Den politiska paradoxen

Politiska beslut anser jag ska vara distinkt tydliga, logiskt lättbegripliga och rättvisa.

De förändringar som drabbar enskilda medborgare, företag och organisationer bör däremot ske utan stora abrupta riktningsändringar.

När vi nu i Vilhelmina ser oss tvingade att reducera kommunens stöd till ideella föreningar inom fritids- och kulturlivet, så måste den förändringsprocessen anpassas över tiden, så att organisationerna får tid på sig, att i ordnade former finna nya vägar till att kunna fortsätta, alternativt lägga ned sådant som man inte orkar finansiera, eller där bidragsstödet utgör det enda bärande elementet.

Människan utgör en av planetens mest anpassningsbara arter och vår uppfinningsförmåga har idag möjliggjort att vi kan leva på jordens alla kontinenter. Ges vi bara tid att omställa oss, så klarar vi rent otroliga saker.

Därför anser jag, att vi som politiker måste agera med beslutsamhet i kombination med försiktighet, en paradox som dock går att förena, bara man tar besluten i tid, innan läget blivit så akut att paniken får börja styra. Snabba beslut men långsamt genomförande. Velande politiker kan här göra mer skada än nytta.

2 kommentarer

  1. Göran Jonsson

    Hej
    Göran du skriver, citat ”När vi nu i Vilhelmina ser oss tvingade att reducera kommunens stöd till ideella föreningar inom fritids- och kulturlivet” slut citat. Du går nog händelserna lite i förväg. Detta är ett besparingsförslag som ännu inte är beslutat. Vad jag förstår så finns det en beredning som jobbar med denna fråga. Mig veterligen kommer detta att tas i ett kommunfullmäktige under våren.
    Med vänlig hälsning
    Göran Jon(S)son

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Göran!
      Jag sitter med i den beredningen och arbetar på det förslag vi ska presentera för resten i kommunfullmäktige att besluta kring. Vi har alldeles nyss idag beslutat att begära förlängd beredningstid på grund av att vi ska hinna sammanställa den stora mängden synpunkter vi fått in från föreningarna gällande konsekvenserna vid olika indragningar av kommunala bidragen och verksamhetsstöden.

      Därför är det inte så troligt att det går att ta besluten i fullmäktige redan i vår som ursprungligt var planerat, utan mer sannolikt blir det till hösten som vi har ett komplett förslag ta ställning till i fulmäktige.

      Du har alldeles rätt i att ännu har inga beslut fattats och något annat har jag heller aldrig påstått.
      Parallellt pågår budgetberedningen med full kraft och energi och där är jag även djupt insyltad som ledamot i både kommunstyrelsens arbetsutskott och i själva kommunstyrelsen.
      Men har du däremot djupare insyn eller andra fakta än jag har i dessa ärenden, så är du välkommen att korrigera mig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.