Katarina Hampusson

I vänthallen…igen

foto med tillstånd av: Tage Olsin, bilden hämtad från Vännäs-Wikipedia

I somras bloggade jag om stationshuset. Kör en repris här:

 

Jag stötte ihop med en  av Vännäs politiska profiler, Åke Sandström. Vi hade ett trevligt samtal och i förbifarten nämnde han att kanske stationshuset i Vännäs skulle passa som bibliotek.

Nu har jag gått runt och funderat på det han sa och ju mer jag tänker på det desto attaktivare blir uppslaget.

 Stationshuset är en byggnad med historia, en kulturbyggnad och jag tycker att det är ett rätt ståtligt hus. Den ligger centralt och lättillgängligt.

Våra bibliotek har haft ett utomordentligt utbud på kulturaktiviteter. Trevliga personliga profiler som fått berätta sin historia, hantverks-träffar, småbarnsteater, skaparverkstad för barn och många fler bra aktiviteter.

Om biblioteket ryms i Vännäs stationshus, kanske en liten extra slant för att utveckla den typen av kulturell verksamhet, skulle kunna vara början till att fylla hålet i saknaden av ett all-aktivitetshus?

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Jo tanken är inte dum och heller inte ny. Att göra ett allaktivitetshus av det är ju heller inte så dumt, men ställer nog till ett o annat med tillgänglighetsproblem vad vi än ska ha det till då huset är kulturskyddat. Så vi får inget röra utvändigt och det är svårt att få in hissar på insidan. Men vi får se om vi överhuvudtaget ska köpa det. Vi ska göra en syning till veckan så får vi se vad vi kommer till för resultat. Men det är ett signum för Vännäs.

  2. Ulf Eriksson

    Att låta biblioteket flytta in i stationshuset är ett bra förslag. Ett annat förslag som jag har lyft är att göra en ny mötesplats för våra ungdomar i stationshuset, ett ”ungdomens hus”. Det centrala läget är ett plus och med läget får vi ett livfullare centrum. En spännande tanke är att låta ungdomarna själva få vara med och utforma lokalerna. Problemet blir kanske att huset är kulturskyddat men jag tycker ändå att det är värt att pröva tanken men först måste kommunen vara ägare av huset.

  3. Katarina Hampusson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2010-05-22 00:38)
    Hej Hans-Inge,
    det är väl inte så länge som det varit känt att järnvägsstationen ska avyttras? Om jag förstått rätt är nuvarande biblioteket i Vännäs utdömt. Den byggnaden kan avyttras och kommunen växlar kostnaden in i stationenshuset. Jag tror inte att kommunen har en kassa som är hållbar för att dra på sig ännu mer lokalyta nu när nybyggnationer inom barnomsorgen står på dagordningen också. Det var huvudskälet till att jag tilltaldes av Åkes idé. Sedan är det såklart spännande och se vilka kostnadskalkyler sammhällsbyggnadskontoret presenterar med tanke på hur dyrt Hammar-förslaget blev.

  4. Katarina Hampusson

    Svar till Ulf Eriksson (2010-05-22 11:00)
    Hej Ulf,
    jag tycker inte kommunen ska köpa stationshuset om det innebär ytterligare lokalkostnader för kommunen. Som jag förklarat i svaret till Hans-Inge, tilltalas jag av Åkes förslag för det betyder att en otillräcklig lokal i kommunal ägo samtidigt kan avyttras. Min tanke var att ge bibilioteket möjlighet att utveckla sitt kulturprogram så att man tar ett steg framåt i tanken all-aktivitetshus till det är möjligt att realisera den full ut.

  5. Kunnig

    Du har verkligen inte varit i dessa lokaler. Ett bibliotek går inte att fixa på övervåningen efter att Green Cargo flyttat ut då det är trångt och för att det ändå finns en hyresgäst kvar på den våningen. Nedervåningen kommer Green Cargo och Svenska Reseterminaler (ett dotterbolag till Jernhusen) hyr väntsalen, så hur hade du tänkt att de äldre skulle ta sig till övre våningsplanet till ett bibliotek, granne med andra hyresgäster?

  6. Katarina Hampusson

    Svar till Kunnig (2010-11-09 15:44)
    Hej Kunnig.
    I ditt resonemang utgår du från att de som idag använder lokalen blir kvar. I mitt resonemang utgår jag från att kommunen vid ett ev. köp har full tillgång till fastigheten man förvärvar. Det finns i mina ögon ingen anledning för kommunen att köpa stationshuset för att ställa sig med ett hyresvärdsansvar och dessutom en högst begränsad möjlighet att disponera lokalerna. Det är öppet att förhandla om alternativa lösningar och där kan det utkristallisera sig flera möjligheter, alternativt avsäger kommunen intresse. Vi får se vad som händer.

  7. Kunnig

    Ja, det stämmer att jag gör de och vi som hyr lokalerna idag har bara hört att stationshuset är till försäljning men att alla som idag hyr lokalerna även hyr dom EFTER en försäljning! Kommunen blir således bara hyresvärd helt enkelt!

  8. Katarina Hampusson

    Svar till Kunnig (2010-11-09 21:43)
    Hej igen Kunnig,
    vilket resonemang som pågått mellan olika parter, vad som sagts och inte, har jag ingen aning om och tänker inte heller lägga ner energi på att spekulera om. Jag utgår ifrån att förhandlingarna i ärendet ger svar. Som sagt; Vi får se vad som händer.

  9. Kunnig

    Märks att ni är politiker för dom utgår ifrån att vi hyresgäster bara ska flytta om kommunen köper fastigheten, MEN inget hyreskotyrakt är uppsagt och Green Cargo har nyss tecknat ett nytt hyreskontrakt på flera år framåt i fastigheten, utan enda Vännäs Kommun kan göra är att bli hyresvärd och hyra ut de tomma kontorsplatserna som blir kvar hösten 2011 när Green Cargos administration flyttar till Umeå, men hela övervåningen blir inte tom.

  10. Katarina Hampusson

    Hej Kunnig,
    du borde uppdatera dig i kommunpolitiken så skulle du uptäcka att jag inte är kommunpolitiker eller politiker på annan nivå. Även hyresavtal är en förhandlingssak. Vi får ha tålamod och avvakta vad förhandlingarna ger vid hand, det är först då vi vet vad som kommer att hända.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.