Fakta kring bidragen till flyktingarna

Här är Migrationsverkets hemsida och siffrorna ska vara de faktiska.

En något annorlunda bild än berättelserna om att de asylsökande får mer i ersättning än svenska fattigpensionärerna !

Fakta är alltid bra när man ska bilda sig en balanserad uppfattning om kontroversiella frågor.

16 kommentarer

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Eric !

      Exemplet som man utgår från här är extremt och anmärkningsvärt i sig.
      Men det visar tydligt hur socialistsamhällets olika bidragssystem kan utnyttjas för den som satt sig in i villkoren ordentligt och lärt sig hitta en väg som medger att man kan leva på andra helt och hållet.
      Det blottlägger hur det som var avsett att hjälpa utsatta i olika situationer, genom avsaknad av övergripande heltäckande regelverk, kan komma att utnyttjas långt utöver vad som ursprungligt varit avsikten.
      Jag har inte särskilt stor bekantskapskrets men känner likväl till ett par familjer i Vilhelmina som lärt sig utnyttja systemet på ett sätt som visar hur ett välplanerat barnafödande och taktiskt beräknande kan möjliggöra att man blir totalförsörjd via bidrag.
      När jag jobbade nere i Sösdala i skåne fanns på företaget Backer Elektrovärme Ab en ung kille som hade lärt sig alla system utantill och hade allt planlagd i sin filofax ett helt år i förväg. Han kunde flera månader i förväg säga att den och den dagen kan jag inte delta i ett möte, för då WABBAR jag !
      I inget av dessa exempel finns någon invandrad eller asylsökande inblandad.
      Således blir fokus fel om man sammankopplar systemets överutnyttjande med enbart invandrade, men det vore nog båögt att utgå från att missbruk av trygghetssystem inte alls förekommer bland flyktingar och invandrade.
      Särskilt som vi har ett tynande näringsliv, där möjligheten till egenförsörjning blir allt svårare både för infödda och invandrare.

      Motmedlet är givetvis att göra klyftan större mellan utkomsterna från bidrag versus arbete.
      Det är vad Alliansregeringen gjort och som skapat våldsam upprördhet bland både gamla och nya gråsossar.
      Sossar älskar bidrag och skatter och det är sådan politik som lett fram till exemplet från Försäkringskassan.
      Jag vet vilken väg jag vill leda in politiken på och det handlar inte om mer bidrag utan mer företagande och enklare och mer lönsamt för den som vill försöka skapa sin egen försörjning.
      Och det utan att göra skillnad på etnicitet, religion, kön, ålder, politisk åsikt eller någon annan parameter.
      Hjälp mig stödja sådan politik så kommer vi att dra åt samma håll!

  1. Ewa Larsson

    Hej!
    Jag måste bara få ställa frågor för att få ytterliggare nyans till resonemanget om ”bidrag”.

    Kostar barn något? Mat, barn som växer behöver äta och byta storlek på kläderna eller hur?
    Den här ”gratis skolan” som vi så fint talar om-är det helt med sanningen överenstämmande?

    Barnbidrag utgår oavsett inkomst till alla föräldrar och då tycker jag inte att det är något som ska pekas ut speciellt för vissa grupper, vissa kan spara hela beloppet medans vissa måste använda varenda krona till just sina barn.

    Underhållsbidraget/stödet räknas utifrån vad ett barn kostar, om jag inte missminner mig, och ska räknas med motsvarande summa från den förälder som får ”bidraget”. Som sagt, jag har en mycket bestämd känsla av att barn kostar! Dessutom har det inte uppräknats speciellt generöst genom tiderna.

    Sällan ser man uträkningar på totala kostnader, utan det verkar vara inkomsterna som gäller.
    Inte sällan upplever jag att vi ska se alla människor som potentiella ”bidragsfuskare” och visst finns det, MEN det finns en stor ”inlåsningseffekt” för de som inte uppbär en vanlig arbetsinkomst och då kan vi titta inte minst, på framtida effekter, ex. pensioner, sjukskrivningspeng osv.

    Att folk kan planera in VAB dagar och meddela dem i förväg ser jag som ett friskhetstecken. Det innebär att ex. förskolan har planerat in ”utbildningsdagar” eller andra dagar till nytta för personalen och det är himla bra att få veta, även för ”chefer” eller andra som berörs av att parnen inte har tillsyn och/eller att förälder måste vara hemma och ta hand om de små.

    Ingen som måste leva under dessa ”inkomstförhållanden” ska behöva synas i sömmarna mer än en som kan planera sin ”sparande/inkomst” baserad på andra system i samhället.
    Det har alltid sett som ”fult” att diskutera andras arbetsinkomster/löner, att fråga vad folk tjänar. Men diskutera ”bidrag” tycks vara helt legalt och mytspridningen är enorm. Räkna kan man göra på många olika vis, men räknar man plus måste man också räkna minus.

