Kommunens ekonomi – åtgärder

Kommunens ekonomi – åtgärder.

Vi kristdemokrater vill med nedanstående styrmodell i fyra punkter, ge ett konkret förslag till ett helhetsgrepp av kommunens ekonomi. Förslaget innebär tillgång till en ekonomisk översikt vid varje tidpunkt där en sådan önskas.

1. Periodisera budgeten och inför reskontrabokföring, d.v.s. bokföringen ska spegla det dagsaktuella läget. Kommunstyrelsen ska i varje enskilt ögonblick ha full kontroll på upplupna kostnader och när som helst kunna ta ut en aktuell resultatöversikt.

2. Begreppet kostnadsstyrning måste ges en konkret och handfast innebörd för alla förvaltningschefer. Avrapporteringen gentemot den periodiserade budgeten skall ske minst en gång i månaden, och  med tätare intervall från början, till dess man ser att allt fungerar.

3. Tydlig fördelning mellan den politiska styrningen och de verkställande organen. Förvaltningarnas personal ska veta vem de tar sina uppdrag ifrån och till vem de har rapportskyldighet, utan att behöva bekymra sig om politikers gottfinnande. Initiativkraft ska uppmuntras och belönas när det ger resultat.  Allt eventuellt  omstruktureringsarbete ska ha tydliga mål och ingen ska behöva uppfatta godtycklighet i förändrade arbetsuppgifter.

4. Öppenhet och transparens ska utgöra grundtemat i alla sammanhang där inte sekretess måste råda för att skydda tredje person.

 

Rickard Norberg

Jonny Kärkkäinen

Max Fredriksson

Göran Jonzon

5 kommentarer

  1. €dor

    Jag hittade ett litet skrivfel eller grammatiskt fel. Enligt reglemente ersätter ”och” kommatecknet. Man ska inte använda båda samtidigt. Även när de skriver texter på tv ser jag ofta de gör så. Den som skrivit texten har missat det. Innehållet kan jag ju inte anmärka på om det ska vara kontraproduktivt till sittande konstellation. Men var får ni pengarna ifrån?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor Abrahamsson!
      Alldeles korrekt grammatiskt påpekande, kommatecken hör inte ihop med satsbindningen ”och”.
      Vi ska försöka att inte slarva så i fortsättningen.

      Beträffande pengarna förstår jag inte vilka pengar du syftar på ?

      • €dor

        Ja alltså ”ni” har ju staplat upp ”manifestet” i fyra punkter och sammantaget får jag intrycket att ekonomin ska följas upp i kortare intervaller än nuvarande. Vitsen måste väl då vara att lägga till pengar eller spara om så skulle behövas vid varje uppföljning. Det finns ju ett totalt underskott också, det är det jag menar var pengarna ska tas ifrån. För det går väl inte bara genom besparingar?
        Vilhelmina är ju också en stor kommun med få invånare och det går väl knappast skattbelägga alla som är skattebetalare med en markant högre skatt per person/skattebetalare och därigenom täcka underskottet?
        Jag medger jag är inte någon ekonom, språket tror jag är mer hemma på, så verkar frågan ”klantig” beror det på okunskap som jag inte rår för. Men nyfiken och frågvis kan jag vara ibland, för hur ska man i annat fall få reda på någonting?

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Beslut inom ekonomiskt styrning är naturligtvis en färskvara, som har mycket kort bäst-före-datum.
          Inputen är de rapporter man får via redovisningen.

          Tänk dig att vi omvandlar kommunens årliga kapitalomsättning till olja och placerar denna i en tankbåt.
          Om Brentpriset ligger på 115 US-dollar per fat(185liter) och dollarn ligger på ca 7skr så skulle kommunens omsättning bli ca 715 000 m3 olja.
          Så skaffar vi en navigatör till denna oljetanker.
          Navigatörens uppgift är att hjälpa kaptenen att navigera i den trånga arkipelag där grynnor och kobbar hotfullt sticker upp lite varstans.
          Men nu gör vi på motsvarande sätt som Vilhelmina kommun rattas idag och vänder navigatören bak-och-fram på båten och placerar densamme i akterhytt utan radar. Det enda han kan se är svallet och skumlinjen efter propellrarna, men inte de närmast aktern, utan de som skapades för 3 månader sedan !
          Hur effektivt tror du det skulle gå att ratta detta fartyg, utan ideliga grundstötningar? Jag bedömmer risken stor att vi skulle se mil efter mil av kusten nedkletad med råolja, eller vad tror du själv ?

          När vi har en fördröjning på ett helt kvartal i redovisningen, så påstår jag att någon ekonomistyrning värd namnet alls icke existerar.
          Vilket bolag eller vilken koncern med en omsättning på en halv miljard, skulle acceptera att ha det på detta sätt?

          Lösingen är knappast att försöka skyffla in mer slantar i ett så bristfälligt system, utan att först strama upp hur kostnaderna skapas och rapporteras. Det räcker säkert inte enbart med de åtgärder vi avser att införa vid en valvinst, men är ett steg för att städa framför sin egen dörr innan man ser sig om efter mer resurser.
          Vi måste ha ordning och reda på vår gemensamma ekonomi för att se vilka resurser som egentligen krävs, annars är vi i samma läge som personer vi kan följa i TV3:s serie Lyxfällan.

          • €dor

            Jag vill bara veta hur du räknat när du fick fram kommunens omsättning omvandlat i mängden olja = 715 000 m3 ?

            185 liter = 0,185 m3 = 7 sek

            Omsättning 500 000 000 sek?

            Skulle jag inte då få » 71 400 000 fat á 0,185 m3?

            Totalt » 13 200 000 m3?

            Det här exemplet som du redogör med i ditt svar tillhör väl mera de som handlar på börsen, spekulanter.

            Skillnaden mellan Brent olja och WTI ges den här föklaringen:
            West Texas Intermediate, (WTI), även känd som Texas Light Sweet, är en typ av råolja som används som riktmärke i prissättning av olja. Det är en lätt (låg densitet) och söt (lågsvavlig) råolja. Det är den underliggande råvaran för de terminskontrakt som handlas på New York Mercantile Exchange. Priset på WTI refereras ofta till i nyhetsrapporterna när det talas om oljepriserna, vid sidan av priset på Brent-råolja från Nordsjön. Andra viktiga olje-markörer är bland annat Dubai Crude och OPEC Reference Basket.

            Fortsätter vi spekulera med Lyxfällan i beräkning då måste vi sälja ut allt som inte vi i yttersta nödfall behöver och betala skulderna med. Personal ev medräknat. Det är så jag tolkar ditt svar.

            Ha en bra dag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.