert-Rune.
      Som pappa är jag bara genetisk aska, en restprodukt utan vidare biologiskt värde eller ens nytta.
      Innan ens barn är så gamla att de har större chans att överleva längre tid än jag som förälder, fanns inte den instinkten påkopplad, men så fort de började utvisa individuella särdrag, såg naturen till att slå om några switchar i min skalle, så att jag insåg att deras liv var mycket värdefullare än mitt eget. Vi är bara bärare av gener som vill lämna oss så fort som möjligt.

  3. Bert-Rune Wibrell

    Jag håller med dig,inte är det väl samhället som skall ta ansvaret,det är ju dom som röstar.Det är ju deras röster som skall höras.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Visst är det så.
      Jag tror jag minns dig Bert-Rune? För ungefär 49-50 år sedan vann du en skoltävling mellan Dikanäs och Storsele i grenen kast med liten boll! Jag kommer aldrig att glömma hur överlägsen du var i den tävlingen som avgjordes på gräsfotbollsplanen vid Storsele skola. Kommer du ihåg?

  4. Bert-Rune Wibrell

    Nu har jag läst igenom vad du menar,och det viktigaste är att jag förstår vad du har skrivit,Förstår man inte budskapet,är ju förtäljesen död.

  5. Bert -Rune Wibrell

    Göran nu börjar jag undra,ja detta har jag skrivit.men icke i denna uppdelning,kan det vara att fb styr våra publiseringar,Mvh Bert-Rune.Din jävla luring.

  6. Bert-Rune Wibrell

    Inte för att jag förstår hur du kunde kommentera innan jag hade skrivit färdigt.Men det spelar väl ingen roll.Eller tryckte jag på fel knapp.Vad jag vill säga är att,jag uppskattar dina inlägg,mitt hjärta ligger till vänster,med det inte sagt att jag inte kan kritisera deras politik.Vad roligt när folk kan skriva med humor och ironi,med vilket du har en fin balans.Vad vore dessa inlägg utan dina åsikter.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för det Bert-Rune!
      Jag tycker det är uppfriskande med blottlagda konflikter och motställda åsikter istället för mumlande bakom draperierna. Jag har full respekt för åsikter som bryter mot mina egna och det är egentligen endast genom sådana som jag ser att jag kan utveckla och byta ut tankevurporna i mina egna slutsatser. Medhållande åsikter stärker och cementerar ens uppfattning, men är föga utvecklande.
      Jag uppskattar dina och andras ståndpunkter, särskilt när de är så pass välgrundade att jag tvingas jobba själv för att kunna bemöta. Gladast blir jag när jag tvingas ge upp en gammal uppfattning och byta fot att stå på, då och endast då känner jag att jag växer som person i min omvärldstolkning.
      Jag vet att jag ibland är lite vårdslös och raljant i mötet med andra och glömmer att det är inte allom givet att vara lika robusta i sin egen självuppfattning, vilket jag ibland får ångra.
      Men jag tycker precis som du att det är skojigast när man möter någon som är trygg i sig själv nog att smascha in de bollar jag spelat för högt och har inget emot att jag därigenom kan få en och annan verbal käftsmäll. Det brukar få mig att dra på smilbanden. Tack för dina synpunkter!

  7. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    En uppskattning är således att alkoholen kostar samhället betydligt mer än vad det ger i form av arbetstillfällen och skatt.
    158 000 000 000 kronor/år (158 miljarder) är en seriös uppskattning, men det kan lika gärna röra sig om nästan 200 miljarder.
    Vad skulle inte dessa summor kunna göra för skolan?
    När den moderatledda alliansen sänkte skatterna med 100 miljarder, blev det ett ranaskri nästan i nivå med skotten i Ådalen 1932, men supen den är helig för den breda massan, så när man för den på tal, då blir det väldigt, väldigt tyst på östfronten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.