    Jag blir aningen upprörd över hur enkelt det går att diskutera saker, utifrån ett enda sammanhang och system som byggds upp i vårt land.
    ”Staten” ger med en hand och tar igen med den andra och det finns olika gradtal av räknesätten, beroende på vart man bor i landet också.

    Fakta är som det sagt tidigare mycket bra att ha, men då gäller det att ta in all fakta och skillnaderna på folk och folk, ja den tål att synas också. Tragiskt att, oavsett vem det gäller, som ligger på lägsta nivåerna, så ska det vara mer legalt att trampas ytterligare på.

    Det som senast diskuterats, utan att verifieras och nyanserats, i sitt verkliga sammanhang är sjukskrivningstalen i vårt fantastiska Sverige!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ewa !

      Ja det stämmer ju givetvis i det mesta, men jag tolkar ditt förslag om att planera i förväg vilka dagar på året det passar att ens barn blir sjuka som ett skämt, vilket jag tror mig känna dig tillräckligt för att förstå.

      Skillnaden mellan vad egna barn kostar är att dessa har men själv skapat och har därför ett odiskutabelt personligt ansvar för att försörja, medan bidragstagare i alla former tillskapas över våra huvuden och över vilket vi inte kan plnera vår egen ekonomi, då ju statsmakten höjer skatteuttaget som det passar.

      Det är väl en avsevärd skillnad, eller hur ?

      I övrigt delar jag dina synpunkter.

  2. Eric Axelsson (SD)

    Hej Göran

    Ja visst är det så att bidragssmusslare finns och kan räkna ut hur man kommer igenom maskhål i vårt svenska bidrag system, det finns svenskar också som lägger tid på sånt..
    Jag är arbetsmänniska MEN jag går på en skämtsam arbetslöshet ersättning då jag är i skrivande stund som gör att jag knappt råd att leva på de små kronorna som finns kvar då räkningarna är betalade. Allt har med prioriteringar och göra.
    Det är otroligt många fler som sitter i samma sits som jag,
    Men jag vet också vad jag har rätt att söka fler bidrag som socialbidrag men de undviker jag helst om man vet hur tjorvig den processen är.

    Men jag reagerade på hur denna sida delas flitigt å får som en att de är nästan som de svälter ihjäl i vårt land stämpel. Man är otroligt otydlig med vad de har rätt enligt svensk lagstiftning att få för bidrag.
    Men en bra sida för att kunna räkna ut själv på så kan jag delge denna sida.

    http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikdatabas/ekonomisktbistand

    (OBS viktigt om man skall använda den att kryssa i exklusive introduktionsersättning för att få en vettig jämförelse med den infödda befolkningen)

    Eljest får du ha en fortsatt trevlig dag Göran !

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Eric !

      Så länge skolans överordnade inom politiken anser det fult att ens försöka styra utbildningarna mot sådana yrken och verksamheter som samhällsutvecklingen har behov utav, så kommer elevernas egna val att för det mesta styra mot den lättaste vägens utbildningsalternativ.
      Jag anser att det vore bra att styra över mer reurser från grundforskning till riktad forskning med praktisk tillämpbarhet.
      Samtidigt borde vi sätta upp ett mål för skolans utbildning att minst 10% av alla 30-åringar skulle bli egna företagare.
      Då skulle övriga 90% ha mycket större möjlighet att finna utkomster som anställda.
      Nu upplever jag att utbildningsmålen är diffusa och att den politiska målbilden enbart inriktar sig på att alla ska bli anställda, men vem och vilka som ska bli arbetsgivare vil ingen tala om.
      Lösningen på många olika samhällsproblem är just att få igång egenförsörjningar och företagandet.

      • Eric Axelsson (SD)

        Jo visst är det så !

        Jag har varit väldigt sugen i några år att starta eget men med tanke på hur dagens arbetsmarknad ser ut idag så kväver den mångt och mycket. De äldre och större etablerade företagen kväver småföretagen sakta men säkert.
        Har du inte som ny företagare något *unikt * att erbjuda så är det bara en tidsfråga innan du är borta från marknaden.
        Konkurrentens är nog den som är värst att skapa kundkrets.
        I dagens läge med internets vidunderliga skepnad på handel från en litet minneskort till ett komplett fordon kväver de lokala företagen på grund av att det är billigare att köpa varor på nätet än gå på plassen och handla de man söker.

        Men jag beundrar verkligen nya företagare på deras mod och uthållighet att gå mot målet att lyckas dessa människor växer verkligen inte på träd!

