Katarina Hampusson

Byggare Bob

Kommunstyrelsens Arbetsutskott (KS AU) har på sitt sammanträde den 4 maj beslutat att förorda byggnation av en avdelning till vid en befintlig förskola i Vännäs.

Två alternativ fanns. Yrkandena lades C + Kd för alterantiv 1 och V m.fl. (enl protokoll) för alternativ 2 .

Det KS AU beslöt att förorda till Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige  var alternativ 2. Ulf Eriksson (C) och Hans-Inge Smetana (KD) reserverade sig enligt följande:

"Reservation
Vi reserverar oss mot det fattade beslutet till förmån för eget förslag.
Orsaken till vår reservation är omsorgen om vår långsiktiga ekonomi. De två alternativ vi har att ta ställning till har en prisskillnad på 2,9 miljoner. Vi vet att det finns investeringsbehov på många områden i vår kommun och anser att denna investering inte försvarar en extrakostnad av ovannämnda summa. Dessutom innebär denna investering ca 300 000 i ökade kostnader varje år för barn o utbildningsförvaltningen som redan har en ansträngd ekonomi. Vi hänvisar också till revisorerna som anser att vi har för låg soliditet. Vi har också erfarenhet av att ta investeringar av egna medel vilket genererade stora ekonomiska svårigheter i början av 2000 talet. Så därför är det viktigt att vi lånar medel till långsiktiga investeringar.

Hans-Inge Smetana (kd)                   Ulf Eriksson (c)"

 

***Ett förslag till byggbeslut i samma andetag som man stänger en avdelning på en befintlig förskola. 

***Ett förslag till beslut som innebär ytterligare 300 000/år i kostnader. 

Kan inte annat än ställa mig frågorna:

– Vilka besparingar kommer att behövas inom barn- och utbildning för att hålla budget?

-Vilken långsiktighet och samsyn finns egentligen ?

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Monica Wahlström

    Ja, en ordentlig översyn och en strävan efter att hålla samman kommunens samlade resurser, och försöka hitta effektiviseringar övergripande – det vore verkligen intressant!

  2. Ulf Eriksson

    Trots insikten om kommunens ekonomiska begränsnigar så har vänstermajoriteten svårt omsätta den insikten till politiska handlingar och beslut. Jag förutsätter att s+v, innan valet, redovisar var besparingar på 300.000 kr skall ske för någon annan verksamhet kommer att få betala notan.

  3. Stina Jansson

    Du skriver att ”Yrkandena lades C + Kd för alterantiv 1 och V m.fl. (enl protokoll) för alternativ 2.”
    Vilka är ”V m.fl.”?
    Utifrån representationen i KSAU drar jag slutsatsen att det är V+S, men varför anges inte det? Vill man inte stå för sin byggiver?
    Jag håller med dig, man undrar genast över hur det står till med långsiktigheten och samsynen.

  4. Katarina Hampusson

    Svar till Ulf Eriksson (2010-05-18 18:59)
    Hej Ulf,
    vad roligt när en mötesdeltagare har kurage att kliva fram. Precis som du ser jag fram emot en förklaring till var pengarna ska hämtas. Ytteligare 300 000:-/år att belasta en redan tyngd ekonomisk situation inom barn- och utbildning och som flaggar för att 2011 blir ännu tuffare, verkar fullständigt ogenomtänkt. Om inte BoU ska knäa fram så kommer det som du konstaterar;-någon annan verksamhet kommer att få betala.

  5. Katarina Hampusson

    Svar till Stina Jansson (2010-05-18 22:23)
    M.fl är precis som du konstaterar = S.
    Varför det inte anges kan bero på ”plump i protokollet”. Att det skulle finnas en annan anledning vill jag helst inte tänka på.
    Långsiktigheten och samsynen; frågan lär kvarstå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.