Nästa art efter människan

Har du hört talas om Neurogrid ?

Det är nog inte frågan om utan när vi lyckats återskapa mänskliga hjärnans funktionssätt med kiselprocessorer.

Redan nu har man lyckats styra ersättningslemmar med de nervsignaler som hjärnan sänder ut via lillhjärnan och vidare ut genom motoriska nervsystemet. Nästa steg blir att förbättra våra biologiska brister med teknologi. Biologi och teknologi växer samman till biotec och gränsen suddas succesivt ut mellan människa och maskin.

När vi lyckats skapa robotar som kan kopiera sig själva, har vi vunnit mycket och människan slipper därmed ta de riskablaste momenten som bombdesarmeringar, rymd- och djuphavs-arbete. Men förr eller senare kommer vi till en nivå där robotarna får medvetande. Vi får då mycket svårt att skilja mellan rättigheterna för en människa och de för en robot. Troligen kommer även robotarna då att ifrågasätta sådana gränser och när de upptäcker att de på alla väsentliga plan är oss överlägsna, kan de ju välja att klippa banden eller åtminstone kräva medbestämmande.

Medbestämmande blir ju svårt enligt demokratiska spelregler, då robotar snabbt kan masskopiera sig och därmed säkra röstetalsövertag i alla viktiga frågor. Åtminstone enligt demokratiska spelreglerna.

 

Själv skule jag vilja förbättra mina sinnen med superhörsel, superluktsinne och infraröd syn på ena eller ett tredje öga, samt sonar så att jag kan se igenom motorblock och väggar. Bara till att börja med.

Skulle jag bli med om en olycka så att jag bleve förlamad, så vore det ju inte alls motbjudande om man kunde byta ut alla lemmar mot konstrgjorda dito. De vore ju dessutom säkrade mot cancer och infektioner som en liten extra bonus.

Det skulle vara spännande att få komma tillbaks till livet om sisådär 200 år och se hur man då har utvecklat sociala regelverket, för att kunna hantera all ny teknologi.

Jag misstänker att man fått ett betydligt mer totalitärt system än vår nuvarande demokrati.

Kanske Aristokratin då återvunnit en framskjuten plats i som samhällsstyrning ?

Det blir nog inte särskilt eftertraktat att vara politiker då (heller) !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.