Katarina Hampusson

Rimligt???

Förra året vid ungefär den här tiden påbörjades en grundskoleutredning inom kommunen. Anledningen uppgavs vara minskat elevantal och kostnadseffektiviseringar. I samma veva gjorde Vård och omsorg en stor översyn av sin verksamhet och friställde lokalytor som numera ligger under Kommunstyrelsens budget, och förskolan Älvdala brann ner.

Vad hände?

Kommunfullmäktige tog i februari beslut om att byskolorna ska vara kvar och att Vännäsby skolas årskurs 7-9 flyttas till Hammarskolan. Som tilläggsyrkande kom även att ytterligare förskoleverksamhet skulle etableras i Vännäsby skola för att fylla de tömda lokalerna.

Efter att ha friställt hundratals kvadratmetrar lokalyta som fortfarande kostar kommunen pengar så kommer nu Barn- och utbildningsnämnden med ett förslag till Kommunstyrelsen att etablera NYA lokalytor, d.v.s. att bygga nytt! Detta leder till ytterligare drift – och underhållskostnader trots att tomma lokaler finns. Av det här med förskoleverksamhet i Vännäsby skola "bidde bara en tumme kvar".

Min reflektion

Det är bedrövligt, trots att ett år passerat, att det inte presenterats ett förslag om en total översyn om användning av kommunens lokaler. Nu verkar samordningen i dessa frågor inte vara speciellt framgångsrik och frågan är hur mycket pengar det kostar kommunen?

En fråga som dyker upp är, om Vännäs tätort har lokalbehov, varför då flytta Vännäsby-elever för att fylla tomma ytor som kan lösa dessa lokalbehov?

Samordningsvinsten högstadieflytten låg generellt på ca 150 000 kronor. Men det kanske hade blivit billigare i längden att låta den kostnaden stå kvar och disponera ytor som redan finns i kommunens ekonomiska kretslopp istället för att dra på sig nya kostnader.

 

Ja, utan tvekan så hopar sig frågetecknen, eller vad tycker ni?