Storleken styr lönenivån

I en bred undersökning som Ohio University har genomfört, visar det sig att anställdas längd utgör en mycket större grund för diskriminering än frågan om man är man eller kvinna.

Lön efter längdOm du är 185cm lång (hög) så tjänar du i snitt 20% mer än om du är 175 cm!

Det kan väl knappast vara så att längre personer är smartare eller nyttigare och dessutom vet vi att långa lever kortare och är oftare sjuka, så enda rimliga förklaringen är – diskriminering.

Men detta hör vi aldrig något om, då det drunknar i genusdebatterna.

Läs mer

Motsvarande undersökning i Australien pekar åt samma håll

En kommentar

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Att den anst’lldes storlek kan påverka lönesättningen är knappast något nytt. Jag minns en berättelse från skogskojans dunkel, som min far en gång omtalade.
    Det var dags för nytt ackord för huggarlaget och skogsbolagets representant kom finklädd ut i skogen. Han var från trakten men var på grund av sin klena konstitution absolut inget ämne för skogshugging, än mindre brossling eller hästkörslor. Han kallades av huggarna något nedlätande för ”pillerbergqvist”. Ordet piller associerade näpperligen till tabletter, utan snarare till hans rörelsemönster, vilket ibland liknades till en insekts kravlande, när han skulle ta sig fram i lössnön. Hans lemmar såg ut att ”pillra”, menade man.

    Nåväl, vid bordet satt även en någon påstruken och storväxt man som ingick i huggarlagen, men var rätt fåordig. Han kallades för ”Storfredrik” och hade exeptionellt stora arbetarnävar. När bolagsrepresentanten kommit överens med huggarbasen om nya ackordpriset och gjorde sig beredd att fly fältet, där han inte kände sig riktigt hemtam, grep så Storfredrik tag i hans skjortbröst och drog honom till sig över det enkelt tillhuggna bordet.
    ”- Nu ska du veta det, att jag ska ha dubbelt så mycket som de andra! Och nu opponerar du dig, om du törs!”
    Det var hans sätt att uttrycka sin önskan om bättre villkor. HHistorien förtäljer inte fortsättningen, men det är måhända så att löneskillnaderna som redovisats i dessa undersökningar kan ha något med ren fruktan att göra?
    -Fast i så fall skulle ju kvinnorna ha högre lön än männen rent generellt, så den teorin faller nog på sin orimlighet? För vem fruktar inte en uppretad kvinna mer än vilken slagskämpe som helst, menar jag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.