Nu går det inte längre att sopa under mattan !

Det brukar heta ”En svensk man” när media ska rapportera om när en utlandsfödd som fått svenskt medborgarkap begår brott.

Sker det innan denne fått medborgarskap så ändras det till ”En utlandsfödd person med svenskt uppehållstillstånd”….

I och för sig inget sakligt fel i det, men omständigheterna är ju ofta betydligt mer omfattande än att kunna inrymmas i en så stympad nyhetsrapportering.

Efter det att jag börjat se nyheterna på CNN, BBC och Al Jazeera, har jag insett hur rädda och osäkra svenska mediarapportörer är i jämförelse.

Nu tvingas man dock även här rapportera att SÄPO identifierat ca 130 ”svenskar” som använder Sverige som utgångspunkt för anfall i andra länder, både i Islamska statens , Al quaida:s och Boko Harman´s namn.

130 unga män som flörtat med vår välvilja att hjälpa de som flyr och söker skydd här och som vi med skattemedel och goda viljor hjälpt att kunna börja ett nytt liv. Men hur utnyttjas denna välvilja ?

Vill de åka, så släpp iväg dem, men stäng sedan gränsen för återinträde i både det svenska och andra europeiska nationers samhällsskydd !

Punkt !

6 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Men visst är det väl som så att väldigt många av dessa är ”andra” generationens invandrare, hur hade du då tänkt stänga gränsen för dom…..är dom inte ”riktiga” svenskar?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth !
      Det måste givetvis bli lika påföljder för alla som på eget bevåg beger sig ut i krig, men för de som sökt och fått asyl måste dessutom medborgarskap och uppehållstillstånden kunna återkallas.
      Vill de tillbaks och kriga, så ska det vara oneway-travel, tycker jag !
      Vad är ditt recept ?

      • Kenneth Hellberg

        Där håller jag med dig till viss del, men var drar man gränsen….är man ”säker” om man bott och haft svenskt medborgarskap i 20 år, 30 år 40 år? Hur gör vi med de Svenskar som åkt i väg och krigar i Ukraina….? Jag anser att det ska vara olagligt att åka iväg och kriga i andra länder om det inte sker via FN eller på annat sätt anknutet till Svensk insats, straffet för detta borde bli fängelse.

  2. ronny thellbro

    Det jag funderar över är om man enligt folkrätten kan pröva personer som deltar i krig och våldsaktiviteter. Jag vill minnas att Jackie Arklöv prövades enligt folkrätten för delaktighet i folkmord i någon av de afrikanska staterna under sent 90-tal. Vi har ju också en historisk parallell till legosoldatlivet. Ett stort antal svenskar stred på finska sidan under 2:a världskriget. Gjorde de en handling som borde fördömas i ljuset av vad vi anser idag? Den parallellen drar jag närmast med hänvisning till de ynglingar som åkte till Ukraina för att strida mot separatisterna eller ryssarna om man så vill. Jag vill minnas att det var kampen mot det proryska som engagerade dessa svenskar.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny !
      Nog borde vi ha en lag som förhindrar personer med svenskt medlemskap att utan riksdagens godkännande självmant agera soldater.
      Att dräpa är ingen personlig rättighet enlig folkrätten eller någon annan rätt heller (förutom sharialagarna).
      Ska mördande ske så är det väl ett rimligt minimikrav att det är saktionerat av nationalstaten.
      Allt annat tycker jag ska betraktas kriminellt och dömas civilrättsligt.
      Sedan finns det ju enligt somliga ytterligare en domarnivå efter döden, men jag tycker den domaren tenderar att vara väldigt snabb till att förlåta vad som helst !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.