Katarina Hampusson

Ingen skitsak

Innan ni fortsätter läsa ber jag att ni inte kommer med rasistiska anspeglingar eller tillmälen som kommentarer. Min avsikt är definitivt inte att förmedla någon form av rasistiskt budskap. Det här är funderingar som jag kan få emellanåt, det finns inte alltid svarta eller vita svar, många gånger så hamnar mitt funderande i en gråzon. Jag lyfter inte heller frågan ur ett rikspolitiskt perspektiv. Jag funderar mer på mig och mina medmänniskor, hur vi fungerar, vad vi vill och hur ofta vi egentligen tänker på att ingen ska falla överbord.

När man lyfter frågor måste man våga göra det utifrån flera perspektiv.

Jag vill ge ett exempel på min senaste fundering;

Vid ett klassmöte i ett av barnens klass lyftes frågan om hur man jobbar med genusperspektivet. Det stora önskemålet var att det inte ska finnas flick- och pojktoaletter utan bara unisex-toaletter. En förälder menade att då skulle dottern förmodligen inte gå på toaletten på hela dagen. Argumentationen i förenklad form landade i att killar kissar på ringen, tjejer tycker det är äckligt. Tjejer lär sig att killar kissar på ringen och det vore mycket bättre att tjejerna inte fick den erfarenheten och att det är bättre för killarna om de satt och kissade.

Men om vi tar in flera perspektiv…

I Sverige har vi kommit en bra bit i vårt resonemang runt bl.a. genusfrågorna men vi har faktiskt människor som flyttat hit med helt annan bakgrund och som lever/har levt sina liv baserad på kulturell etnisk tillhörighet. Kommer alla dessa människor att acceptera en unisex-toalett?
Ska vi kräva att människor som flyttar hit ska anpassa sig till våra normer pronto?
Ska vi ha ett mångkulturellt samhälle med utrymme för alla variationer? Ska vi försöka hitta vägar som skapar en nysvensk kultur och där vi kanske ska/måste ta ett steg i annan riktning än den vi slagit in på för att alla ska med på båten?

Där ser ni, toaletten kan bli en viktig fråga, kanske inte bara för den enskilda skolan utan för kommunen. Hur ska t.ex. genusfrågorna drivas och samtidigt (våga) väga in andra tungt vägande perspektiv?

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Kvällspigg

    Vad är ”könsligt” med en toalett? Bindbehållaren? Toaletter ser lika ut varpå det inte torde vara något problem att göra alla till ”unisex”. Sitt killar!

    Är det bara vetskapen om att det motsatta könet kanske har eller ska använda toaletten, som du tror är känsligt inom vissa kulturer/religioner? I så fall borde det också vara ett problem att kunna sitta på en allmän parkbänk eftersom samma människor då skulle kunna anta att någon av motsatt kön kan ha suttit där.

    Jag har inte upplevt att mina nyinflyttade bekanta har problem att använda publika toaletter – som ofta är öppna för alla.

  2. Katarina Hampusson

    Svar till Kvällspigg (2010-06-10 23:03)
    Hej Kvällspigg, utifrån egna erfarenheter fokuserar vi olika i frågor. Jag är säker på att inte speciellt många uppfattat min blogg att fastna vid ett könsligt perspektiv på toaletten utan att det ofta finns andra infallsvinklar att beakta i olika frågeställningar. Det är sällsynt med nakna rumpor på parkbänkar därför har det aldrig fallit mig in att jämföra den mot toaletten, men det kanske är ett argument eller en annan fråga? När vi lyfter frågor och vi kan anta att det kan funka för de flesta, oavsett kulturell etnisk härkomst och ålder, är det ju en icke-fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.