Om det finns en storebror – skyll allt på honom!

Jag ser att ytterligare ett litet företag i Vilhelmina nu begärts i konkurs. Det var dock väntat, men naturligtvis beklagligt och tyvärr drabbar det vid konkurser andra oskyldiga såsom leverantörer och borgenärer.

De glöms ofta bort, trots att den enes konkurs inte sällan leder till att andra som kämpat tappert, dras med i fallet.

Nu finns det dem som anser att skulden för Stenmans ska belasta ICA Tallens ägare och driftansvariga. Jag har mycket svårt att förstå det?

Det finns ett amerikanskt uttryck: ”blaimthrowers”, (översatt till ”skuldkastare”) och som jag tycker är rätt användbart i många sammanhang, där ansvaret för den egna situationen bekvämt lastas över på någon annan. Det gäller allt ifrån när vuxna människor skuldbelägger sina föräldrar för deras egna tillkortakommanden, till att som här skylla den enes konkurs på den andres framgång.

Företaget ICA Tallen har uppenbarligen hittills lyckats ta både strategiska och taktiska beslut, som lett till framgång och det utan att skattebetalarna behövt bidra med stöd ur vår skrala kommunkassa.

Generellt tycker jag att för lite beröm ges till dem som lyckas överleva som företagare på den begränsade lilla marknad som vårt lokalsamhälle utgör.

Frånsett den lilla festen på Hotellet varje år, där ”årets företagare” hyllas, förekommer det en hel del avund och nedlåtande attityder däremellan, vilket gör mig illa berörd.

Jag tycker vi ska se dessa kämpar som skapat en grund för både egen utkomst, trygga anställingar åt andra och därutöver en fungerande samhällsservice, som hjältar istället.

Kunder röstar med fötterna och plånboken och till skillnad från konkursande verksamheter, så drar dessa framgångsrika affärsledare inte heller ned några av de övriga företagen över ruinens rand, utan tvärtom ger de pålitliga betalningar åt alla sina leverantörer.

Är inte det värt mer respekt än klander?

6 kommentarer

  1. Andreas Wahl

    Skulle detta vara ett tillfälle där snålheten kontra troheten bedrar allt annat?
    Förmodligen inte, det handlar om en alltmer dynamisk marknad där det
    gäller att leverera när det levereras skall.
    Förmodligen finns det ingen lokal aktör som har musklerna till det…
    Tänk på detta Vilhelminabor, vi har alla vår plats på näringsstegen,
    köp er limpa hos de stora tills vidare, andas sen lugnt och knalla upp på allas vår stolthet
    Stenmans och vrålfika innan hemfärden.
    Vore inte det i nuvarande situation det mest förnuftiga vid en levande bygd?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Andreas!
      En svag affärsidé har alltid sämre bärkraft än en bredare och robustrare sådan.
      Om jag bestämmer mig för att starta en firma som designar olika böjar på ögonfransar här i Vilhelmina, så lär jag få kämpa betydligt hårdare än om jagdessutom erbjuder nyckelkopiering, hundrastning, sömnad av brudklänningar och brunnsborrning i kombination.

      Företag som drivs i ända fram till konkurs vittnar om bristande omdöme eller bristande ansvarskänsla för alla de vars fordringar man därigenom lämnar obetalda. Se bara hur konkurser inom byggnadsbranschen saboterar för lokala byggnadsfirmor som blir utan betalning för utfört arbete och inköpt materiel. Att omhulda misslyckade företagssatsningar är detsamma som att gilla när seriösa företagare blir utan ersättning.

      När en anställd drabbas av att arbetsgivaren går i konkurs, träder trygghetsrådet in och betalar innestående löner.
      Men för de företag vars fordringar inte är prioriterade (som konkursförvaltarens, skattemyndighetens och bankernas), finns inga trygghetssytem, utan många är de som själva drivits i konkurs av oseriösa företagare som inte fullgör sina betalningsplikter.

  2. Ann-Sofie Gavelin

    Hej Göran,

    Oh vad jag skulle vilja veta varför företag, som har ett ansikte utåt egentligen kan bestå av flera företag? Och som nu, när ett av företagen går i konkurs, så förväxlas det med ansiktet utåt, t o m av tidningarna, och det blir ramaskri? Man har ju sett och hört om sådant hur länge som helst nu. För mig känns det som att gardera med kryss i en tipskupong.
    Måste det vara så nu för tiden? Är de stora företagen, som regel, också uppbyggda så? Förr hette det ju olika sektioner. Har de gjorts om till företag? Är det av skattetekniska skäl tro?

