Skogsromantikerna missar hela historien bakom

Att lära sig skogsmarkens ekologi är inget för enstaka kvällskurser eller indoktrinära pamflettartiklar. Aningslösa skogsromantiker ger inget större bidrag till en saklig debatt om uthålligt brukande av vår största gröna näring.

http://www.lantbruk.com/debatt/noll-koll-pa-skogshistorien

Mulbetare som vicenter och uroxar bidrog historiskt till en helt annan balans än det skeva betningstryck som våra stora hjortdjursstammar idag skapar. När Länsstyrelserna styrs av människor som inbillar sig att områden helt undantagna i form av parker och reservat, skulle ha en chans att uppnå ursprunglig balans, förtränger man helt de fakta att ekologiska obalanser i ett större perspektiv omäjliggör sjlävläkning på dessa områden. Vi måste tvärtom fortsätta att förvalta dessa ersurser, men med ständigt öka faktabasen för alla åtgärdsbeslut och istället satsa på att återskapa och fylla de luckor i ekokedjan som felaktigt tidigare brukande skapat och skapar.

Det löser vi inte genom att återinföra förödande extensiva avverkningsmetoder som redan prövats och förkastats för snart ett sekel sedan. Metoder som ledde till en helt onödig virkessvacka vi ännu kämpar med att undanröja i våra Norrländska skogar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.