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Som lokal handlare gäller det att inte fastna i klorna på grossisterna.
          Man måste själv skaffa fram ett menageri av olika leverantörer, annars hamnar man i underläge där grossisten tar på sig ansvaret över vilket varusortiment man som detaljist ska saluföra och prissättingen blir då ofta flerdubbelt mot vad man betalar via postorder eller i de större butikerna i stan.
          Men företagande finns i många andra former än att köpa och sölja varor.
          Produktförädling och tjänsteföretag är bara två stora grupper bland andra.
          Turist- service- och kultur-företag är andra sektorer man kan växa in i.
          Hälsa och friskvård är vad mina båda barn har som grund för sina respektive företag.
          Min svärson har startat en arboristverksamhet och driver det i form av ett bolag.
          Det man inte lärde sig i skolan har man sedan hela livet på sig att ta igen.

  3. Ewa Larsson

    Men Eric Axelsson, vad svammel du i eller om??
    Om du som infödd svensk har svårt att hitta och förstå blanketter och rättigheter i systemet, hur i hela friden ska då en utrikesfödd, som inte ens förstår språket, hitta och förstå??
    Har du rätt till socialbidrag för att du har så dålig ”stämpling” för att överleva, så tror jag inte att det är mer tjorvigt för dig än för någon annan att söka det. Självklart prioritera den som har lite om guld i fickan, men när det inte finns mer att prioritera bort vad gör man då?

    En person som kommer hit eller en som födds bakom ortsnamnsskylten har ungefär samma förutsättningar till miniinkomst, skillnaden är att en inföding i regel inte har problem med systemet att tillskansa sig medlen.
    Jag har otroligt svårt att förstå vad du grundar dina ord på?
    Jag hoppas inte att du tillhör skaran av folk som misstänker alla vara fuskare som sitter fast i olika system ex. FK, AF eller för den som haft turen att kvala in i A-kassan?
    ”Vi” gör vad vi kan för att styra folk runt i systemen många gånger, utan att skicka med förutsättningar eller andra möjligheter för folk att komma ur och vidare och det gäller oavsett födelseort.

    Göran: Jag skämtar inte när det gäller att ta hand om barnen. VAB innebär inte bara att barnet måste vara sjuk.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Menar du att VAB är en ny form av semester ?
      Jag trodde att det stod för Vård Av Barn och tillskapades för att man skulle kunna vara hemma när ens barn blev sjukt ?
      På Försäkringskassans hemsida hittar jag då följande definition av begreppet:
      ”VAB (vård av barn) är när du stannar hemma från arbetet eller avstår från att söka arbete för att ta hand om ett sjukt barn. Tillfällig föräldrapenning är den ersättning du får när du vabbar.”

      Har du säkrare information ?

  4. Ewa Larsson

    Tillfällig vård av barn handlar inte om någon semester och det är precis som det står på FK:s hemsida, men slarvigt så måste det ibland tas ut ”VAB” eller annan ersättning för barnet, som systemet tillåter när ex. inte förskolan är öppen och föräldrarna inte har tillgång till annan som kan ta hand om barnet/barnen. Det är helt i sin ordning och har funnits i rätt många år och eftersom jag har rätt gamla barn så…
    Över tid har man kanske valt att byta namn på den s.k ledigheten, men likväl är det en rättighet i systemet och kan nyttjas av alla med mindre barn.

    Det är helt ok. att förskolor och andra inrättningar som ska handha våra barn kan stänga en vardag för ex. utbildning, eller hur? Och det är också ok att jag som ensamförsörjare har rätt att själv då inneha en inkomst, även om det är ett inarbetat ”bidrag”, eller hur?
    Dessutom kan det vara skillnaden som avgör hur jag ska kunna prioritera i mina inkomster för att få livet att snurra och slippa ligga samhället till last på annat vis?

    Det finns nog inte speciellt många människor, som inte vill kunna ha ett vanligt avlönat jobb och diskutionen handlade väl om hur människor ska kunna hålla näsan ovan ytan eller hur?

    Även de som kommer till vårt land har för avsikt att förörja sig själv, likväl som vi åker till andra ländr för att försörja oss, eller hur? Norge ligger väl närmast till hands och jag har svårt att tänka mig att någon åker dit för att utnyttja systemet eller tro att de skulle bli rika på de system som finns även där.

    Så för att återgå till själva planeringen av ”VAB” enl ditt exempel, så är det skitbra att det finns den informationen att tillgå redan på ett tidigt skede ex. i tillverkningsindustrin eller på andra arbetsplatser, för att kunna ordna med annan personal eller lägga om en produktion.

