Nyval är bara proportionslöst dagdrömmeri

Då det ibland kan vara trögt att utan dröjsmål få in en replik som svar på Strelings blogg, väljer jag att lägga ut mitt svar även här, för att inte replikskiftet ska kunna fördröjas och utsagor stå oemotsagda någon längre tid:

 

Eftersom jag apostroferas ett antal gånger, ser jag mig nästan tvungen att gå i svaromål i några specifika frågor.
Om lite drygt 2 år stundar nästa ordinarie val. Min förhoppning är att vi då kan se en annan mandatfördelning, där huvudparten av mandaten hamnar inom Alliansens kärna, eller åtminstone på ett sätt som utgör tillräckligt stadigt underlag, för att vi ska kunna ställa upp ett trovärdigt alternativ.
 
Det lag som nu skulle utgöra alternativet skulle behöva bygga på total enighet inom 5 olika oppositionspartier, där PA genom Åsa Össbo uppenbarligen valt att under hela samverkansfasen 2015 likt SD på riksplanet profilera sig som det enda oppositionsalternativet och drar därigenom partipolitisk fördel av att alla vi andra offrar oss en smula, för att guida en bred samförståndskompromiss genom fullmäktige.. Vi har dessutom ett ”track-rekord” från (M) som vittnar om egensinnigt röstande i fullmäktige och till råga på detta en SD-ledamot som fortfarande tror sig kunna utgöra en vågmästare i den nya parlamentariska situationen. Den som inbillar sig kunna genomföra en stadig alternativ politik under dessa grunder vittnar om särdeles svag verklighetsuppfattning.
 
Du vill nu ge sken av att PA hela tiden varit beredda att gå samman med Alliansen, men det praktiska agerandet i KS och fullmäktige har varit något helt annat.
I alltför många omröstningar har utfallet efter noggrannt debatterade kompromisser varit ALLA mot EN och denna EN har då varit PA:s ledamot Åsa Össbo respektive PA:s ledamöter.Den förespeglade beredvilligheten att komma borgerliga politiken till mötes, klingar därför för mig väldigt falskt.
 
Min förhoppning är att vi efter valet 2018 kan se en mandatfördelning i stil med 6-7 KD-mandat och att Centern minst bibehåller eller helst utökar sitt väljarförtroende, då ska du få se ett reellt alternativ till vänsterblocket.
Jag sticker inte under stol med att KD idag står närmare Centern än PA och SD.
Med en stabil mandatbas i stil med 12-14 mandat kan vi däremot hålla dörren öppen för både ett återuppväckt Fp eller (L) liksom SD och PA, men idag kan jag inte se en tydlig laguppställning inom en fragmenterad opposition.
 
Att bekosta ett nyval mitt under den 4-års period där vi har att brottas med den största reforminsatsen kommunen haft att genomleva på mycket lång tid, vore oansvarigt enligt min och mina allianskollegors bestämda uppfattningar. Vi kommer att tillsätta en ny person att fylla tomrummet efter Bergsten och vi kommer att göra detta i samförstånd eller genom omröstningar, men det är inget stort tomrum som måste fyllas, då Bergsten aldrig fått möjligheten att agera vågmästare och därför inte haft större inflytande på politiken än någon annan ledamot.Viktigare än att drunkna i partipolitiskt kattrakande, är att den nya ledamoten i KS och KSau har erfarenhet och samverkansförmåga, samt ett fritt tänkande och förmåga att argumentera i sakfrågorna. Du ska se att vi kommer att lyckas genomföra även detta inom ramen för den nya politiska kultur vi tillsammans mejslat fram och göra detta utan pekpinnar från PA:s Tommy Streling. 

Dessutom är jag väldigt mån om att vi även efter valet 2018 ska slippa det trista blockdominerade maktbaserade uttrycket, utan  kan fortsätta den progressiva samverkan kring sakpolitiken som vi har 2 år på oss att utveckla till fulländning. Detta oaktat vilka som på papperet fått det största förtroendet. Men det kräver mognad av alla som vill vara delaktiga i detta nya paradigm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.