Är du rasistisk eller bara fördomsfull som jag?

I morse hörde jag på bilradion om en svart diskjockey från USA som försökt hyra rum på 15 olika adresser i Stockholm, via det nätbaserade bokningssystemet RB&B för privat rumsförmedling.

I samtliga fall hade han nekats, som han uppfattade det för att hans profilbild visade att han hade avvikande hudfärg?

Jag reagerade dels på att man kallade detta rasism och dels på att det alltid i media är säljarna av varor och tjänster som analyseras, men aldrig kundernas fördomsfullhet?

Om rasbegreppet inte får användas på människor, men väl på hundar och andra djurarter, då måste ju ordet RASISM i sig innebära en kontradiktonisk motsägelse? Finns inte mänskliga raser så kan ju heller inte fördomsfullhet kallas rasism, eller hur?

Om jag var en av dessa 15 rumsuthyrare skulle jag inte reagera mot att frågaren hade annan hudfärg än jag själv, men däremot skulle varningsflaggan direkt hissas när jag läste att han var diskjockey! Jag skulle överväga möjligheten att få en hyresintäkt mot risken att hyresgästen drog med sig en livsstil som skulle kunna leda till allvarliga problem för mig. Jag tillhör de som fördomsfullt förknippar ett så osäkert och nattligt baserat jobb som ofta knutet till drogmissbruk. Hade personen dessutom s.k. dreadlocks och såg ut att tillhöra rastafarifolket, så skulle det bli tvärstopp direkt.

Att tvärsäkert koppla uthyrarnas negativa inställning till hudfärgen känns inte särskilt säkert i det aktuella fallet.

Däremot har SR gjort en undersökning med 200 tillfrågade svenska rumsuthyrare, varav hälften varit positiva till uthyrning åt färgad person och bland de som nekat kunde 25 tänka sig hyra ut till en vit person under samma tid.

Jag tycker det var ett rätt bra resultat att endast 12,5 % ac SÄLJARNA uppvisade fördomsfullhet mot svarta.

Däremot undrar jag vem av er läsare som inte någon gång uppträtt fördomsfullt som KÖPARE?

Tänk dig att du söker runt efter en bra begagnad bil av viss modell och årtal. Skulle inte du också väga in ifall säljaren såg ovårdad ut och det var ostädat i hans hem och garage, jämfört med den som var välklippt, rakad och välklädd samt såg ut att ha ordning och reda runt sig och i övrigt kunde svara direkt och precist på dina frågor, även om fordonen i sig var identiska?

I många andra sammanhang uppträder vi som köpare eller väljare även med för den delen som väldigt fördomsfulla, men utan att kallas rasister för det. Det är väl ett typiskt mänskligt drag att väga in även andra aspekter är de direkt relevanta för det val vi ställs inför.

Jag erkänner att jag bär på många fördomar, som grundats sig i erfarenheter av alldeles för få fall, för att jag ska kunna dra adekvata slutsatser utifrån matematisk statistik, och det tror jag nog att du också gör, eller hur?

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.