Ytterligare ett steg närmare storkrig?

Sprickorna växer i demokratierna runt om i världen och med dem spänningarna i samhällena.
Nu ser det ut som populisten Trump tar hem presidentvalet i stormakten. Är det dödsryckningarna för det Amerikanska imperiet vi ser nu? Börserna rasar världen över och oron växer.
Löfvén och Wallström var snabbt ute och bockade och bugade för den nye regenten precis som man kunnat förvänta sig av dessa.
Men själv tror jag inte det är särskilt framgångsrikt att fjäska för vare sig Saudiarabiens diktator eller den nye amerikanske demagogen. Det enda som sker är att dessa inlismande politiker drar ner anseendet för nationen Sverige som helhet.

Jag skulle nu vilja se ett globalt svar på amerikanernas val och för Sveriges del ett tydligare försök till samverkan inom närområdet med våra skandivaviska och baltiska grannländer. Hela EU är i gungning och motorn Tyskland behöver få en mer stabil partner än Frankriken, nu när Storbrittannien dragit sig ur EU. Ett enat och sampelat Skandibaltikum skulle kunna bli den medpart Tyskland behöver för att ta över den roll USA spelat men håller på att tappa för världsekonomin. Görs ingenting i den riktnigen så ligger landet helt öppet för den kommunistiska kinesiska diktaturen att ta över, både som den nya ekonomiska och militära stormakten.

3 kommentarer

  1. Tarja Eliasson

    Jag börjar undra om amerikanerna saknar självbevarelsedrift när de valt Donald Trump som president. Han är ju helt oberäknelig och någon har analyserat honom som narcisist. Han är en fara för hela världen och rätt vad det är så trycker han på knappen för kärnvapenkrig. Hans engagemang för Putin skrämmer skiten ur mig. Såg en dokumentär om Putin. Han hade tänkt gå över till det privata näringslivet men då skulle det avslöjas allt det hemska han gjort vid sin tid vid makten. Slutsatsen i dokumentären var att Putin inte har något annat val än klamra sig fast vid makten så länge han lever. Putin kommer vara vid makten antingen tills han dör naturligt eller blir mördad. Han har inget annat val med tanke på allt vad han gjort. Han verkar dessutom ha fått storhetsvansinne och drömmer om ett ”Stor Ryssland”. Kan tänka mig att förutom de forna Sovjetiska republikerna som han vill återta samt de baltiska grannländerna så ligger även Finland, Sverige och Norge i farosonen för hans gigantiska planer om en stormakt. Finnarna är luttrade för de har levt med denna stormakt i öst men svenskarna är tama, lama och naiva och förstår inte vidden av faran. Att Donald Trump har sympatier och vill samarbeta med Putin gör världsläget osäkert och ett steg närmare nytt världskrig med kärnvapen och utplåning av jordens befolkning. Skrämmande! Min personliga syn på saken.

    Visserligen är både Trump och Clinton skurkaktiga men av två onda ting borde man välja det minst onda och i det här fallet hade det varit Hillary Clinton.

    Ha det bra och fortsätt skiva intressanta blogginlägg!

    Vänligen
    Tarja Eliasson

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentaar Tarja!
      Det som har skett nu i USA är så skämmigt och pinsamt.
      Trump har drivit en valkampanj som inte står diktatorerna i mellanafrikanska banarepubliker långt efter.
      Att hota att fängsla sin motkandidat och ge sig på att påverka domstolarnas sammansättning är inget vi är vana vid i en respektabel demokrati.
      Jag går så långt att jag tror det bästa vore om någon tog på sig att röja honom ur vägen, så kanske vicepresidenten kunde reda upp en del av röran han redan ställt till med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.