Motion till kommunfullmäktige

Motion

ställd till Vilhelmina kommunfullmäktige:

Inrättande av öppet enkätforum på kommunens hemsida

 

Bakgrund:

Från tid till annan har vi sett hur debatter i enskilda sakfrågor fastnat efter att alla sakargument börjat sina ut och kvar blir enskilda debattörers och politikers personliga åsikter i frågan.
Detta blir rätt snart utmattande och tröttsamt och ibland rent bortstötande, för de som i övrigt kan ha ett intresse av att följa eller rent av delta i den offentliga debattens olika fora.

Ett av de senaste exemplen kan vara  frågan om nyval eller icke i samband med Bergstens avhopp som s.k. politisk vilde.

Under fullmäktigeberedningsgruppens möte med föreningsrepresentanterna häromsistens, kunde vi mycket snabbt och enkelt utröna åsikterna och konsekvenserna av olika besparingsförslag genom ett enkätprogram av enklare snitt, som omedelbart sammanställde statistik över de närvarande föreningsrepresentatnernas syn på de olika frågorna.

 

Jag ser gärna att Vilhelmina kommun tar täten mot att utöka den demokratiska beslutsprocessen alltmer mot direktdemokrati, vilket på sikt skulle förenkla, förbilliga och öka engagemanget kring lokalpolitiken

Ett visserligen väldigt litet, men ändå betydelsfullt steg i den riktningen vore ifall vi implementerade en sådan öppen enkätundersökning kring utvalda frågor och låta utfallet stå transparent för alla att ta del av. Det skulle lämpligast ske under former som motverkar eller förhindrar manipulationer av resultaten. Tidningarnas webredaktioner anordnar av och till sådana, men det skulle lika gärna kunna ske under IT-avdelningens administration och så att vi lätt kunde se ifall manipulationer förekommit.

Effekten skulle dels bli ett större engagemang från väljargrupper, samtidigt som vi snabbare fick stopp på trista långa ordväxlingar laddade med personlig prestige, där sakargumenten tryter och dessutom i viss mån kunna utgöra en vägleding för oss som politiker att förstå väljarviljorna och hur de fördelas?

Yrkande:
-att fullmäktige beslutar att utreda förutsättningarna för att införa ett enkätforum för medborgarröstning i speciella frågor som KS utvalt att ställas via enkätundersökning

 

-att fullmäktige tillika ger förvaltningen i uppdrag att inkomma med förslag till hur ett sådant enkätforum skulle administreras, kontrolleras och finansieras.

 

 

Göran Jonzon (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.