Varför en halvmessyr – lägg ned landstingen helt och hållet!

Jag förvånas över att inte förslaget från förre socialministern Göran Hägglund om att skrota mellannivån med svenska landsting, tydligare beaktats under framtagningen av förslaget till bildandet av en storregion Norrland?

Som jag förstått det har den finska modellen med statligt ansvar för den tunga specialistvården i form av universitetssjukhus lett till att resurser finns att även små kommuner med bara några tusen kommunmedborgare har råd med fasta läkare och egen röntgenutrustning med fast bemanning.

Min reflektion är att detta skulle ge oss mycket mindre administration och kraftigt minskade utgifter för bl.a. den politiska styrningen, samt mer verkstad för pengarna.

Jag har tidigare ställt frågan och bett om förklaring ifall jag missat någon väsentlig fakta, men mötts bara av en gravens tystnad?

Därför ställer jag ut frågan igen om det finns något fel i tanken om att helt lägga ned landstingsorgaisationen för en mer radikal och genomgripande strukturell förändring?

Finns det någon som anser sig sakkunnig och som vågar sig på att motivera frånvaron av ett sådant förslag i beredningen av storregionen?

Synpunkt 2

2 kommentarer

  1. Hans

    Bra Göran!

    Kraven på att låta staten ta över ansvaret för sjukvården hörs allt starkare! Varför använda sig av en samling odugliga landstingspolitiker på drygt tjugo ställen i landet när man kan ha en enda central styrning för sjukvården med minimal inblandning av politiker? Sjukvården är idag allt för komplicerad och kostsam för att låta ”simpla” politiker ha ansvaret. Tyvärr tycks dagens landstingspolitiker inte inse detta faktum, den egna politiska makten och partiet går före en väl fungerande sjukvård, inte undra på att politikerföraktet ökar och att medborgarna börjar få nog av landstingspolitikernas käbbel och oförmåga att få sjukvården att fungera på ett bra sätt!

    Lycka till och fortsätt jobba för att staten tar över ansvaret för sjukvården!

    Mvh, Hans

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Hans!
      Man skulle till och med kunna gå ännu längre och ifrågasätta varför vi idag ska haen regering om staten inte längre har något ansvar för nationens infrastruktur överhuvudtagen?
      Det mest logiska är väl ändå att beslut tas på samma nivå som där den minsta gemensamma nämnaren finns?
      Infrastruktur som berör alla medborgare bör då rimligen läggas under ett och samma ansvarstak?
      Att dela upp elätet, vägnätet, rälsvägsnätet på olika nasvarsbärare förefaller mig som att man smiter bort från ansvaret att hålla byråkratin i ett monopol i schack?
      Missförstå mig rätt nu.
      Jag ser stora fördelar med ett diversifierat uppdragskluster och mångfald av lösningar och ideér.
      Men när det gäller infrastruktturen måste detta underordnas behovet av övergripande strukturella beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.