Replik på vattenfalls dimridåer

Vattenfall lägger dimridåer

Vattenfall desinformerar om miljöanpassning av den storskaliga vattenkraften. Vi som undertecknar –  27 organisationer och politiker nationellt och i Norrland –  motsätter oss inte idén om en Nationell strategi för hållbar elproduktion. Tvärtom. Däremot anser vi att Sverige ska följa EU:s ramdirektiv för vatten samt Riksdagens egna miljömål. Att undanta flera av de stora älvarna helt från miljöåtgärder är en felaktig prioritering.

Vattenfall påstår att elproduktionen skulle minska med ca 20 % vid miljöanpassning av den storskaliga vattenkraften. Det är närmast genant okunnigt. Frågan är om någon annan än Vattenfall tror på det? Det är ingen som begär sådana fantastiska miljötappningar – dvs. att vatten släpps tillbaka till älvfåran nedanför kraftverket, istället för att forslas bort i tunnlar under mark. Vattenfall gav ut en rapport om denna minskade elproduktion som skrämseltaktik efter Vattenverksamhetsutredningens första delbetänkande ”Ny tid – ny prövning” som kom 1 oktober 2013. Deras rapport är en partsinlaga i en politisk kamp för att helt slippa miljöåtgärder i den storskaliga vattenkraften.

 

Vattenfall hänvisar sedan till fiskodlingar som ursäkt för torrlagda älvar. Vi menar att fiskodlingar genetiskt sett är en katastrof. De villkorades när vattenkraften byggdes ut och var uteslutande till för yrkesfisket på lax. Fiskodlingarna har också dömts ut av EU, som vill fasa ut dessa på grund av deras negativa effekt på vildlaxstammar.

 

Vidare ventilerar Vattenfall den recension som Jesper Stage gjort av rapporten ”Rikedomar runt rinnande vatten” som finansierats av Havs- och Vattenmyndigheten. Tyvärr blandar Stage ihop äpplen och päron. Rapporten visar på en rad exempel där levande vattendrag har ökat fisketurism och övriga ekosystemtjänster. Enbart i Sverige finns 2 miljoner sportfiskare; i Europa 50 miljoner fiskeintresserade. Sportfiskebranschen är mycket medveten om den stora efterfrågan som finns efter fiskeupplevelser i den norrlänska glesbygden och de arbetstillfällen de skulle generera.

 

Att miljöanpassa vattenkraften handlar alltså inte om att minska förnybar elproduktion som Vattenfall hävdar. Det handlar om att göra den ekologiskt hållbar. En realistisk bedömning är att produktionen skulle minska med 3-5 TWh för att göra den storskaliga vattenkraften hållbar, vilket tas igen genom effektiviseringar och konstaterad ökande nederbörd (SMHI:s beräkningar). Förmodligen kommer Sverige ha mer vattenkraft år 2050 än idag, även om den miljöanpassas.

 

Till sist, vi som undertecknar har inte argumenterat för att använda mindre förnybar el i Sverige som Vattenfall påstår. Vattenfall lägger dimridåer för att kunna fortsätta maximera sina vinster istället för att, som folkägt företag, gå i bräschen för en ekonomiskt försvarbar miljöanpassning.

 

  1. Nationellt: Birger Schlaug, författare, fd språkrör (MP)
  2. Maria Lundqvist-Brömster, ordförande Liberalerna Västerbotten
  3. Ewa Larsson, ordförande Gröna kvinnor
  4. Bernt Ove Viklund, arkeolog
  5. Roland Sjögren, gruppledare (KD) Lycksele
  6. Lule älvdalKurt Lundström, Siri Lundström, Lule Älvdals Serviceorgan
  7. Nils-Olov Lindfors, Sunderbyn, Landstingsledamot (C) Norrbotten
  8. Roland Boman, partiledare Framtid i Jokkmokks kommun
  9. Per-Olof Lindroth, Liberalerna Jokkmokk
  10. Jens Sundström, Luleå, partistyrelseledamot Liberalerna
  11. Inger Lundberg, ordförande Liberalerna Älvsbyn
  12. Vaisaluokta sameby
  13. Porjus byasamfällighet
  14. Padjerim byalag
  15. Vuollerimgruppen/Vuollerims byalag
  16. Porsi byalag
  17. Skellefteälven: Andreas Westerberg, Liberalerna Skellefteå
  18. Ångermanälven: Kristdemokraterna Vilhelmina
  19. Ångermanälven-Faxälven och Fjällsjöälvens Fiskeråd (ÅFF)
  20. Sollefteå Fiskevårdsområde
  21. Alvar Norlén, Meåforsens fiskevårdsområde (Faxälven)
  22. Paul Höglund, (C) Sollefteå
  23. Göran Solsjö, ordförande (KD) Sollefteå
  24. Gunilla Fluur, partiledare Västrainitiativet, Sollefteå kommun
  25. Kjell Åke Sjöström, (V) kommunfullmäktige Sollefteå
  26. Ljusnan: Jan Lahenkorva, (S) ledamot kommunfullmäktige Bollnäs
  27. Tommy Vestersund, kommunlimnolog, Bollnäs kommun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.