    Våra företagare, men även många andra klagar nu på att kommunen inte ställer upp och stödjer våra företag tillräckligt.
    Hur kan en kommun stödja våra små företag så att det blir betydande för företagens fortlevnad? Kan det göras så att kommunen då ev. kan tillgodogöra sig något ur företagens intäkt?
    Jo du vet, jag leker med tanken att hela Vilhelmina är ett stort företag.

    Jag tycker att vi tänker lite fel, men vet inte hur. Och inte varför.
    När vi 12 i KACV-Vilhelminagruppen en gång tänkte måla en bild var till en almanack, så sökte vi stöd av Vilhelmina kommun. De erbjöd sig, att om vi först tryckte upp almanackorna och kom upp med dem, så skulle kommunen köpa så många att det täckte tryckkostnaden. Jag tyckte att det var väldigt generöst, men alla tyckte inte det. Jag sa, tryckaren har ju 30 dagars kredit och hinner vi inte få betalt av kommun för dem vi levererar, inom de 30 dagarna, så kan vi ju ta ett banklån några dagar. Från den dagen blev vi bara 3 i gruppen. Från den dagen började jag fundera på hur vi tänker. Vill vi ha men inte ge? Då blir det ju inget hjul som rullar.

    Hoppas att du har några kluriga men riktiga svar åt mig.
    Happy Lucia
    Ann-Sofie

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ann-Sofie!
      Det är väl naturligt att om två företagare samsas i samma hus och den ene hyr en del av den andres lokal, så skiljer man helt på de olika affärsverksamheterna redovisningsmässigt, även i de fall ägarna är närstående eller liknande.
      Samtidigt kan det ju vara en säkerhetsåtgärd ifall en verksamhet har sämre bärkraft än den andra, så riskerar man inte dominoeffekt inom huset så att säga, även om båda verksamheterna har en och samma ägare.

      Det du skriver om obenägenheten att själv stå för risken, känner jag igen.
      Jag går så långt att jag påstår att det är fundamentalt för att lyckas slå igenom som egen företagare att man går in med personlig borgen för åtminstone en stor del av företagsidén.
      Att låna resten på bank eller att återfår en del via bidrag försämrar då inte graden av ansträngning på samma sätt som om det handlar om att förvalta annans risktagande utan personliga konsekvenser för en själv ifall man inte lyckas.

  3. Johnny Holmgren

    Att driva ett företag så långt att det tvingas till kk är smärtsamt och innebär oftast personligt lidande både ekonomiskt och psykiskt. Oftast beror det på svag ledning eller aningslöshet i kombination. Vad som borde finnas tillgång till är kunniga styrelseledamöter som kan vara med och axla ansvaret i företagets utveckling och främst i nystartade företag. I inlandet ,som lider brist på företag som kan skapa arbetstillfällen , borde det finnas en pool med kunniga , erfarna personer, som kan ingå i styrelsen för nystartade företag och ha som huvuduppgift att följa hur affärsidén utvecklas och ekonomistyrningen fungerar. På ett tidigt stadie kan en sådan person larma företagaren om vilka åtgärder som måste göras för att undvika att hamna i obestånd eller kk. Revisorer och revisionsbyråer har inte fullt ut samma möjligheter att agera som en styrelseledamot har.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Johnny!
      Jag håller fullständigt med dig om detta!
      Hur många gånger har vi inte sett hur företagare som är helt frälsta på sin egen affärside inte förmår slå stopp eller ändra kurs innan egna kapitalet är förbrukat?
      Det är som att man hoppas att ”det nog kommer att lösa sig av sig självt”, bara man jobbar hårdare och längre.
      En ide som inte bär kan lätt bli en tragedi för företagaren, men även förödande för fordringsägare och ev. borgenärer som drabbas lika illa som om de blivit direkt bestulna.
      En stöld går ju att försäkra sig mot, men jag har aldrig hört att man kan försäkra sig mot leverantörsförlusterna?
      I mångt och mycket påminner det om bönder som upptäcks ha misskött sina djur, där varje ny dag gör det en liten smula värre än föregående och djurhållaren inte förmår att sätta stopp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.