    Vad jag upprör mig över i hela detta är den ofantliga okunskap som finns när det gäller just ekonomiska ersättningar och från vilka system de tillhandahålls för den som är i absolut behov. Vi har väldigt lätt att snabbt göra gruppindelningar och på så vis skapa ett klassamhälle. Idag ser det annorlunda ut mot för ex. 30 år sedan, men grunderna finns fortfarande för att vissa grupper snabbt ska stämplas in i ”fuskarkategorin” eller andra ”lägre stående” klasser i synnerhet ekonomiska klassindelningar.
    Jag skulle vilja påstå att den som kan fuska sig igenom bidragssystemen måste vara otroligt pålästa och slipade. Alla instanser/myndigheter kollas mot varandra så några extra tilldelade bidrag beroende på vem du är, det har jag svårt att se.

    Har du inte ”jobbat ihop” till en högre ersättning, oavsett vem du är eller hur länge du varit i landet, så lär det ligga på gränsen till vad man kan anse vara skäligt för att kunna anses vara självförsörjande.

  5. mexan

    ”FAKTA: Så mycket bidrag får invandraren
    En nyanländ invandrarkvinna med tre barn (12, 13 och 14 år gamla) som bor i en hyresrätt på 85 kvm och har 7 000 kr i hyra får följande bidrag varje månad:

    6 776 kr i etableringsersättning
    3 000 kr i etableringstillägg
    3 754 kr i barnbidrag
    3 819 kr i underhållsstöd
    4 900 kr i bostadsbidrag

    = 22 249 kr per månad skattefritt.”
    http://www.8dagar.com/2013/08/invandringens-pris-enligt.html

    ”För 1200 kronor per barn ska allt göras. Pratas pengar i tid ska varje lagning ta 20 minuter, baserat på finansieringen från Landstinget Dalarna. Enligt Agnieszka Trentowska uppstår svårigheterna redan i kassan på grund av kommunikationsproblem. Många känner inte till rutiner kring tandborstning, en tolk ska närvara och tandproblemen kan vara stora. Mycket tid går åt förhandsprövningar för att avgöra vad som ska göras.
    – En behandling som ska ta 20 minuter tar över en timme. Det får vi inte betalt får.”

    ***
    ***Tyvärr är alla länkar döda till denna nyhet

    Men efter mycket omå men hittar jag en!
    http://www.dalademokraten.se/dalarna/borlange/jag-vill-att-personalen-blir-sedd-for-det-de-gor

    ”De som står i kö kan inte få någon tid, säger hon.
    Hon tycker att det är ett totalt misslyckande med integrationen och att man måste prata om den här frågan.
    – Jag är inte alls förvånad över att det blir främlingsfientlighet, säger Katarina Gustavsson.
    Katarina Gustavsson ska skriva en interpellation om frågan i Tandvårdsnämnden.
    Agnieszka Trentowska vill att verksamheten ska fungera och att personalen ska kunna planera.

    Hon skulle önska att det fanns lite längre framförhållning och en dialog.
    Att det kanske kunde bli mer personal eller att de hela tiden inte ska behöva anpassa sig och förändra.
    – De som valde Jakobsgårdarna för tio år sedan har samma rätt att får en tid, säger hon.
    – Jag vill att min personal blir sedd för det de gör, säger Agnieszka Trentowska.”

    En länk som ”lever” är ändå denna..
    http://www.dalademokraten.se/dalarna/borlange/nu-kan-jag-kora-mamma-och-handla

    60 Somalier får körkort

    fast då handlar det om något annat, något man VILL att man ska få ta del av
    På lördagseftermiddagen var det avslutning för 300 somalier som under våren gått ABF:s studiecirklar under våren. Av dessa har 60 muslimska somalier tagit körkort. Muna Abdi Sheik Ali, 23 år, är en av dessa som tagit körkort.

    – Nu kan jag hjälpa mamma när hon ska handla, sade hon till dalademokratern.se.

  6. mexan

    @ Eva
    ”Den tillfälliga föräldrapenningen ger dig ersättning när du behöver avstå från att arbeta för att vårda ett sjukt barn som är under 12 år. Man kan också få ersättning när den som brukar ta hand om barnet är sjuk. Det är också så att speciella regler gäller för barn som är yngre än 240 dagar. Föräldrapenning för vård av barn kan ges till annan än föräldern.”

    http://www.foraldraledighet.se/foraldraledighet-regler/vard-av-barn-vab

    ******
    *************
    ”I februari sprängde ansökningarna om tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn 400.000-gränsen. Trots rekordnivåer och skrotat vab-intyg har Försäkringskassan inte utvidgat kontrollen av vabbande föräldrar, och i sommar blir det inga slumpvisa kontroller alls.”

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/vab-rekord-nar-intyget-forsvann/

    Eva, ser DU några incitament för det ena eller andra?

    Jag är fd småbarnsmor då mina barn nu är 27 och 30…
    men jag har otaliga exempel på folk som var hemma och nyttjade barns ålder -för egen del och vabbade under den tiden. När människor betalar hög skatt så funkar en del på ett sätt där de bara tycker att de tar ut det de betalat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.